Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
15 wrzesień 2020 o 08:27
Gość napisał:
Czasami jest tak ,że nie wybierze po numerze tylko trzeba wpisać pierwsze litery MPD. Np. siedziba- sie i wtedy wyskoczy.Czy działa komuś w dziale XI zaciąganie MPD firmy z działu I w wyszukiwarce? Mi nie działa, problem zgłoszony mailowo do BDO i na razie brak odpowiedzi na ten problem. Zostało 1,5 miesiąca na złożenie sprawozdania, a tutaj już na samym początku same problemy.
Gość
15 wrzesień 2020 o 08:31
Gość napisał:
Dzień dobry,
jeżeli firma nie wytworzyła żadnych odpadów w 2019 r. na danym miejscu prowadzenia działalności, to czy składa się sprawozdanie "zerowe" w takiej sytuacji? Na infolinii powiedziano, że nie składa się, jak dzwoniłam do Urzędu Marszałkowskiego powiedziano, że tak. Jak jest u Was ? Ktoś ma jakąś podstawę prawną i udzieli odpowiedzi?
x
15 wrzesień 2020 o 09:53
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
czyli ten problem się powtarza, też tak mam...Wiadomo coś nowego w tej sprawie? mam ten sam problem, dział I wypełniony, a nie mogę wprowadzić MKzŚ w dziale XI,Gość napisał:
nie mogę uzupełnić działu XI - o wytworzonych odpadach.
Wcześniej zrobiłam wszystko tak jak powinno być - dodałam siedzibie w dziale I.
Czy macie może jakieś wskazówki jak to wypełnić ?
ja mam dokładnie ten sam problem. Zgłosiłem to już na infolinii BDO. Pani kazała się wstrzymać z sprawozdaniem tak z tydzień/dwa
nie wyszukuje w pasku MKzŚ, pusto, ręcznie nie wpiszesz tylko należy wybrać z listy i tylko ikona ładowania (bez tego nie da się dalej przejść).
Gość
15 wrzesień 2020 o 09:56
michał napisał:
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Tak właśnie sądziłam, ale pewności nie miałam. Raz jeszcze dziękuje :)ach to BDO napisał:
Ma ktoś może wskazówki jak wypełnić sprawozdanie dla gabinetu stomatologicznego?
Wiem, że obowiązują dwa działu I i XI. Pierwszy jest prosty, XI z pozoru również, ale jakoś nie udaje mi się sprawić, żebym miała odhaczone "POZYCJA UZUPEŁNIONA"
Są tam gdzieś jakieś haczyki, coś przeoczyłam, coś zrobiłam źle? Może ktoś umie doradzić :)
Czy odpady medyczne to odpady poza instalacją?
Nie wiem nawet czy powinnam zaznaczyć to:Wiem, że każdy z nas ma mnóstwo pytań, ale może akurat ktoś będzie umiał doradzić laikowi. Z góry dziękuje
- Prowadzę działalność w zakresie obiektu liniowego, o którym mowa w art. 3 pkt 3a ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane,m (Dz. U. z 2017r. poz. 1332, z późn. zm.), działalność w zakresie usług, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 grudnia 2012r. o odpadach.
Witam,tak, zapewniam Cię że odpad medyczny to z całą pewnością odpady wytworzone poza instalacją (wynika to z definicji instalacji określonej w POŚ) i nie zaznaczaj czasami tego punktu o działalności w zakresie obiektu liniowego bo to nie ciebie dotyczy :)Pozdrawiam
agnieszka
15 wrzesień 2020 o 11:41
Gość napisał:
Podepnę się :-)
Dzień dobry. Pracuję w firmie budowlanej, która świadczy usługi według w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach. Zgodnie z tym zarówno KPO jak I Ewidencje są wpisywane pod adres siedziby firmy a następnie po zaznaczeniu odpowiedniej opcji o wykonywaniu usług można wyznaczyć gminy w których jest ona prowadzona.
Tu mam problem z wypełnieniem sprawozdania.
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach i
o gospodarowaniu odpadami składa się do organu właściwego ze
względu na miejsce
prowadzenia działalności podmiotu; podczas generowania nowego
sprawozdania należy wskazać Adresata właściwego ze względu na
miejsce prowadzenia działalności.
W tym wypadku będzie to Marszałek
województwa mazowieckiego według naszego adresu siedziby firmy? Choć prowadzimy usługi w innych województwach?
W Dziele I wpisujemy dane siedziby
firmy?
W dziale XI informacjach o składowiskach
odpadów w tebeli 1. podajemy adres siedziby firmy(tak jak
wpisano w dziele I) następnie zaznaczamy odpowiednie okienko
mówiące, że prowadzimy usługi i dopiero teraz dodajemy gminy, w
których je prowadzimy. Wszystkie gminy czy tylko jedną? pamiętając, że są one w innych województwach.
Gość
15 wrzesień 2020 o 13:09
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Podepnę się :-)
Dzień dobry. Pracuję w firmie budowlanej, która świadczy usługi według w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach. Zgodnie z tym zarówno KPO jak I Ewidencje są wpisywane pod adres siedziby firmy a następnie po zaznaczeniu odpowiedniej opcji o wykonywaniu usług można wyznaczyć gminy w których jest ona prowadzona.
Tu mam problem z wypełnieniem sprawozdania.
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach i
o gospodarowaniu odpadami składa się do organu właściwego ze
względu na miejsce
prowadzenia działalności podmiotu; podczas generowania nowego
sprawozdania należy wskazać Adresata właściwego ze względu na
miejsce prowadzenia działalności.
W tym wypadku będzie to Marszałek
województwa mazowieckiego według naszego adresu siedziby firmy? Choć prowadzimy usługi w innych województwach?
W Dziele I wpisujemy dane siedziby
firmy?
W dziale XI informacjach o składowiskach
odpadów w tebeli 1. podajemy adres siedziby firmy(tak jak
wpisano w dziele I) następnie zaznaczamy odpowiednie okienko
mówiące, że prowadzimy usługi i dopiero teraz dodajemy gminy, w
których je prowadzimy. Wszystkie gminy czy tylko jedną? pamiętając, że są one w innych województwach.
Gość
15 wrzesień 2020 o 14:19
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Czasami jest tak ,że nie wybierze po numerze tylko trzeba wpisać pierwsze litery MPD. Np. siedziba- sie i wtedy wyskoczy.Czy działa komuś w dziale XI zaciąganie MPD firmy z działu I w wyszukiwarce? Mi nie działa, problem zgłoszony mailowo do BDO i na razie brak odpowiedzi na ten problem. Zostało 1,5 miesiąca na złożenie sprawozdania, a tutaj już na samym początku same problemy.
agnieszka
15 wrzesień 2020 o 14:37
Gość napisał:
U mnie też tak jest. Niby wszystko uzupełnione ,ale i tak nic nie pokazuje w "pozycja uzupełniona" :-) Na filmiku instruktażowym BDO tam gdzie nie trzeba podawać suchej masy nie jest nic wpisywane.agnieszka napisał:
Gość napisał:
Wielkie dzięki za pomoc :) Pomogło wpisanie słowa "Siedziba" ale pojawił się u mnie kolejny problem. Tj. nie pojawiło się u mnie zaznaczenie (ptaszek tak myślę) w polu pozycja uzupełniona w tabeli 1 dział XI, zaznaczam, że w instalacji mam odpady (zaznaczone TAK), poza instalacją brak odpadów (zaznaczone NIE). Co jeszcze trzeba zrobić aby w tym kwadraciku się coś pojawiło, czy to musi być w ogóle. Drugie pytanie jeśli nie mam odpadów, żeby podawać suchą masę odpadów to mam to pole zostawić puste czy wpisywać wszędzie 0?
Gość
15 wrzesień 2020 o 15:27
agnieszka napisał:
Gość napisał:
U mnie też tak jest. Niby wszystko uzupełnione ,ale i tak nic nie pokazuje w "pozycja uzupełniona" :-) Na filmiku instruktażowym BDO tam gdzie nie trzeba podawać suchej masy nie jest nic wpisywane.agnieszka napisał:
Gość napisał:
Wielkie dzięki za pomoc :) Pomogło wpisanie słowa "Siedziba" ale pojawił się u mnie kolejny problem. Tj. nie pojawiło się u mnie zaznaczenie (ptaszek tak myślę) w polu pozycja uzupełniona w tabeli 1 dział XI, zaznaczam, że w instalacji mam odpady (zaznaczone TAK), poza instalacją brak odpadów (zaznaczone NIE). Co jeszcze trzeba zrobić aby w tym kwadraciku się coś pojawiło, czy to musi być w ogóle. Drugie pytanie jeśli nie mam odpadów, żeby podawać suchą masę odpadów to mam to pole zostawić puste czy wpisywać wszędzie 0?
Gość
15 wrzesień 2020 o 19:34
Witam. Czy wytwórca odpadów poza dzialem XI w sprawozdaniu rocznym ,wypełnia też dział XIII, Podpunkt 7 o stanie magazynowym na 31.12. ?