Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55DanielP
11 marzec 2022 o 12:56
Gość
11 marzec 2022 o 13:07
napisał:
Dzień dobry.Potrzebuję informacji jeżeli w poprzednim roku nie eksportowałem żadnych opakowań czy składam sprawozdanieDział II Tabela 3. Informacja o wywiezionych za granicę opakowaniachPrzy zaznaczeniu rodzaju materiału - wszędzie wpisane nie, system nie chce zapisać(wymagane zaznaczenie) Czy w takim przypadku zaznaczyć to co standardowo zaznaczałem i zostawić z masą 0 i złożyć takie sprawozdanie czy nie składać sprawozdania wcale.Dziękuję za odpowiedźPozdrawiam
Gość
11 marzec 2022 o 13:37
napisał:
napisał:
Witam ! Robię sprawozdanie dotyczące oczyszczalni ścieków za 2021 rok. Produkujemy skratki, piach z sitopiaskownika oraz osad ściekowy który jest higieniozowany oraz odwadniany jest on również zużywany na cele rolnicze ( pkr 3 z BDO). Wypełniłam kolejne działy : I odnośnie identyfikacji podmiotu , VII dot informacji o komunalnych osadach ściekowych, XI o wytworzynych odpadach w instalacji (skratki itd. i poza nią ( żelazo i stal), dział XIII tab 3 inf odpadach poddanym innym niż recykling procesom odzysku w instalacji - myślę że dotyczy to właśnie tego osadu ściekowego i procesu odzysku R- 10 obróbka na powiechni ziemi przynosząca korzyści dla rolnictwa lub poprawę środowiska ( rolnicy biorą od nas ten osad na pola) I tu zaczyna się mój problem.... ten dział wymaga wypełnienia III ,IV o składowiskach czego nie mamy bo dotyczy to azbestu i tym podobnych artykułów. natomiast dział III mówi o instalacji myślęże moją instalacją jest oczyszczalnia ścieków, nie jest instalacją komunalną, rodzaj instalacji : inne odwadnianie i higienizacja , typ prcesu przetwarzania odpadów - myślę że chemiczne ( higienizacja wapnem) i mechaniczne ( odwadnianie) . I jeszcze mam problem z tabelką na samym końcu. mam decyzje która zezwala na prowadzenie działalności w zakresie odzysku ustabilizowanych komunalnych osadów ściekowych w ilości 2700 ton rocznie. I teraz gdziezto wpisać: Czy Roczna ilość odpadów dopuszczona do przetwarzania określona w decycjiw tonach na rok ( myśłę ze tu) CZy projektowana moc przerobowa określona w decyzji w tonach na rok bo takiej wartości nie posiadam (może 2 razy to samo?), Może nie powinnam w ogóle wypełniać tego działu??? Proszę rozwiejcie moje wątpilowścii dajcie mi jakieś mądre odpowiedzi. a i jeszce jedno jak jest z tym pełnomocnictwem jest ono potrzebne do zlożenia sprawozdania słyszałam ze podczas kontroli dokumentów to tak. jeżeli tak to jak to się załatwia.
nikt nie wie co w tym temacie zrobić???
My mamy małą oczyszczalnię, gdzie wytwarzamy osad 19 08 05, skratki (zastosowanie w rolnictwie), 19 08 01 i inne 19 08 99. W sprawozdaniu wypełniam działy I, VIII (dla osadu) i XI (tu wymieniam wszystkie odpady).
Gość
11 marzec 2022 o 14:10
napisał:
napisał:
Dzień dobry.Potrzebuję informacji jeżeli w poprzednim roku nie eksportowałem żadnych opakowań czy składam sprawozdanieDział II Tabela 3. Informacja o wywiezionych za granicę opakowaniachPrzy zaznaczeniu rodzaju materiału - wszędzie wpisane nie, system nie chce zapisać(wymagane zaznaczenie) Czy w takim przypadku zaznaczyć to co standardowo zaznaczałem i zostawić z masą 0 i złożyć takie sprawozdanie czy nie składać sprawozdania wcale.Dziękuję za odpowiedźPozdrawiam
Ja bym zalecała złożenia sprawozdania zerowego,Urzędy Marszałkowskie patrzą na to w różny sposób, a tak przynajmniej będzie jasność, że nie było wywiezionych opakowań, a nie że przedsiębiorca nie spełnił obowiązku sprawozdawczego.
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
11 marzec 2022 o 14:10
napisał:
W żadnym województwie nie trzeba zerowych składać https://bdo.mos.gov.pl/news/przypomnienie-o-zblizajacym-sie-terminie-skladania-sprawozdan-w-systemie...napisał:
Ja bym zalecała złożenia sprawozdania zerowego,Urzędy Marszałkowskie patrzą na to w różny sposób, a tak przynajmniej będzie jasność, że nie było wywiezionych opakowań, a nie że przedsiębiorca nie spełnił obowiązku sprawozdawczego.
wytworcaodpadow
Liczba postów: 1
Od: 30.10.2021
11 marzec 2022 o 14:25
napisał:
napisał:
W żadnym województwie nie trzeba zerowych składać https://bdo.mos.gov.pl/news/przypomnienie-o-zblizajacym-sie-terminie-skladania-sprawozdan-w-systemie...napisał:
Gość
11 marzec 2022 o 14:26
Jesteśmy wytwórcą odpadów. W związku z tym wypełniam Dział XI sprawozdania, podaję odpady wytworzone w instalacji (ujęte w decyzji) i poza instalacją (bez decyzji). Mam kilka kodów, które mają wartość 0, bo nie zostały wytworzone i tak chcę też wpisać w sprawozdaniu, ale pojawia się błąd, że wartość musi być dodatnia. W zeszłym roku dało się wpisywać wartości 0 przy danych kodach. Czy ktoś ma podobny problem?
DanielP
11 marzec 2022 o 14:38
agnieszka
11 marzec 2022 o 14:43
napisał:
napisał:
napisał:
W teorii nie trzeba, praktyka niestety pokazuje, że nie każdy Urząd Marszałkowski się tego trzyma.
agnieszka
11 marzec 2022 o 14:44
napisał:
Jesteśmy wytwórcą odpadów. W związku z tym wypełniam Dział XI sprawozdania, podaję odpady wytworzone w instalacji (ujęte w decyzji) i poza instalacją (bez decyzji). Mam kilka kodów, które mają wartość 0, bo nie zostały wytworzone i tak chcę też wpisać w sprawozdaniu, ale pojawia się błąd, że wartość musi być dodatnia. W zeszłym roku dało się wpisywać wartości 0 przy danych kodach. Czy ktoś ma podobny problem?