Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
21 październik 2020 o 14:37
Gość napisał
Jak wprowadzić datę rozpoczęcia działalności od razu z klawiatury żeby nie trzeba było korzystać ze strzałek wstecz i przeklikiwać miesiąc po miesiącu? U mnie ta funkcja nie działa.
nie da się, trzeba wybrać z kalendarza
w jednym okienku są dni, w drugim miesiące a w trzecim lata. nie trzeba "lecieć" miesiącami przez kilka lat wstecz :) A co jest w miejscu daty skoro okienek nie ma ? nie ma możliwosci zmiany daty ? jak w nią klikniesz to co sie pojawia ? NIC? '
Da się - teraz dopiero doszłam do tego, że jak się kliknie w nazwę miesiąca to można wybrać po kolei dzień miesiąc i rok.
System doprawdy mocno "intuicyjny"
Twórców powinni nagrodzić.
Gość
21 październik 2020 o 14:47
Czy ktoś już wysyłał sprawozdanie? Czy sama "wysyłka" odbyła się bez problemu? Obawiam się, że przy wysyłce sprawozdania coś nie zadziała, albo jakieś miejsce o którym nie wiem nie będzie wypełnione i nie uda mi się wysłać sprawozdania w terminie. Tym bardziej, że nie ja je wysyłam osobiście, tylko muszę iść do szefa firmy. Jakie macie doświadczenia? Na co uważać?
Gość
21 październik 2020 o 14:48
Gość napisał:
Witam,
Mam pytanie odnośnie złożenia sprawozdania za 2019 r. w BDO.
Pracuję w jednym z organów administracji publicznej, w 2019 r. przekazaliśmy podmiotowi uprawnionemu do przetwarzania/zutylizowania odpady o kodach:
- 16 02 14 - 720 kg
- 16 02 16 - 68 kg
Czy składając sprawozdanie wystarczy, że podam te informacje tylko w dziale XI - informacja o wytworzonych odpadach ?
Drugie pytanie dotyczy rubryki w dziale I - "Data rozpoczęcia działalności w zakresie gospodarki odpadami" - Co ja tam mam podać jak instytucja w której pracuję ma x lat a w dokumentacji jaką posiadam pierwszą KPO mam z 2005 roku.
Gość
21 październik 2020 o 15:05
Gość napisał:
Złożyłam sprawozdania komunalne w styczniu. Nie było w nich działu VIII dokumenty , pełnomocnictwo.
Teraz Gminy dzwonią do mnie o uzupełnienie tego pełnomocnictwa.
Nigdzie nie mogę się dowiedzieć czy jest to konieczne.
wiąże się to przecież z opłata skarbowa , która w tym wypadku muszę zapłacić do każdego urzędu do którego składałam sprawozdanie ( nawet do tych zerowych) .
Czy ktoś zna podstawę prawną do tego działu .
Pan u którego byłam na szkoleniu powiedział ,że Gmina może jedynie poprosić o złożenie tego pełnomocnictwa , ale nie ma podstawy prawnej aby od nas żądać tej opłaty i pełnomocnictwa.
Urzad Marszałkowski też nie wie . odesłali mnie własnie do pana który przeprowadza szkolenia :)Ktoś wie jak ten problem rozwiazac?
Składacie pełnomocnictwa do sprawozdań komunalnych ?
Gość
21 październik 2020 o 15:22
Gość
21 październik 2020 o 15:33
Gość
21 październik 2020 o 15:37
Odpady wytworzone w serwisie samochodowym należy traktować jako wytworzone w instalacji czy poza instalacją?
Nie do końca rozumiem tego zapisu a w decyzji z Starostwa nie ma odpowiedzi
Gość
21 październik 2020 o 15:48
Gość napisał:
Czy ktoś już wysyłał sprawozdanie? Czy sama "wysyłka" odbyła się bez problemu? Obawiam się, że przy wysyłce sprawozdania coś nie zadziała, albo jakieś miejsce o którym nie wiem nie będzie wypełnione i nie uda mi się wysłać sprawozdania w terminie. Tym bardziej, że nie ja je wysyłam osobiście, tylko muszę iść do szefa firmy. Jakie macie doświadczenia? Na co uważać?
Gość
21 październik 2020 o 15:52
Dzień dobry,
W sprawozdaniu o wytwarzanych odpadach i o gospodarowaniu
odpadami w dziale XI pojawia się pole do uzupełnienia: określenie strumienia
odpadów. W jaki sposób prawidłowo sklasyfikować kody odpadów do poszczególnych
kategorii (· komunalne grupa 20 · pochodzące ze strumienia odpadów
komunalnych (inne niż grupa 20), ·
pozostałe)? Proszę o pomoc. Dziękuję
Gość
21 październik 2020 o 16:40
Witam, czy ten system jest intuicyjny i w przypadku gdy zapomnimy zapisać dane będzie "krzyczał", że nie można
wysłać sprawozdania?. Czy "puści" takie niezapisane sprawozdanie?.