Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
15 październik 2020 o 13:51
agnieszka napisał:
nawet jeśli jesteś wytwórcą a nie przekazałeś odpadów ( zostały na 2020) to tę tab. trzeba uzupełnićGość napisał:
Uczestniczyłem dzisiaj w szkoleniu BDO i nadal nie wiem czy jako wytwórca odpadów ma uzupełnić w dziale XIII tabelę 7?. Na szkoleniu nie można zadawać pytań, funkcja czatu niby jest ale i tak nikt nie odpowiada na te pytania.
Dział 13 tab 7 uzupełnia się jeśli na rok 2020 pozostały odpady do przetworzenia/unieszkodliwienia. Nie stan magazynowy odpadów wszystkich ,tylko te ,które musimy przetworzyć. Jeśli jesteś tylko wytwórcą ,to nie wypełniasz ,bo przecież nie przetwarzasz odpadów.
Gość
15 październik 2020 o 14:10
Jako wytwórca odpadów mamy lokalizację zakładów w różnych województwach. Stąd moje pytanie: czy składam sprawozdanie tylko do Marszałka tam gdzie mamy główną siedzibę (woj. śląskie) czy, tam gdzie są MPD czyli (śląskie i zachodnio-pomorskie)
Gość
15 październik 2020 o 14:31
Gość napisał:
Jako wytwórca odpadów mamy lokalizację zakładów w różnych województwach. Stąd moje pytanie: czy składam sprawozdanie tylko do Marszałka tam gdzie mamy główną siedzibę (woj. śląskie) czy, tam gdzie są MPD czyli (śląskie i zachodnio-pomorskie)
Gość
15 październik 2020 o 14:58
Gość napisał:
Jedni piszą uzupełnić, inni nie.... Może jest tu na forum jakiś specjalista, który udzieli konkretnej odp.agnieszka napisał:
nawet jeśli jesteś wytwórcą a nie przekazałeś odpadów ( zostały na 2020) to tę tab. trzeba uzupełnićGość napisał:
Uczestniczyłem dzisiaj w szkoleniu BDO i nadal nie wiem czy jako wytwórca odpadów ma uzupełnić w dziale XIII tabelę 7?. Na szkoleniu nie można zadawać pytań, funkcja czatu niby jest ale i tak nikt nie odpowiada na te pytania.
Dział 13 tab 7 uzupełnia się jeśli na rok 2020 pozostały odpady do przetworzenia/unieszkodliwienia. Nie stan magazynowy odpadów wszystkich ,tylko te ,które musimy przetworzyć. Jeśli jesteś tylko wytwórcą ,to nie wypełniasz ,bo przecież nie przetwarzasz odpadów.
Gość
15 październik 2020 o 16:38
Gość napisał:
Specjaliści są, ale tutaj tylko odpowiedź ministerstwa/BDO może coś wnieść.Gość napisał:
Jedni piszą uzupełnić, inni nie.... Może jest tu na forum jakiś specjalista, który udzieli konkretnej odp.agnieszka napisał:
Gość
15 październik 2020 o 18:34
R.Jan napisał:
Witam, mam pytanie, czy jeżeli miałem zawieszoną działalność przez cały 2019 rok i co za tym idzie nie wytworzyłem żadnych odpadów, to mam złożyć papierowe sprawozdanie zerowe, czy nie mam obowiązku takiego sprawozdania składać. Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Gość 2
15 październik 2020 o 21:39
Proszę o pomoc orientuje się ktoś odnośnie sprawozdania komunalnego? Mam taki pytanie jeżeli prowadzę skup złomu na terenie gminy i skupuję złom od osób fizycznych ale nie tylko z gminy również złom przywożą ludzie z miasta. To muszę złożyć sprawozdanie do Urzędu Gminy z wartościami, które były zakupione od osób fizycznych zamieszkujące gminę i sprawozdanie do Urzędu Miasta z wartościami, które były zakupione od osób fizycznych zamieszkujących miasto? Nadmieniam, iż firma ma miejsce i siedzibę zarejestrowaną tylko na terenie gminy. Bardzo proszę o pomoc.
BEATAMOD
15 październik 2020 o 22:08
Gość
15 październik 2020 o 22:37
Witam
Od kilku dniu próbuje w sprawozdaniu wyprać miejsce prowadzenia działalności niestety nic nie mogę wybrać próbowałam początek nazwy, ulicy, miejscowości i nic sprawdziłam przeglądarkę mam prawidłową. Z informacji technicznej otrzymałam tylko odpowiedź proszę wprowadzić pierwszą literę nazwy i czekać aż system wybierze i to nie działa. Wiem że niektórym się udało czy może są jeszcze jakieś możliwości aby to przejść.
Eugeniusz BDO
Liczba postów: 67
Od: 07.10.2020
15 październik 2020 o 23:30
Gość napisał:
Dział XIII dotyczy odpadów poddawanych odzyskowi lub unieszkodliwianiu - niekoniecznie znaczy to, że musimy być przetwarzającym te odpady. Tak jak zauważyłeś tabela 5 może dotyczyć wytwórców, więc równie dobrze 7 też. W przypisie jest napisane, że dotyczy odpadów, które nie zostały przetworzone lub przekazane innemu podmiotowi. Czyli dotyczy zbieraczy, wytwórców, przetwarzających. Na czacie z BDO powiedzieli mi, że dotyczy to wszystkich. Co prawda oni podają odpowiedzi różnej (często wątpliwej) jakości, ale tu niestety chyba się z nimi zgodzę. Jedyne co bardzo nie pasuje to ten cel magazynowania... Skąd my mamy to wiedzieć na 100%?Gość napisał:
Specjaliści są, ale tutaj tylko odpowiedź ministerstwa/BDO może coś wnieść.Gość napisał:
Argument o tym, że cały dział 13, w tym magazynowanie, wypełnia tylko przetwarzający odpady nie jest wystarczający.
Przecież dział 13 tabela 5. wypełnia też wytwórca odpadu, który przekazał go osobie fizycznej, np. palety.