Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
26 październik 2020 o 14:18
pwms napisał:
Witam serdecznie, mam prośbę o pomoc.
Opis sytuacji:Gmina prowadzi samodzielnie PSZOK
zlokalizowany fizycznie na terenie oczyszczalni Gminnego
Zakładu Komunalnego. Na KPO posiadaczem odpadów jest Gmina.1.
Gmina składa sprawozdanie do Marszałka o
wytworzonych odpadach? Uzupełniamy tu w związku z tym dział XII o zebranych
odpadach. Tak?2.
Dodaje zatem Miejsce prowadzenia działalności
wprowadzam Adres Oczyszczalni i Nazwę PSZOK?3.
Czy w związku
z tym muszę również dokonywać w ciągu 30 dni wpisu aktualizacyjnego miejsca
prowadzenia działalności, który w punkcie 2 dodałam?4.
Wypełniam dział XII
o zebranych odpadach - Jakieś inne działy należy wypełnić również? (Innych KPO
Gmina nie ma)
Gość
26 październik 2020 o 14:42
Gość napisał:
GośćJG napisał:
Gość napisał:
Chyba dział XII obowiązuje w tej sprawie - bo XI jest tylko dla "pozwoleń", które de facto powinny być "z urzędu" wpisane.
Dlaczego dział XII jesli on dotyczy zebranych odpadów. Oczyszczalnia nie zbiera żadnych odpadów tylko ścieki same przypływają , nie ma żadnych kart przekazania na te ścieki. według mnie raczej dział XI który dotyczy wytwarzanych odpadów z wyłączeniem wytwórców odpadów komunalnych oraz pojazdów wycofanych z eksploatacji. Dodatkowo oczyszczalnia powinna wypełnić dział VII ( komunalne osady ściekowe stosowane u rolników, badania i parametry.) oraz według tego co każe sprawozdanie ilość osadów powstałych w 2019 należy wpisać w XI a ilość zastosowanych w dziale XIII tabela 3
Ja też tak to interpretowałam, ale spotkałam się na stronie BDO z taką odpowiedzią https://bdo.mos.gov.pl/baza-wiedzy/28-czy-w-dziale-xii-nalezy-uwzglednic-odpady-wytwarzane-z-instala...
Witam,
które działy należy wypełnić dla oczyszczalni ścieków komunalnych, na której powstają odpady skratki i osady ściekowe, dla której nie ma decyzji na wytwarzanie odpadów (wytwarzamy mniej niż 5000Mg/rok). Czy dział XI - Informacja o wytworzonych odpadach i wybrać odpady powstałe w instalacji?? czy może dział XII Informacja o zebranych odpadach.Spotkałam się z taką interpretacją i już zgłupiałam:"W
dziale XII wytwórca odpadów zobowiązany jest wskazać kody i rodzaje
odpadów, których wytwarzanie nie podlega obowiązkowi uzyskania
pozwolenia na wytwarzanie odpadów albo pozwolenia zintegrowanego. Kody i
rodzaje odpadów wytwarzanych w związku z eksploatacją instalacji, na
podstawie posiadanego pozwolenie, uwzględnia dział XI."
Dominika11
Liczba postów: 14
Od: 26.10.2020
26 październik 2020 o 15:28
Co zrobić jak nie widzę weryfikacji sprawozdań jako użytkownik główny?
Gość
26 październik 2020 o 18:33
Witam,
firma posiada zezwolenie na zbieranie odpadów (skup złomu). Czy w tej sytuacji powinna posiadać także wpis w sekcji sprzedający odpady? Oraz rozliczać w sprawozdawczości rocznej sprzedaż odpadów? Z góry dziękuję.
Gość
26 październik 2020 o 23:04
Witam,Jesteśmy firmą produkcyjną, generujemy odpady z makulatury (w wyniku cięcia arkuszy, które kupujemy, na urządzeniu typu boxmat), złom (cięcie blachy), aluminium (odpady po przycinaniu na mniejsze formaty), odpady z tworzywa sztucznego (folia ze streczowania). Czy są to odpady generowane w wyniku eksploatacji instalacji czy traktować je jako odpady poza instalacyjne? Proszę o pomoc w interpretacji.
Gość
27 październik 2020 o 07:31
Jeżeli składam sprawozdanie z wytworzonych odpadów i rozliczam się tylko z naszych świetlówek i baterii to wpisuję, że jest to odpad wytworzony w instalacji czy poza instalacją? Jesteśmy przedsiębiorstwem gospodarki komunalnej i tylko transportujemy odpady, nic nie zbieramy i nie przetwarzamy.
Gość
27 październik 2020 o 08:41
Dominika11 napisał:
Gość
27 październik 2020 o 09:00
Dominika11
Liczba postów: 14
Od: 26.10.2020
27 październik 2020 o 09:16
Gość napisał:
Dominika11 napisał:
Może spróbuj je przypisać do siebie?
Gość
27 październik 2020 o 09:33
Dominika11 napisał:
Gość napisał:
Dominika11 napisał:
Może spróbuj je przypisać do siebie?
W zakładce sprawozdawczość widzę tylko 3 do wyboru
1) sprawozdawczość o produktach,opakowaniach....2) sprawozdawczość o wytwarzanych odapadach...3) sprawozdawczość komunalna.Nie mam czegoś takiego jak weryfikacja sprawozdań. Nic mi nie wyszukuje.
Jesteś w złym kontekscie BDO. Jesteś w module rejestr-BDO.MOS.gov.pl, a powinnaś być w jap-bdo.mos.gov.pl Rozumiem że pracownik urzędu gminy?