Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość Marta N
05 sierpień 2020 o 10:52
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie art 9n ust. 4 i dalej ustęp 5 ustawy o utrzymaniu czystości - jest tam napisane, że podmiot odbierający odpady na podstawie umowy z właścicielem nieruchomości musi zamieścić w sprawozdaniu informacje o osiągniętych poziomach i dołączyć wykaz właścicieli nieruchomości. Działamy na podstawie umowy przetargowej i z mojego punktu widzenia nie mamy podpisanych umów z właścicielami nieruchomości tylko z gminą , a z kolei gmina ma podpisane umowy z ludźmi (w formie deklaracji). Czyli nie muszę zamieszczać takiej informacji w sprawozdaniu? Jedna z gmin twierdzi jednak, że deklaracja to nie umowa i że musimy umieścić informację o poziomach oraz listę obsługiwanych osób w sprawozdaniu bo to my mamy podpisane umowy z właścicielami! Jak to faktycznie jest? Prosiłabym o pomoc.
Gość
05 sierpień 2020 o 11:31
Gość
05 sierpień 2020 o 13:45
Gość Marta N napisał:
Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie art 9n ust. 4 i dalej ustęp 5 ustawy o utrzymaniu czystości - jest tam napisane, że podmiot odbierający odpady na podstawie umowy z właścicielem nieruchomości musi zamieścić w sprawozdaniu informacje o osiągniętych poziomach i dołączyć wykaz właścicieli nieruchomości. Działamy na podstawie umowy przetargowej i z mojego punktu widzenia nie mamy podpisanych umów z właścicielami nieruchomości tylko z gminą , a z kolei gmina ma podpisane umowy z ludźmi (w formie deklaracji). Czyli nie muszę zamieszczać takiej informacji w sprawozdaniu? Jedna z gmin twierdzi jednak, że deklaracja to nie umowa i że musimy umieścić informację o poziomach oraz listę obsługiwanych osób w sprawozdaniu bo to my mamy podpisane umowy z właścicielami! Jak to faktycznie jest? Prosiłabym o pomoc.
Gość
05 sierpień 2020 o 17:08
Witam,
Mam pytanie o dział IX Informacja o masie zebranego zużytego sprzętu i przekazanego do prowadzącego zakład przetwarzania zużytego sprzętu w SPRAWOZDANIU O WYTWARZANYCH ODPADACH I O GOSPODAROWANIU ODPADAMI. Czy też tak macie, że nie da się dodać grupy sprzętu? Dodałam Grupę 1 i nie mogę dodać już kolejnych. Błąd programu?
Gość
05 sierpień 2020 o 23:34
Gość napisał:
Gość napisał:
WitamCzy będąc użytkownikiem głównym w firmie, w której pracuje i jednocześnie nie wpisanym do KRS to przy wysyłaniu sprawozdań w BDO musze opłacić pełnomocnictwo od każdego wysłanego sprawozdania? Czy opłata to 17 zł i na kont jakiego urzędu?
Podpinam się pod pytanie :)
Gość
06 sierpień 2020 o 06:03
Gość napisał:
Ostatnio pojawiła się możliwość dołączania pełnomocnictwa i innego dokumentu również do sprawozdań komunalnych, czy do każdej gminy mamy płacić po 17 zł do pełnomocnictwa dla użytkownika głównego ?Gość napisał:
Gość napisał:
Czy będąc użytkownikiem głównym w firmie, w której pracuje i jednocześnie nie wpisanym do KRS to przy wysyłaniu sprawozdań w BDO musze opłacić pełnomocnictwo od każdego wysłanego sprawozdania? Czy opłata to 17 zł i na kont jakiego urzędu?
To trochę zależy od konkretnego Urzędu Marszałkowskiego, ale w teorii użytkownik główny niewpisany do KRSu powinien do sprawozdania/wniosku dołączyć pełnomocnictwo - w wersji elektronicznej, podpisane elektronicznie (np. e PUAPem) plus potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej - 17 zł na konto gminy, w której jest dany Urząd Marszałkowski (opisane kilka postów wyżej). Najlepiej te dwa plik spakować (ZIP) i dołączyć do sprawozdania. Pełnomocnictwo może być ważne zarówno do składania sprawozdań jak i wniosków. W systemie BDO jest wzór pełnomocnictwa - można zaznaczyć różne opcje:
https://rejestr-bdo.mos.gov.pl/files/pelnomocnictwo-wzor-BDO.pdf
Gość
06 sierpień 2020 o 08:30
Gość napisał:
Gość napisał:
Ostatnio pojawiła się możliwość dołączania pełnomocnictwa i innego dokumentu również do sprawozdań komunalnych, czy do każdej gminy mamy płacić po 17 zł do pełnomocnictwa dla użytkownika głównego ?Gość napisał:
Gość napisał:
Czy będąc użytkownikiem głównym w firmie, w której pracuje i jednocześnie nie wpisanym do KRS to przy wysyłaniu sprawozdań w BDO musze opłacić pełnomocnictwo od każdego wysłanego sprawozdania? Czy opłata to 17 zł i na kont jakiego urzędu?
To trochę zależy od konkretnego Urzędu Marszałkowskiego, ale w teorii użytkownik główny niewpisany do KRSu powinien do sprawozdania/wniosku dołączyć pełnomocnictwo - w wersji elektronicznej, podpisane elektronicznie (np. e PUAPem) plus potwierdzenie uiszczenia opłaty skarbowej - 17 zł na konto gminy, w której jest dany Urząd Marszałkowski (opisane kilka postów wyżej). Najlepiej te dwa plik spakować (ZIP) i dołączyć do sprawozdania. Pełnomocnictwo może być ważne zarówno do składania sprawozdań jak i wniosków. W systemie BDO jest wzór pełnomocnictwa - można zaznaczyć różne opcje:
https://rejestr-bdo.mos.gov.pl/files/pelnomocnictwo-wzor-BDO.pdf
Gość
06 sierpień 2020 o 12:58
Witam, Robiąc sprawozdania jako podmiot odbierający odpady komunalne od właściwości nieruchomości powinnam je wysyłać z miejsca prowadzenia działalności czy z siedziby?
Gość
07 sierpień 2020 o 07:42
Firma prowadzi działalność związaną ze zbieraniem odpadów w 2 różnych miastach, w dwóch województwach.
Czy sprawozdanie powinno zostać złożone do Marszałka Województwa, pod którego podlega siedziba firmy. Wówczas złożyć sprawozdanie za siedzibę i oddział?
Czy dla każdego miejsca prowadzenia działalności złożyć oddzielne sprawozdania, do dwóch Marszałków, jedno za siedzibę, np. do Marszałka Województwa Mazowieckiego, drugie sprawozdanie do Marszałka Województwa Małopolskiego?
Gość
07 sierpień 2020 o 08:35
Witam,
Mam pytanie odnośnie złożenia sprawozdania za 2019 r. w BDO.
Pracuję w jednym z organów administracji publicznej, w 2019 r. przekazaliśmy podmiotowi uprawnionemu do przetwarzania/zutylizowania odpady o kodach:
- 16 02 14 - 720 kg
- 16 02 16 - 68 kg
Czy składając sprawozdanie wystarczy, że podam te informacje tylko w dziale XI - informacja o wytworzonych odpadach ?
Drugie pytanie dotyczy rubryki w dziale I - "Data rozpoczęcia działalności w zakresie gospodarki odpadami" - Co ja tam mam podać jak instytucja w której pracuję ma x lat a w dokumentacji jaką posiadam pierwszą KPO mam z 2005 roku.