Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
15 wrzesień 2020 o 23:54
Gość napisał:
Podpinam się pod pytanie odnośnie decyzji zbierania odpadów metaliProwadząc skup złomu posiadający decyzję na zbieranie . Jaki dział sprawozdania z gospodarowania odpadami powinnam wypełnić?
Dział I Dział XII na pewno. A czy coś jeszcze?
Jaki strumień odpadów zaznaczyć dla kodów z grupy 17 04 i 15 01 04 ? Pozostałe?
Poproszę o pomoc
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
16 wrzesień 2020 o 06:54
Gość napisał:
Tzn, że jeżeli mam usługę w kilku gminach ,to w dziale 11 w tabeli 1 wpisuję swoje MPD zaznaczam usługę i gminę ,w której ta usługa była wykonana ? Czyli każda gmina osobno z moim MPD. Następnie do każdej gminy przypisuje kod odpadu jako poza instalacją. A czy do urzędu w innym woj. wysyłam tylko dział 1 i 11 z uwzględnieniem w jakiej gminie była usługa ,czy całe sprawozdanie jak do mojego urzędu w MPD ?Może ,to głupie ,ale wolę się upewnić :-)agnieszka napisał:
Gość napisał:
Podepnę się :-)
Dzień dobry. Pracuję w firmie budowlanej, która świadczy usługi według w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach. Zgodnie z tym zarówno KPO jak I Ewidencje są wpisywane pod adres siedziby firmy a następnie po zaznaczeniu odpowiedniej opcji o wykonywaniu usług można wyznaczyć gminy w których jest ona prowadzona.
Tu mam problem z wypełnieniem sprawozdania.
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach i
o gospodarowaniu odpadami składa się do organu właściwego ze
względu na miejsce
prowadzenia działalności podmiotu; podczas generowania nowego
sprawozdania należy wskazać Adresata właściwego ze względu na
miejsce prowadzenia działalności.
W tym wypadku będzie to Marszałek
województwa mazowieckiego według naszego adresu siedziby firmy? Choć prowadzimy usługi w innych województwach?
W Dziele I wpisujemy dane siedziby
firmy?
W dziale XI informacjach o składowiskach
odpadów w tebeli 1. podajemy adres siedziby firmy(tak jak
wpisano w dziele I) następnie zaznaczamy odpowiednie okienko
mówiące, że prowadzimy usługi i dopiero teraz dodajemy gminy, w
których je prowadzimy. Wszystkie gminy czy tylko jedną? pamiętając, że są one w innych województwach.
Robi się sprawozdanie na każde województwo z właściwym urzędem. Dla usług w dziale 1. w każdym województwie wybieramy siedzibę i zaznaczamy opcję ze świadczeniem usług. Wytworzone odpady w dziale 11.
Gość
16 wrzesień 2020 o 07:31
Jesteśmy zbierającym zuzyte akumulatory i sprzęt elektryczny i elektroniczny w ramach decyzji na zbieranie. Potem przekazujemy je do zakładu przetwarzania. Nie potrafię wpisać w dziale IX i X danych naszego zakładu jako miejsca zbierania. Wpisuję nazwę zakładu i nie wybiera mi klikając na "szukaj". Gdzie robię błąd ?
agnieszka
16 wrzesień 2020 o 08:21
Gość napisał:
Ważne aby wypełnić dział I. Tam wpisuje się dane naszej firmy- MPD. Na tej podstawie wypełniamy następne działy . Często się zdarza,że po kliknięciu na MPD wyszukiwarka nie może wyszukać . Dlatego powinno pomóc pierwsze litery wpisując np. nie pełną nazwę "siedziba", ale pierwsze litery. Ja też próbuję wypełnić te działy. Jestem jako zbierający ,ale po kliknięciu MPD wyskakuje mi moja instalacja ,którą musiałam wpisać do 1 działu. A jako zbierający nie przetwarzam sprzętu dlatego nie rozumiem dlaczego tak się dzieje.Jesteśmy zbierającym zuzyte akumulatory i sprzęt elektryczny i elektroniczny w ramach decyzji na zbieranie. Potem przekazujemy je do zakładu przetwarzania. Nie potrafię wpisać w dziale IX i X danych naszego zakładu jako miejsca zbierania. Wpisuję nazwę zakładu i nie wybiera mi klikając na "szukaj". Gdzie robię błąd ?
Gość
16 wrzesień 2020 o 09:33
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Ważne aby wypełnić dział I. Tam wpisuje się dane naszej firmy- MPD. Na tej podstawie wypełniamy następne działy . Często się zdarza,że po kliknięciu na MPD wyszukiwarka nie może wyszukać . Dlatego powinno pomóc pierwsze litery wpisując np. nie pełną nazwę "siedziba", ale pierwsze litery. Ja też próbuję wypełnić te działy. Jestem jako zbierający ,ale po kliknięciu MPD wyskakuje mi moja instalacja ,którą musiałam wpisać do 1 działu. A jako zbierający nie przetwarzam sprzętu dlatego nie rozumiem dlaczego tak się dzieje.Jesteśmy zbierającym zuzyte akumulatory i sprzęt elektryczny i elektroniczny w ramach decyzji na zbieranie. Potem przekazujemy je do zakładu przetwarzania. Nie potrafię wpisać w dziale IX i X danych naszego zakładu jako miejsca zbierania. Wpisuję nazwę zakładu i nie wybiera mi klikając na "szukaj". Gdzie robię błąd ?
agnieszka
16 wrzesień 2020 o 10:15
Gość napisał:
prowadzę również przetwarzanie i w dziale 1 muszę wpisać instalacje. W spr. o zbieraniu sprzętu trzeba wpisać zakład gdzie był zebrany klikam -"dodaj zakład" -"adres zbierającego.."- "nazwa zakładu"- i wyskakuje mi okienko z moją instalacją, a ja nie prowadzę przetwarzania i tego nie rozumiem. Powinno wyskoczyć MPD czyli siedziba ,a nie nazwa instalacji :-) Chyba ,że coś źle robię.agnieszka napisał:
Gość napisał:
Rzecz w tym, że dział I mam uzupełniony z miejscem MPD - siedziba. A następnych działów nie da się ruszyć :( nawet wpisując pierwsze litery. I jeżeli to tylko miejsce zbierania, to o jaka instalację chodzi ?
Gość
16 wrzesień 2020 o 11:30
W dziale I trzeba oprócz MPD dodać też instalację. Wiem, że jej nie masz, ale tak działa ten system. Po dodaniu MPD najedź na opcje i utwórz Instalację. Potem ta instalacja będzie dostępna w dziale IX.
agnieszka
16 wrzesień 2020 o 12:38
Gość napisał:
W dziale I trzeba oprócz MPD dodać też instalację. Wiem, że jej nie masz, ale tak działa ten system. Po dodaniu MPD najedź na opcje i utwórz Instalację. Potem ta instalacja będzie dostępna w dziale IX.
Gość
16 wrzesień 2020 o 14:01
Jeżeli jesteśmy zbierającym zużyty sprzęt a następnie przekazujemy kolejnemu zbierającemu, który go z kolei przekazuje do zakładu przetwarzania, to musimy wprowadzić te ilości w dziale IX, czy ten drugi zbierający musi to wykazać w sprawozdaniu ?
Gość
16 wrzesień 2020 o 21:06
Witam, jaką datę wpisuje się w Dziale I -"data rozpoczęcia działalności w zakresie gospodarki odpadami" ? Chodzi o odpady medyczne, ale nie wiem, czy ma to być data rozpoczęcia działalności w ogóle, czy data pierwszej karty KPO czy też jeszcze coś innego? Z góry dziękuję i życzę nam cierpliwości:)