Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
27 październik 2020 o 13:08
Gość napisał:
Witam,Jesteśmy firmą produkcyjną, generujemy odpady z makulatury (w wyniku cięcia arkuszy, które kupujemy, na urządzeniu typu boxmat), złom (cięcie blachy), aluminium (odpady po przycinaniu na mniejsze formaty), odpady z tworzywa sztucznego (folia ze streczowania). Czy są to odpady generowane w wyniku eksploatacji instalacji czy traktować je jako odpady poza instalacyjne? Proszę o pomoc w interpretacji.
Gość
27 październik 2020 o 13:16
Witam
Jesteśmy
sklepem detalicznym i sprzedającym towary na allegro. Sporadycznie kupujemy i
sprzedajemy towary za granicą. Czy mamy sporządzić tylko :Sprawozdawczość z
realizacji zadań z zakresu produktów, opakowań i gospodarowania odpadami za
2019 rok” w zakresie sprzedaży towarów w
opakowaniach na eksport.
A co z import - wychodzi mi ze tego nigdzie nie ujmuję (bo tam są same opakowania a nie produkty
w opakowaniach). Czy ja to dobrze rozumiem.
Czy mam
jeszcze coś wypełnić. Proszę o pomoc.
Gość
27 październik 2020 o 14:33
Gość napisał:
dzień dobry, czy w sprawozdaniu o wytworzonych odpadach i gospodarowaniu nimi w dziale XIII Tabela 7 - informacje o magazynowanych odpadach - dotyczy to ilości wszystkich odpadów magazynowanych z końcem 2019 roku (razem z odpadami, które są zbierane i do przekazania dalej) czy tylko dotyczy odpadów, na które mamy decyzje na przetwarzanie?
Gość
27 październik 2020 o 14:56
Gość napisał:
Czy do sprawozdania o odebranych odpadach można wprowadzić też te zebrane, żeby nie "tracić" poziomów recyklingu ?
iiwona
27 październik 2020 o 15:06
witam. W sprawozdaniu o wytworzonych odpadach i gospodarowaniu odpadami w dziale XI tabela 1 "lista miejsc" wszystko wpisuję po kolei jak należy ale nie chce mi się odznaczać "pozycja uzupełniona" - też tak macie?
Dominika11
Liczba postów: 14
Od: 26.10.2020
27 październik 2020 o 15:13
Dzień dobry, jako urząd i użytkownik główny nie widzę żadnych sprawozdań podmiotów logując się na jap-bdo, co zrobić?
Dumdum
27 październik 2020 o 15:33
Dominika11 napisał:
Dzień dobry, jako urząd i użytkownik główny nie widzę żadnych sprawozdań podmiotów logując się na jap-bdo, co zrobić?
Gość
27 październik 2020 o 16:38
Gość napisał:
Czy ktoś próbował złożyć sprawozdanie zerowe? zdaje się ze BDO nie przyjmuje 0... jakaś rada?
Miki
27 październik 2020 o 21:13
Sposób gospodarowania odpadami ? W sprawozdaniu za 2019 co zaznaczyć w przypadku mechaniki samochodowej?
Asiajasia
Liczba postów: 5
Od: 02.07.2020
28 październik 2020 o 01:31
Zgodnie z art.76 ust. 5 ustawy o odpadach "5. Do terminu złożenia sprawozdań, o którym mowa w art. 76 ust. 1, stosuje się art. 57 § 4 i 5 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego." - czyli termin przypadający na sobotę 31.10.2020 przesuwa się na poniedziałek 02.11.2020. Tak uważam. Jednak... MOJE PYTANIE, tak na wszelki wypadek... - Czy nie znalazł ktoś z Was przypadkiem jakiegoś przepisu, który by to zmieniał? Pytam nie bez powodu... Miałam ze 3 lata temu sytuację, że 31. lipca był w sobotę a ja sprawozdania komunalne półroczne do kilku gmin zaniosłam 02. sierpnia w poniedziałek... I jedna z gmin wszczęła postępowanie o ukaranie za złożenie sprawozdania 2 dni po terminie... Po moim piśmie, z przypomnieniem, że jest coś takiego jak KPA :) oczywiście wycofali się z ukarania. Jednak teraz w dobie BDO, dostępnego przez całą dobę każdego dnia aż kusi żeby narzucić traktowanie terminów jako nieprzekraczalne.