Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
23 październik 2020 o 16:43
Gość napisał:
W wilekopolsce chcą. Najczeście jednak chcą w pdf b nie radza sobie z xlm
Witam,Pytanie do gmin - czy do sprawozdania wójta dołączacie pełnomocnictwo?? W Urzędzie Marszałkowskim nie udzielili mi odpowiedzi.
Gość
23 październik 2020 o 17:37
Gość1 napisał:
Ponawiam pytania z wczoraj - może ktoś pomóc ?
1.Tworzę sprawozdanie o wytworzonych odpadach, jako podmiot wytwarzający odpady.W ub roku wytworzyliśmy i przekazaliśmy w niewielkich ilościach do przejmującego kody m.in 16 02 13* -( Zużyte urządzenia zawierające niebezpieczne elementy5) inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 12) oraz 16 02 14 - Zużyte urządzenia inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 13
Były to ilości mniejsze niż te ,dla których powstaje obowiązek ewidencji
w Rozporządzeniu Min.Klimatu (z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie
rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku
prowadzenia ewidencji odpadów)
Mamy KPO na te odpady , czy należy
wykazywać je w sprawozdaniu , jeśli zostały faktycznie przekazane do
przejmującego , mimo że prowadzenie ich ewidencji nie jest wymagane (bo
wytwarzamy ich bardzo mało) ?
2.Mamy też do wypełnienia wniosek
aktualizacyjny do wpisu- dział VI tabela 5 , bo zaczęliśmy sprzedawać
produkty w opakowaniach za granicę . Czy fakt,że najpierw złożę wniosek
aktualizacyjny nie zablokuje (np.do czasu jego rozpatrzenia) możliwości złożenia sprawozdania za 2019?
Gość
23 październik 2020 o 17:43
Gość 11 napisał:
Jesteście wytwórcą to I i XI
Dzień dobry,proszę o pomoc przy tworzeniu sprawozdania. Jesteśmy firmą przekazującą odpady z tworzyw sztucznych 15 01 01, 15 01 02 + zużytych urządzeń 16 02 14. Które działy powinniśmy uzupełnić? Dotychczas wysyłaliśmy "dane posiadacza odpadów" i zestawienie z działu 2. "zbiorcze zestawienie danych o rodzajach i ilościach odpadów" Z góry dziękuję za pomoc.
Gość
23 październik 2020 o 20:33
Gość napisał:
Witam
Mam pytanie dlaczego w Dziale XI który mam już wypełniony , przy nazwie miejsca prowadzenia działalności nie oznacza mi się , że pozycja jest uzupełniona.Proszę o pomocZ góry dziękuję.
Czy ktoś z Państwa też tak ma?
Gość
24 październik 2020 o 08:09
agnieszka napisał:
Witam,w dziale XIII tabela 7- Informacja o odpadach magazynowanych – stan na koniec roku kalendarzowego "CEL MAGAZYNOWANIA". Jest R lub D, czy chodzi o to co będzie się działo z tym odpadem u mnie ? A jeśli ten odpad będzie tylko tymczasowo magazynowany ,bo przekaże go dalej- czy powinnam zaznaczyć R13? Nie wszystkie odpady są do przetworzenia, większość mam do przekazania dalej czyli muszą być magazynowane u mnie.
Gość
24 październik 2020 o 14:04
Jeśli wytwarzam odpady tylko spoza instalacji to musze w dziale XI wejśc tez w "odpady z instalacji" i zaznaczyć NIE.
Nie zaznacza mi się pole "pozycja uzupełniona"... Tzn. jak zaznaczę NIe to to pole i tak się nie zazncza. w intrukcji jest napisane że stanie sie tak jak zostana uzupełnone wszystkie pola z pozycji OPCJE
annahwc
Liczba postów: 1
Od: 10.01.2020
24 październik 2020 o 17:21
Witam, jesteśmy skupem złomu, skupujemy odpady od ludności i od przedsiębiorców w sprawozdaniu mam to dzielić na dwie pozycje tzn. podzielić na strumienie z których pochodzą np. 150104 skup od ludności 45ton oznaczamy w tabeli jako: Pochodzące ze strumienia odpadów komunalnych (inne niż grupa 20) a 150104 od przedsiębiorców 35 ton oznaczam jako pozostałe ?
Gośćaaa
24 październik 2020 o 19:36
Witam. W Sprawozdaniu podmiotu odbierającego odpady od właścicieli nieruchomosci wpisywaliscie dane tylko z 2 polrocza 2019 czy z całego roku?
Gość
24 październik 2020 o 21:47
Gość napisał:
Marcin88 napisał:
Jeżeli skratki i piasek są odbierane przez firmę to tylko w dziale o odpadach wytworzonych. Gdyby skratki lub piasek były mieszane z osadami lub przekształcane w jakiś sposób to faktycznie trzeba by pomyśleć jakiemu procesowi ulegają oraz czy w ogóle jest decyzja w tym zakresie przetwarzania. Informacje o osadach tylko w dziale VII. Na czacie z konsultantem powiedziano mi że nawet osadów nie podawać w odpadach wytworzonych a jedynie w dziale VII.
Witam , a jesli sytuacja jest analogiczna, z tym że osady równiez przekazywane są firmie? to jak wypełnić dział VII?
Dzień dobry,Wytwarzamy na oczyszczalni ścieków odpady skratki, piasek z piaskownika oraz komunalne osady ściekowe. Czy ktoś z Państwa wie, czy dział XIII (Informację o odpadach poddanych odzyskowi, w tym recykling lub unieszkodliwianie) muszę wypełni? Osad ściekowy wytworzony na oczyszczalni zagospodarowujemy rolniczo i nie poddajemy go procesowi recyklingu.Dziękuję za informację.Pozdrawiam
Gość Iwon
25 październik 2020 o 18:13
Witam pobieram sprawozdanie do korekty ale wyświetla mi się ikonka,że korekta już utworzona ale jej nie ma, macie tez takie sytuacje, jest jakaś rada na to ? pozdrawiam