Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
27 sierpień 2020 o 12:38
Gość napisał:
Jestem zakładem wytwarzającym małą ilość odpadów medycznych, jaki dział mam uzupełnić XI czy XII, nie posiadam instalacji.Wpisując dane nie uzupełnia mi się okienko POZYCJA UZUPEŁNIONA
Gość
27 sierpień 2020 o 13:17
Gość
27 sierpień 2020 o 14:33
agnieszka napisał:
Gość napisał:
W dziale III jest Rodzaj instalacji -zaznacza się "stacja demontażu pojazdów..." .Tu są filmiki https://bdo.mos.gov.pl/instrukcje-krok-po-kroku-system-bdo/
I tego właśnie nie wiadomo czy stacja musi dodatkowo wypełniać dział III -Informacja o instalacjach i urządzeniach służących do odzysku lub unieszkodliwiania odpadów, z wyłączeniem składowisk odpadów, obiektów unieszkodliwiania odpadów wydobywczych, instalacji do termicznego przekształcania odpadów. Czy jak stacja zrobi swój dział VIII to z działu III zwolniona? Tam jest dopisek, że nie dotyczy składowisk, obiektów unieszkodliwiania odpadów wydobywczych i spalarni. Nie ma nic o zwolnieniu dla stacji demontażu, więc wg mnie powinna wypełnić.To jeśli na stacji demontażu rozbieram tylko samochody, to w dziale XIII, w Tabeli 1 "Odpady poddane recyklingowi" ujmę tylko jeden odpad 16 04 01*, bo tylko taki przyjmowałem? I nic więcej nie muszę, bo tylko magazynowałem je przed przekazaniem innym firmom/hutom/ itp.?
A w dziale III jak o stacja demontażu, po dodaniu instalacji trzeba uzupełnić tabele "Gospodarka odpadami w instalacji lub urządzeniu" i "Odpady powstające w wyniku odzysku lub unieszkodliwiania"?
Ja tak właśnie zrobiłem. Tylko co wpisać wtedy w tabele w tym dziale, to co się przyjęło i wytworzyło itd., czy to co jest w decyzji czy co?
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
28 sierpień 2020 o 07:35
Gość napisał:
Sprawozdanie robi się z ewidencji ,a nie z decyzji. . Oczywiście trzeba pilnować decyzji żeby wszystko było zgodne. Mamy rozliczyć się z odpadami co się z nimi działo w danym roku. W decyzji mamy "100" kodów ,ale to nie znaczy że wszystkie mamy wypisać.agnieszka napisał:
Gość napisał:
W dziale III jest Rodzaj instalacji -zaznacza się "stacja demontażu pojazdów..." .Tu są filmiki https://bdo.mos.gov.pl/instrukcje-krok-po-kroku-system-bdo/
I tego właśnie nie wiadomo czy stacja musi dodatkowo wypełniać dział III -Informacja o instalacjach i urządzeniach służących do odzysku lub unieszkodliwiania odpadów, z wyłączeniem składowisk odpadów, obiektów unieszkodliwiania odpadów wydobywczych, instalacji do termicznego przekształcania odpadów. Czy jak stacja zrobi swój dział VIII to z działu III zwolniona? Tam jest dopisek, że nie dotyczy składowisk, obiektów unieszkodliwiania odpadów wydobywczych i spalarni. Nie ma nic o zwolnieniu dla stacji demontażu, więc wg mnie powinna wypełnić.To jeśli na stacji demontażu rozbieram tylko samochody, to w dziale XIII, w Tabeli 1 "Odpady poddane recyklingowi" ujmę tylko jeden odpad 16 04 01*, bo tylko taki przyjmowałem? I nic więcej nie muszę, bo tylko magazynowałem je przed przekazaniem innym firmom/hutom/ itp.?
A w dziale III jak o stacja demontażu, po dodaniu instalacji trzeba uzupełnić tabele "Gospodarka odpadami w instalacji lub urządzeniu" i "Odpady powstające w wyniku odzysku lub unieszkodliwiania"?
Ja tak właśnie zrobiłem. Tylko co wpisać wtedy w tabele w tym dziale, to co się przyjęło i wytworzyło itd., czy to co jest w decyzji czy co?
Gość
28 sierpień 2020 o 08:07
agnieszka
28 sierpień 2020 o 09:39
Gość napisał:
Czy muszę składać sprawozdanie za 2019 rok jeżeli do BDO zarejestrowaliśmy się w 2020 roku?Firma dekarska dzialająca od kilku lat.
Gość
28 sierpień 2020 o 09:52
A może mi ktoś podpowiedzieć jak obliczyć poziom recyklingu dla właścicieli nieruchomości niezamieszkałych w sprawozdaniu o odbieraniu odpadów?
Gość
28 sierpień 2020 o 10:46
Gość
28 sierpień 2020 o 11:27
agnieszka
28 sierpień 2020 o 11:39
Gość napisał:
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa
składał "0" sprawozdanie o wytworzonych odpadach i gospodarowaniu
odpadami za 2019. Czy system BDO przyjmie sprawozdanie zerowe?