Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
22 październik 2020 o 13:30
Gość napisał:
Gość napisał:
Myślę, że problem polega na tym, że to miejsce, które nie wyskakuje w Dziale I nie jest dodane do podmiotu. Należy dodać nowe MPD a wtedy będzie widoczne w sprawozdaniu - nie musi być zgłoszone do UM, ja mam jedno niezgłoszone a mimo to jest widoczne w Dziale I.Co mam zrobić jeśli nie mogę wprowadzić do sprawozdania jednego MPD. Przy wprowadzaniu miejsc w pkt. I wszystkie wyskakują domyślnie, a to jedno akurat nie - podejrzewam, że mój poprzednik nie zgłosił tego jednego miejsca. Wyskakuje mi natomiast "działalność usługowa na terenie całego kraju" bo wniosek aktualizacyjny w tym zakresie złożyliśmy w tym roku (firma remontowa świadcząca usługi). W związku z tym czy mam zrobić całe sprawozdanie na siedzibę (bez konkretnych MPD) czy tylko to jedno MPD którego nie ma wprowadzić na zasadzie działalności usługowej?
Proszę o pomoc.
Gość
22 październik 2020 o 13:41
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Myślę, że problem polega na tym, że to miejsce, które nie wyskakuje w Dziale I nie jest dodane do podmiotu. Należy dodać nowe MPD a wtedy będzie widoczne w sprawozdaniu - nie musi być zgłoszone do UM, ja mam jedno niezgłoszone a mimo to jest widoczne w Dziale I.Co mam zrobić jeśli nie mogę wprowadzić do sprawozdania jednego MPD. Przy wprowadzaniu miejsc w pkt. I wszystkie wyskakują domyślnie, a to jedno akurat nie - podejrzewam, że mój poprzednik nie zgłosił tego jednego miejsca. Wyskakuje mi natomiast "działalność usługowa na terenie całego kraju" bo wniosek aktualizacyjny w tym zakresie złożyliśmy w tym roku (firma remontowa świadcząca usługi). W związku z tym czy mam zrobić całe sprawozdanie na siedzibę (bez konkretnych MPD) czy tylko to jedno MPD którego nie ma wprowadzić na zasadzie działalności usługowej?
Proszę o pomoc.
Tak, tylko wtedy muszę złożyć nowy wniosek aktualizacyjny (z tym nowym miejscem).
A ja już złożyłam wniosek że świadczymy działalność usługową na terenie całego kraju - czyli 1 siedziba i jedno MPD "działalność usługowa". Więc to byłby jakby powrót do starego rozwiązania.
Gość
22 październik 2020 o 14:04
Gość
22 październik 2020 o 14:16
Gość napisał:
Gość napisał:
Marcin88 napisał:
Jeżeli skratki i piasek są odbierane przez firmę to tylko w dziale o odpadach wytworzonych. Gdyby skratki lub piasek były mieszane z osadami lub przekształcane w jakiś sposób to faktycznie trzeba by pomyśleć jakiemu procesowi ulegają oraz czy w ogóle jest decyzja w tym zakresie przetwarzania. Informacje o osadach tylko w dziale VII. Na czacie z konsultantem powiedziano mi że nawet osadów nie podawać w odpadach wytworzonych a jedynie w dziale VII.
Dzień dobry,Wytwarzamy na oczyszczalni ścieków odpady skratki, piasek z piaskownika oraz komunalne osady ściekowe. Czy ktoś z Państwa wie, czy dział XIII (Informację o odpadach poddanych odzyskowi, w tym recykling lub unieszkodliwianie) muszę wypełni? Osad ściekowy wytworzony na oczyszczalni zagospodarowujemy rolniczo i nie poddajemy go procesowi recyklingu.Dziękuję za informację.Pozdrawiam
jak rolniczo to dział VII
My również na oczyszczalniach ściekó wytwarzamy piasek, skratki i osad ,ale przekazujemy je firmie, która wykorzystuje je na okrywę rekultywacyjną. W takim przypadku konsultant nie potrafił doradzić jaki dział wypełnić i kazał skonsultować się z Urzędem Marszałkowskim. Doradzał dzial VII ,ale ten dział dotyczy wykorzystania rolniczego.
To trochę dziwne jeżeli konsultant BDO podaje inne informacje niż są w systemie... W przypisach w Dziale VII (KOŚ) jest podane, że ilość wytworzonych osadów należy wpisać do działu XI, a ilość stosowanych odpadów podać w dziale XIII tabela 3 (co nomen omen jest i tak błędne chyba).
Gość
22 październik 2020 o 14:18
Co mam wpisać do sprawozdania jeśli na papierowej KPO ktoś w miejscu masy przekazanych odpadów wpisał 482 m3 (dot. odpadu 17 01 07)?
Mam szacunkowo przeliczyć na Mg?
Gość
22 październik 2020 o 14:29
Gość napisał: również podpinam się do pytania.
Gość napisał:
Podpinam się wie ktoś może gdzie znaleźć informacje o tych pozycjach znajdujących się w strumieniu odpadów?Witam w strumieniu odpadów znajdują się następujące pozycje do zaznaczenia
-Komunalne (grupa 20)
-Pochodzące ze strumienia odpadów komunalnych (inne niż grupa 20)
-Pozostałe
Mam odpady typu olej, filtry ale też niewielką ilość opakowań z tworzyw sztucznych
Wiecie może czy gdzieś to jasno wyjaśnione?
W moim odczuciu powinno się to uzupełniać automatycznie po uzupełnieniu kodu produktu
Gość1
22 październik 2020 o 14:34
Witam, proszę o pomoc
1.Tworzę sprawozdanie o wytworzonych odpadach, jako podmiot wytwarzający odpady.
W ub roku wytworzyliśmy i przekazaliśmy w niewielkich ilościach do przejmującego kody m.in
16 02 13* -( Zużyte urządzenia zawierające niebezpieczne elementy5) inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 12)
oraz 16 02 14 - Zużyte urządzenia inne niż wymienione w 16 02 09 do 16 02 13
Były to ilości mniejsze niż te ,dla których powstaje obowiązek ewidencji w Rozporządzeniu Min.Klimatu (z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów)
Mamy KPO na te odpady , czy należy wykazywać je w sprawozdaniu , jeśli zostały faktycznie przekazane do przejmującego , mimo że prowadzenie ich ewidencji nie jest wymagane (bo wytwarzamy ich bardzo mało) ?
2.Mamy też do wypełnienia wniosek aktualizacyjny do wpisu- dział VI tabela 5 , bo zaczęliśmy sprzedawać produkty w opakowaniach za granicę . Czy fakt,że najpierw złożę wniosek aktualizacyjny nie zablokuje (np.do czasu jego rozpatrzenia)
możliwości złożenia sprawozdania za 2019?
Gość
22 październik 2020 o 15:19
Gość napisał:
Witam,czy należy wypełnić w dziale VIII tabelę E Informacja o osiągniętym poziomie ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji przekazywanych do składowania w przypadku gdy nie było odpadów o kodzie 19 12 12 ??
Gość
22 październik 2020 o 15:33
Gość napisał:
Gość napisał:
Podpinam się wie ktoś może gdzie znaleźć informacje o tych pozycjach znajdujących się w strumieniu odpadów?Witam w strumieniu odpadów znajdują się następujące pozycje do zaznaczenia
-Komunalne (grupa 20)
-Pochodzące ze strumienia odpadów komunalnych (inne niż grupa 20)
-Pozostałe
Mam odpady typu olej, filtry ale też niewielką ilość opakowań z tworzyw sztucznych
Wiecie może czy gdzieś to jasno wyjaśnione?
W moim odczuciu powinno się to uzupełniać automatycznie po uzupełnieniu kodu produktu
Jeżeli dotyczy to odpadów np. 15 01 05, 17 04 05, 15 01 02, 12 01 03 itd. ro trzeba zaznaczyć pozostałe- taką informację uzyskałam od UM
Gość
22 październik 2020 o 16:10
Czy ktoś klikał "Utwórz korektę" żeby podejrzeć złożone sprawozdanie?. A potem usunął to korektę z systemu i nie było po niej śladu?.