Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
16 październik 2020 o 09:45
Gość napisał:
Jako wytwórca odpadów mamy lokalizację zakładów w różnych województwach. Stąd moje pytanie: czy składam sprawozdanie tylko do Marszałka tam gdzie mamy główną siedzibę (woj. śląskie) czy, tam gdzie są MPD czyli (śląskie i zachodnio-pomorskie)
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
16 październik 2020 o 10:01
Sebastian napisał:
Wytwórcy wypełniają dział 1 i 11.Witam,
Chce złożyć sprawozdanie prowadząc warsztat samochodowy, podliczyłem sobie już wszystkiego odpady, natomiast pytanie gdzie mam je wpisać ? W dziale XI ?
Seba
16 październik 2020 o 10:37
agnieszka napisał:
Sebastian napisał:
Chce złożyć sprawozdanie prowadząc warsztat samochodowy, podliczyłem sobie już wszystkiego odpady, natomiast pytanie gdzie mam je wpisać ? W dziale XI ?
Proszę o pomoc, prowadzę również warsztat samochodowy, do jakiego kodu odpadu mam zaliczyć paski miko, paski rozrządu, czujniki odległości, tuleje wahacza, świece zapłonowe i żarowe ?
Gość
16 październik 2020 o 10:51
Siedziba i 2 pozostałe miejsca prowadzenia działalności są zlokalizowane w tym samym województwie. W każdym z tych miejsc wytwarzane są odpady. Ile trzeba złożyć sprawozdań?. 1 z rozbiciem na MPD, czy osobno dla każdego MPD czyli 3?. Dziękuję za odpowiedź.
zyk
16 październik 2020 o 11:10
Witam wszystkich
Jakie dane wpisać w SPRAWOZDANIU O WYTWARZANYCH ODPADACH I O GOSPODAROWANIU ODPADAMI, w dziale III ?
Stany magazynowe z 2018/2019 ?
Gość
16 październik 2020 o 11:12
Gość napisał:
Na konto jakiego urzędu (marszałkowskiego czy miasta) trzeba opłacić opłatę skarbową za pełnomocnictwo przy składaniu sprawozdania do marszałka ?
Gośćówa
16 październik 2020 o 11:19
Gośćówa napisał:
Ponawiam. Czy może ktoś coś podpowiedzieć?Zaprzyjaźniona firma zarejestrowała się w 2019 do BDO. Oddawała w ubiegłym roku odpady budowlane (w ramach remontu siedziby, bo profil jej działalności jest inny), ale nie przypilnowała wystawienia KPO i transportujący wystawił je na siebie jako wytwarzającego. Część odpadów mogła zostać wytworzona przez firmy dokonujące remontów (ale nie jestem pewna jak to wyglądało).
Czy ma ktoś pomysł jak postąpić w tej sytuacji? Sprawozdanie zerowe?
Można uznać, że firma nie była wytwórcą, a wynajem kontenera na odpady stanowił kompleksową usługę z wywiezieniem odpadów?
agnieszka
16 październik 2020 o 11:41
Gość napisał:
Siedziba i 2 pozostałe miejsca prowadzenia działalności są zlokalizowane w tym samym województwie. W każdym z tych miejsc wytwarzane są odpady. Ile trzeba złożyć sprawozdań?. 1 z rozbiciem na MPD, czy osobno dla każdego MPD czyli 3?. Dziękuję za odpowiedź.
Gość
16 październik 2020 o 11:54
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Witam.
Czy przyjęcie złomu od firm to wytworzenie "poza instalacją" czy "pozostałe" ? A przyjęcie od osoby fizycznej np. rurki, pręty itp. Do jakiego wytworzenia to zakwalifikować ? Czas ucieka i nikt nic nie wie. Zawiłe i niejasne tabelki, zero pomocy z infolinii.
Proszę specjalistów o pomoc, też nie jest to dla mnie jasne.
to raczej zbieranie - od firm pozostałe ( czyli nie komunalne) natomiast od osoby fizycznej to zbieranie komunalne.
Czyli w sprawozdaniu mam mieć 2 pozycje z tym samym kodem z ilościami osobno dla firm i osobno dla os. prywatnych?
agnieszka
16 październik 2020 o 11:54
Seba napisał:
Jako odpady z warsztatu kwalifikują się pod grupę 16 01.. Paski pod kodem 160119, czujniki ,świece 160122, wahacze 160199. Mogę się mylić . Bo teraz co do przekazania odpadów, to przejmujący tak naprawdę decyduje pod jakim kodem przyjąć.agnieszka napisał:
Sebastian napisał:
Proszę o pomoc, prowadzę również warsztat samochodowy, do jakiego kodu odpadu mam zaliczyć paski miko, paski rozrządu, czujniki odległości, tuleje wahacza, świece zapłonowe i żarowe ?