Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
26 październik 2020 o 08:52
Gość napisał:
DAG napisał:
W
wyniku mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów o kodzie 20 03
01 w instalacji nie powstały pozostałości z sortowania o kodzie 19 12 12
tylko odpady o kodzie 15 01 02, 15 01 03, 15 01 04 ponadto jest
informacja ze odpady te poddano procesom R12, R1, R13 w którym dziale
firma powinna wpisać te kody odpadów?Ja wstawiałam do działu VIII tab. A informacja o masie odpadów przygotowanych do ponownego użycia i poddanych recyklingowi z odpadów odebranych i zebranych z terenu gminy
Ale przecież procesy recyklingu to od R2-R9
Gość
26 październik 2020 o 10:07
Gość napisał:
Gość napisał:
na infolini BDO powiedzieli że nieGonia0078 napisał:
Czy w dziale XII ująć odpady z pszok i stacje przeładunkowa odpadów komunalnych? (wg mnie nie bo pszok ro ie sprawozdanie 9na ucpg a odbieram odpady komunalne i robię sprawozdanie 9n ucpg) a Państwo jak myślicie?
Czy w dziale XIII tabela 5 ujmuje odpady zebrane z pszok (gruz) który oddałam osobie fizycznej? Czy jeśli pszoku nie ujmuje w dziale 12 to w dziale 13 tab 5 też nie?
W piatek specjalista ochrony środowiska powolał się na Art. 75 ustęp 1 ustawy o odpadach pkt 2 . Stwierdził że zwolnionym jest tylko podmiot odbierajacy i że trzeba składać sprawozdanie zgodnie z ustawą a nie zapisami przy sprawozdaniu sprzecznymi z ustawą
Podpinam się po pytanie
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
26 październik 2020 o 10:07
Gość napisał:
Nie ma innego rozwiązania. Wpisuje się odpady, które pozostały nam do odzysku/unieszkodliwienia. Nie wpisujemy odpadów ,które przekazujemy dalej. Nie można wpisać czegoś co nie jest zgodne z decyzją. Skoro mam odpady pozostałe do przekazania dalej -nie zaznaczę ,że są do przetworzenia.Gość napisał:
agnieszka napisał:
Witam,w dziale XIII tabela 7- Informacja o odpadach magazynowanych – stan na koniec roku kalendarzowego "CEL MAGAZYNOWANIA". Jest R lub D, czy chodzi o to co będzie się działo z tym odpadem u mnie ? A jeśli ten odpad będzie tylko tymczasowo magazynowany ,bo przekaże go dalej- czy powinnam zaznaczyć R13? Nie wszystkie odpady są do przetworzenia, większość mam do przekazania dalej czyli muszą być magazynowane u mnie.
mam taką samą sytuację. zaznaczyłam jako odzysk, ale może ktoś podpowie jakieś lepsze rozwiązanie
Ala291
26 październik 2020 o 10:33
Witam, czy robicie w formie papierowej zaległe sprawozdania za 2018 rok ?
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
26 październik 2020 o 10:41
Ala291 napisał:
Rok 2018 był tylko w wersji papierowej. Za 2019 obowiązuje w systemie BDO.Witam, czy robicie w formie papierowej zaległe sprawozdania za 2018 rok ?
Gość
26 październik 2020 o 10:42
Gość napisał:
G
na infolini BDO powiedzieli że nieCzy w dziale XII ująć odpady z pszok i stacje przeładunkowa odpadów komunalnych? (wg mnie nie bo pszok ro ie sprawozdanie 9na ucpg a odbieram odpady komunalne i robię sprawozdanie 9n ucpg) a Państwo jak myślicie?
Czy w dziale XIII tabela 5 ujmuje odpady zebrane z pszok (gruz) który oddałam osobie fizycznej? Czy jeśli pszoku nie ujmuje w dziale 12 to w dziale 13 tab 5 też nie?
W piatek specjalista ochrony środowiska powolał się na Art. 75 ustęp 1 ustawy o odpadach pkt 2 . Stwierdził że zwolnionym jest tylko podmiot odbierajacy i że trzeba składać sprawozdanie zgodnie z ustawą a nie zapisami przy sprawozdaniu sprzecznymi z ustawą
Podpinam się po pytanie
Przecież w tym sprawozdaniu w dziale XII zawsze podawało sie odpady zebrane, w tym na pszoku...
Gość
26 październik 2020 o 11:13
Gość JG
26 październik 2020 o 11:33
Gość napisał:
Ja dzisiaj na "Live Chat BDO" dostałam odpowiedź, że sprawozdań zerowych się nie składa.Gość napisał:
Gość napisał:
tak samo twierdzi Instytut Ochrony Środowiska
– Państwowy Instytut Badawczy, który we współpracy z Ministerstwem Klimatu
prowadzi bazę BDO, , że nie ma obowiązku składania zerowych
sprawozdań.agnieszka napisał:
Dziękuję za odpowiedź. Jeśli ktoś z Państwa już takie składał prosiłabym o informację.Gość napisał:
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa
składał "0" sprawozdanie o wytworzonych odpadach i gospodarowaniu
odpadami za 2019. Czy system BDO przyjmie sprawozdanie zerowe?
Nie chce wprowadzić w błąd, ale ktoś podpowiedział,że wpisując - 0,0001 zapisze się "0"
Witam,miałam podobne pytanie dot. produktów w opakowaniach wysyłanych za granicę, których w 2019 nie wysyłaliśmy (w poprzednich latach był eksport). Otrzymałam odpowiedź (z działu wsparcia BDO), że system NIE PRZEWIDUJE sprawozdań zerowych. Podobnie odpowiedziała osoba z organizacji odzysku, z którą współpracujemy: że nie składa się sprawozdań zerowych. Zresztą wartość 0,0001 zawsze będzie większa od 0 - sugeruje, że coś jednak było.
Joasia512
Liczba postów: 2
Od: 26.10.2020
26 październik 2020 o 12:00
Agnieszka1310 napisał:
Szukałam na forum ale niestety wyszukiwarka po haśle kiepsko tu działa (pokazuje mi że hasło pojawia się w tym temacie, ale nie ma informacji na której stronie, a do przekopywania jest tu sporo).Jak to jest w końcu ze składaniem sprawozdań, kiedy firma ma siedzibę np na śląsku, a miejsca wytwarzania (oddziały firmy) są też w innych województwach? Czy z każdego MPD składam osobno sprawozdanie do UM odpowiedniego województwa?
Agnieszka1310
Liczba postów: 8
Od: 21.10.2020
26 październik 2020 o 12:06