Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
28 październik 2020 o 14:02
Gość napisał:
Witam, jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o BDO.. warsztat samochodowy...Czy Tonery, chłodnice, odlewy, żelazo, aluminium i stal z odpadów są w instalacji czy poza instalacją?? o co w tym chodzi?
Instalacja są to:
których eksploatacja może spowodować emisję."
Gość
28 październik 2020 o 14:13
Gość
28 październik 2020 o 14:34
Gość napisał:
Pszoki wypełniają sprawozdanie Pszokowe.Gość napisał:
No to co mają wpisywać PSZOKi? Na czacie BDO mówili, że PSZOKi wypełniają Dział XII i IX jeśli zbierają elektroodpady, myślałam, że się znają trochę...Gość napisał:
dz1michal napisał:
Gość napisał:
dz1michal napisał:
Odpady zbierane w PSZOK nie wpisujemy do sprawozdania wytwórcy i zbierającego. Mam taką informacje z Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach.Skoro Państwo wypełnili tabelę 1, to prosiłabym o pomoc, jakie kody pod jaką grupę przypisać, bo nie mam pojęcia. Jestem bardzo świeża w temacie i rzucili mnie na głęboka wodę i chyba prędzej się utopię niż to poprawnie zrobię :(Gość napisał:
My tez zbieramy w PSZOKU i odbieramy zużyty sprzęt z rejonu gminy jako odpady komunalne, wypełniliśmy dział IX tabelę pierwsza, ale do końca też nie jesteśmy pewniMamy zezwolenie na zbieranie odpadów w ramach PSZOKu, zbieramy na tym PSZOKu sprzęt elektryczny i elektroniczny pochodzący z gospodarstw domowych, są to odpady komunalne. W związku z tym, które działy sprawozdania mamy wypełnić? Błagam, niech ktoś pomoże, bo czasu coraz mniej :(
Zadzwoniliśmy do firmy której oddajemy ten odpad i dostaliśmy listę kodów wraz z podziałem na grupy od zakładu przetwarzania któremu przekazujemy zużyty sprzęt. Ich wydruk z sytemu jaki posiadają
Dziękuję za radę, też już mam taką listę od zakładu przetwarzania. A mogę się jeszcze dopytać jakie inne Działy tego sprawozdania Państwo wypełniali?
AnnaK.
28 październik 2020 o 14:36
A jeśli w 2019 roku nie wytworzyłam żadnych odpadów-przeterminowane leki, to mam wysłać puste sprawozdanie?
Gość
28 październik 2020 o 14:44
Gość napisał:
To które działy w końcu musi uzupełnić Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej, które tak ogólnie odbiera odpady od mieszkańców, ale prowadzi też PSZOK?
Gość
28 październik 2020 o 15:10
Gość
28 październik 2020 o 16:18
Hej, prosze o pomoc, jeżeli jestem wytwórcą odpadów budowlanych, to czy mogę ewidencjonować odpady komunalne ? Często firmy tylko pod tym kodem (20....) chcą przyjąć odpady zmieszane
Gość
28 październik 2020 o 16:43
Gość
28 październik 2020 o 18:28
DAg napisał:
Urząd
Miasta na początku tego roku uzyskała na wniosek do BDO jako wytwórca odpadów
bo firma odbierające od nas odpady 16 02 14 wymagała numeru rejestrowego BDO.
Pytanie moje jest takie czy zobowiązani jesteśmy do złożenia sprawozdania z wytworzonych
odpadów za rok 2019. W 2019 wytworzyliśmy 0,1078 MG odpadów o kodzie 16 02 14. W Rozporządzeniu Ministra Klimatu z dnia 23
grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma
obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów i tym samy składania sprawozdania, jest
informacja że ewidencji nie ma obowiązku prowadzić w przypadku kodu 16 02 14 do
masy 0,1 Mg tylko że rozporządzenie to obowiązuje od 1 stycznia 2020 r. W poprzednim
rozporządzeniu z 2014 kod 16 02 14 nie
był ujęty. No mam zrobić? Składać sprawozdanie z wytworzonych odpadów za 2019
czy nie. Ktoś pomoże.
Gość
28 październik 2020 o 18:40
Gość napisał:
Witam,pracuję w firmie, która przetwarza odpady - przyjmujemy je i przetwarzamy, nie zbieramy. Czy powinnam wypełnić dział XII - Informacja o zebranych odpadach??