Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
23 październik 2020 o 13:07
Gość napisał:
Oczywiście. Dziękuję.Gość napisał:
Proszę o pomoc chcę wysłać sprawozdanie a wyświetla mi się tylko edycja i usuń .Dlaczego?Nie ma złóż sprawozdanie.
Zapewne nie jesteś zalogowany jako użytkownik główny ( logowanie przez profil zaufany)
Gość
23 październik 2020 o 13:33
Gość1 napisał:
Ponawiam pytania z wczoraj - może ktoś pomóc ?
1.Tworzę sprawozdanie o wytworzonych odpadach, jako podmiot wytwarzający odpady.W ub roku wytworzyliśmy i przekazaliśmy w niewielkich ilościach do przejmującego kody m.in 16 02 13* -( Zużyte urządzenia zawierające niebezpieczne elementy5) inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 12) oraz 16 02 14 - Zużyte urządzenia inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 13
Były to ilości mniejsze niż te ,dla których powstaje obowiązek ewidencji
w Rozporządzeniu Min.Klimatu (z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie
rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku
prowadzenia ewidencji odpadów)
Mamy KPO na te odpady , czy należy
wykazywać je w sprawozdaniu , jeśli zostały faktycznie przekazane do
przejmującego , mimo że prowadzenie ich ewidencji nie jest wymagane (bo
wytwarzamy ich bardzo mało) ?
skoro sa już KPO ja zrobiła bym spawozdanie
2.Mamy też do wypełnienia wniosek
aktualizacyjny do wpisu- dział VI tabela 5 , bo zaczęliśmy sprzedawać
produkty w opakowaniach za granicę . Czy fakt,że najpierw złożę wniosek
aktualizacyjny nie zablokuje (np.do czasu jego rozpatrzenia) możliwości złożenia sprawozdania za 2019?
Gość
23 październik 2020 o 13:34
Gość napisał:
na infolini BDO powiedzieli że nieGonia0078 napisał:
Czy w dziale XII ująć odpady z pszok i stacje przeładunkowa odpadów komunalnych? (wg mnie nie bo pszok ro ie sprawozdanie 9na ucpg a odbieram odpady komunalne i robię sprawozdanie 9n ucpg) a Państwo jak myślicie?
Czy w dziale XIII tabela 5 ujmuje odpady zebrane z pszok (gruz) który oddałam osobie fizycznej? Czy jeśli pszoku nie ujmuje w dziale 12 to w dziale 13 tab 5 też nie?
Podpinam się po pytanie
Gość
23 październik 2020 o 13:36
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Dziękuję za odpowiedź, czyli osiągnięty poziom ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania, wpisujemy 0%?? I czy w związku z tym należy wypełnić dział Dział VII Tabela A. Informacja o masieGość napisał:
Serio?? Z tego co wiem te działy, które nas nie dotyczą nie uzupełniamy.
Witam,czy należy wypełnić w dziale VIII tabelę E Informacja o osiągniętym poziomie ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania w przypadku gdy nie było odpadów o kodzie 19 12 12 ??
Mimo wszystko trzeba uzupełnić.
odpadów powstałych po sortowaniu odpadów selektywnie odebranych,
przekazanych do składowania, wpisując kod 19 12 12 - 0 Mg??
Gość
23 październik 2020 o 13:37
Gość napisał:
Gość napisał:
Czy ktoś klikał "Utwórz korektę" żeby podejrzeć złożone sprawozdanie?. A potem usunął to korektę z systemu i nie było po niej śladu?.
ktoś tu pisał ,że tak robił i nie było po niej śladu
Gość
23 październik 2020 o 13:41
ASZ napisał:
jeśli odpady powstały np. podczas budowy drogi ( obiekt liniowy) lub podczas usług typu sprzątanie, wycinka drzew ( usługi).Witam, składam sprawozdanie o wytwarzanych odpadach i gospodarowaniu odpadami tylko z wytworzonych przez nas świetlówek i akumulatorów. Jesteśmy przedsiębiorstwem komunalnym. Więc uzupełniłam tylko dział I i XI. Czy powinnam zaznaczyć pole "Prowadzę działalność w zakresie obiektu liniowego, o którym mowa w art. 3
pkt 3a ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2017r.
poz. 1332, z późn. zm.), działalność w zakresie usług, o którym mowa w
art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 grudnia 2012r. o odpadach." ? Kto to zaznacza?
Gość 11
23 październik 2020 o 13:44
Gość
23 październik 2020 o 13:47
Gość napisał:
Dziekuję!!! :)ASZ napisał:
jeśli odpady powstały np. podczas budowy drogi ( obiekt liniowy) lub podczas usług typu sprzątanie, wycinka drzew ( usługi).Witam, składam sprawozdanie o wytwarzanych odpadach i gospodarowaniu odpadami tylko z wytworzonych przez nas świetlówek i akumulatorów. Jesteśmy przedsiębiorstwem komunalnym. Więc uzupełniłam tylko dział I i XI. Czy powinnam zaznaczyć pole "Prowadzę działalność w zakresie obiektu liniowego, o którym mowa w art. 3
pkt 3a ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2017r.
poz. 1332, z późn. zm.), działalność w zakresie usług, o którym mowa w
art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 grudnia 2012r. o odpadach." ? Kto to zaznacza?
Gość
23 październik 2020 o 14:12
Witam,
odnośnie skorygowania zapisów w sprawozdaniu roboczym, nie można było usunąć wpisów w konkretnych działach, musiałam usunąć całe sprawozdanie robocze i wypełniać od początku.
Gość
23 październik 2020 o 16:41
Gość1 napisał:
Zdaje sie, ze zwolnienei obowiazuje od 01.01.2020 a nei w roku 2019. Wystąpiłem z tym zapytaniem do Klimatu ale brak odpowedziPonawiam pytania z wczoraj - może ktoś pomóc ?
1.Tworzę sprawozdanie o wytworzonych odpadach, jako podmiot wytwarzający odpady.W ub roku wytworzyliśmy i przekazaliśmy w niewielkich ilościach do przejmującego kody m.in 16 02 13* -( Zużyte urządzenia zawierające niebezpieczne elementy5) inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 12) oraz 16 02 14 - Zużyte urządzenia inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 13
Były to ilości mniejsze niż te ,dla których powstaje obowiązek ewidencji
w Rozporządzeniu Min.Klimatu (z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie
rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku
prowadzenia ewidencji odpadów)
Mamy KPO na te odpady , czy należy
wykazywać je w sprawozdaniu , jeśli zostały faktycznie przekazane do
przejmującego , mimo że prowadzenie ich ewidencji nie jest wymagane (bo
wytwarzamy ich bardzo mało) ?
2.Mamy też do wypełnienia wniosek
aktualizacyjny do wpisu- dział VI tabela 5 , bo zaczęliśmy sprzedawać
produkty w opakowaniach za granicę . Czy fakt,że najpierw złożę wniosek
aktualizacyjny nie zablokuje (np.do czasu jego rozpatrzenia) możliwości złożenia sprawozdania za 2019?