Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Sebastian
16 październik 2020 o 07:40
Witam,
Chce złożyć sprawozdanie prowadząc warsztat samochodowy, podliczyłem sobie już wszystkiego odpady, natomiast pytanie gdzie mam je wpisać ? W dziale XI ?
Gość
16 październik 2020 o 08:00
Gość 2 napisał:
Kiedyś jak to wyjaśnialiśmy do wioś stał na stanowisku, że tylko tam gdzie siedziba się składa. Gmina stała na stnaowisku, że jej tez się należy jakiś % odpadów. I w sumie część skupów składała kilka sprawozdać a część tylko 1 tam gdzie siedziba.Proszę o pomoc orientuje się ktoś odnośnie sprawozdania komunalnego? Mam taki pytanie jeżeli prowadzę skup złomu na terenie gminy i skupuję złom od osób fizycznych ale nie tylko z gminy również złom przywożą ludzie z miasta. To muszę złożyć sprawozdanie do Urzędu Gminy z wartościami, które były zakupione od osób fizycznych zamieszkujące gminę i sprawozdanie do Urzędu Miasta z wartościami, które były zakupione od osób fizycznych zamieszkujących miasto? Nadmieniam, iż firma ma miejsce i siedzibę zarejestrowaną tylko na terenie gminy. Bardzo proszę o pomoc.
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
16 październik 2020 o 08:12
Eugeniusz BDO napisał:
Specjalista ds. ochrony środowiska w tym webinarium https://www.youtube.com/watch?v=wEItQg2NtQ8 w 52 min. objaśnia dział 13 tabele 7. Mam rozumieć ,że nie wie co mówi ?Gość napisał:
Dział XIII dotyczy odpadów poddawanych odzyskowi lub unieszkodliwianiu - niekoniecznie znaczy to, że musimy być przetwarzającym te odpady. Tak jak zauważyłeś tabela 5 może dotyczyć wytwórców, więc równie dobrze 7 też. W przypisie jest napisane, że dotyczy odpadów, które nie zostały przetworzone lub przekazane innemu podmiotowi. Czyli dotyczy zbieraczy, wytwórców, przetwarzających. Na czacie z BDO powiedzieli mi, że dotyczy to wszystkich. Co prawda oni podają odpowiedzi różnej (często wątpliwej) jakości, ale tu niestety chyba się z nimi zgodzę. Jedyne co bardzo nie pasuje to ten cel magazynowania... Skąd my mamy to wiedzieć na 100%?Gość napisał:
Specjaliści są, ale tutaj tylko odpowiedź ministerstwa/BDO może coś wnieść.Gość napisał:
Jedni piszą uzupełnić, inni nie.... Może jest tu na forum jakiś specjalista, który udzieli konkretnej odp.agnieszka napisał:
nawet jeśli jesteś wytwórcą a nie przekazałeś odpadów ( zostały na 2020) to tę tab. trzeba uzupełnićGość napisał:
Uczestniczyłem dzisiaj w szkoleniu BDO i nadal nie wiem czy jako wytwórca odpadów ma uzupełnić w dziale XIII tabelę 7?. Na szkoleniu nie można zadawać pytań, funkcja czatu niby jest ale i tak nikt nie odpowiada na te pytania.
Dział 13 tab 7 uzupełnia się jeśli na rok 2020 pozostały odpady do przetworzenia/unieszkodliwienia. Nie stan magazynowy odpadów wszystkich ,tylko te ,które musimy przetworzyć. Jeśli jesteś tylko wytwórcą ,to nie wypełniasz ,bo przecież nie przetwarzasz odpadów.
Argument o tym, że cały dział 13, w tym magazynowanie, wypełnia tylko przetwarzający odpady nie jest wystarczający.
Przecież dział 13 tabela 5. wypełnia też wytwórca odpadu, który przekazał go osobie fizycznej, np. palety.
Gość
16 październik 2020 o 08:26
Eugeniusz BDO
Liczba postów: 67
Od: 07.10.2020
16 październik 2020 o 08:34
agnieszka napisał:
To jest kwestia tego, że tu nie ma jasnych wytycznych, więc wszystko jest kwestią interpretacji. W filmiku , który linkujesz Pani wskazuje, że ten dział dotyczy odpadów poddawanych odzyskowi i unieszkodliwianiu "przeze mnie". Ja nie mam takiej pewności - nie wydaje mi się, żeby ten dział dotyczył wyłącznie podmiotów przetwarzających odpady. W takim wypadku dlaczego wpisywalibyśmy w nim np. odpady przekazywane osobom fizycznym? Będąc wytwórcą odpadów i przekazując np. palety pracownikom też powinieneś się tam wpisać. Ja taką odpowiedź (że dotyczy to wszystkich) dostałem na czacie od konsultanta BDO. Nie wiem czy moja racja jest "mojsza" :) - najlepiej byłoby dopytać w Urzędzie Marszałkowskim (o ile tam będą coś więcej wiedzieć).Eugeniusz BDO napisał:
Specjalista ds. ochrony środowiska w tym webinarium https://www.youtube.com/watch?v=wEItQg2NtQ8 w 52 min. objaśnia dział 13 tabele 7. Mam rozumieć ,że nie wie co mówi ?Gość napisał:
Dział XIII dotyczy odpadów poddawanych odzyskowi lub unieszkodliwianiu - niekoniecznie znaczy to, że musimy być przetwarzającym te odpady. Tak jak zauważyłeś tabela 5 może dotyczyć wytwórców, więc równie dobrze 7 też. W przypisie jest napisane, że dotyczy odpadów, które nie zostały przetworzone lub przekazane innemu podmiotowi. Czyli dotyczy zbieraczy, wytwórców, przetwarzających. Na czacie z BDO powiedzieli mi, że dotyczy to wszystkich. Co prawda oni podają odpowiedzi różnej (często wątpliwej) jakości, ale tu niestety chyba się z nimi zgodzę. Jedyne co bardzo nie pasuje to ten cel magazynowania... Skąd my mamy to wiedzieć na 100%?Gość napisał:
Specjaliści są, ale tutaj tylko odpowiedź ministerstwa/BDO może coś wnieść.Gość napisał:
agnieszka napisał:
Jedni piszą uzupełnić, inni nie.... Może jest tu na forum jakiś specjalista, który udzieli konkretnej odp.
Argument o tym, że cały dział 13, w tym magazynowanie, wypełnia tylko przetwarzający odpady nie jest wystarczający.
Przecież dział 13 tabela 5. wypełnia też wytwórca odpadu, który przekazał go osobie fizycznej, np. palety.
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
16 październik 2020 o 08:51
Problem polega na tym ,że jest tylko odzysk/unieszkodliwienie. Jeśli by dotyczyło wszystkich odpadów magazynowanych łącznie z tymi do przetworzenia ,to brakuje jeszcze R13 i wtedy jest ok:-) Może ustawodawca stwierdził ,że skoro pozostają odpady do przetworzenia ,to same w sobie muszą być tymczasowo magazynowane i dlatego jest tylko odzysk/unieszkodliwienie . A co do urzędów- chyba wiedzą tyle samo co my szare myszki ,które mają wiedzieć co oni mają na myśli ;-)To jest kwestia tego, że tu nie ma jasnych wytycznych, więc wszystko jest kwestią interpretacji. W filmiku , który linkujesz Pani wskazuje, że ten dział dotyczy odpadów poddawanych odzyskowi i unieszkodliwianiu "przeze mnie". Ja nie mam takiej pewności - nie wydaje mi się, żeby ten dział dotyczył wyłącznie podmiotów przetwarzających odpady. W takim wypadku dlaczego wpisywalibyśmy w nim np. odpady przekazywane osobom fizycznym? Będąc wytwórcą odpadów i przekazując np. palety pracownikom też powinieneś się tam wpisać. Ja taką odpowiedź (że dotyczy to wszystkich) dostałem na czacie od konsultanta BDO. Nie wiem czy moja racja jest "mojsza" :) - najlepiej byłoby dopytać w Urzędzie Marszałkowskim (o ile tam będą coś więcej wiedzieć).Specjalista ds. ochrony środowiska w tym webinarium https://www.youtube.com/watch?v=wEItQg2NtQ8 w 52 min. objaśnia dział 13 tabele 7. Mam rozumieć ,że nie wie co mówi ?
Gość
16 październik 2020 o 09:07
BDO organizuje webinary ze sprawozdawczości: w jednym z wcześniejszych, organizowanych dla wytwórców gdzieś w lipcu, prowadząca skupiła się tylko na dziale I i XI oraz załącznikach - nawet się nie zająknęła na temat wypełniania działu XIII. W organizowanych teraz szkoleniach już koncentrują się na kilku konkretnych działach. Pomijam już ogólną jakość tych szkoleń - Panie wypełniają tylko jak leci rubryki wymyślonymi kodami i masą odpadów, bez żadnej próby wytłumaczenia co konkretnie powinien wypełnić wytwórca, jakie są wyłączenia, itp.
Uczestniczyłam w tym tygodniu w darmowym szkoleniu prywatnego doradcy i też nie wypełniał tego działu. Dlatego ja w swoich wypełniam tylko te I i XI.
Gość
16 październik 2020 o 09:17
Gość napisał:
Witam
Od kilku dniu próbuje w sprawozdaniu wyprać miejsce prowadzenia działalności niestety nic nie mogę wybrać próbowałam początek nazwy, ulicy, miejscowości i nic sprawdziłam przeglądarkę mam prawidłową. Z informacji technicznej otrzymałam tylko odpowiedź proszę wprowadzić pierwszą literę nazwy i czekać aż system wybierze i to nie działa. Wiem że niektórym się udało czy może są jeszcze jakieś możliwości aby to przejść.
Gość
16 październik 2020 o 09:21
Na konto jakiego urzędu (marszałkowskiego czy miasta) trzeba opłacić opłatę skarbową za pełnomocnictwo przy składaniu sprawozdania do marszałka ?
Gość
16 październik 2020 o 09:26
Zrobiliby na końcu w dziale XI tabelę z działu XII i byłby "święty spokój". Każdy wtedy wiedziałby, że ma to wypełnić. Ale po co, lepiej robić z ludzi zakręconych. Jestem ciekaw czy system nie padnie w najbliższych dniach z powodu przeciążenia, bo zostały ostatnie 2 tyg.na złożenie sprawozdania.