Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
01 luty 2022 o 18:19
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Witam, czy w przetwarzaniu ręcznym z odpadu w kodzie 20 03 07 może powstać odpad w jednym kodzie drewno tj. 17 02 01? Mamy ten kod w decyzji, ale czy może powstać tylko jeden kod? Np. po przyjęciu mebli? Czy musi zostać wytworzony również odpad z grupy 19? Tak samo jeśli przetworzymy odpady w kodzie 15 01 06 to możemy wytworzyć tylko odpady w kodzie 15 01 01 i 15 01 02 czy tutaj również musi powstać odpad z grupy 19?
Wszystko zależy co jest w decyzji- co może powstać z danego przetworzenia. To nie jest tak ,że jak coś jest przetwarzane ,to musi być grupa 19. Jeżeli w decyzji nie ma kodu z tej grupy ,to na jakiej podstawie ma być wytworzone. Oczywiście ,że z przetworzenia może być wytworzony jeden/dwa kody.
Rozumiem, ale nie ma obowiązku wytworzenia tego odpadu z grupy 19? Może to być jakikolwiek kod, który mamy w naszej decyzji na danych kod?
Jeżeli posiadamy decyzję i instalacje ,a w niej określono co z czego powstaje- tego się trzymajmy :-) Wytwarzamy odpady ,które nie wymagają pozwolenia ,ale te odpady wytwarzamy poza instalacją. Wymagają wpisu do działu XII jako wytworzone poza instalacją. Nie ma obowiązku co do grupy 19.
Gość
06 luty 2022 o 16:37
napisał:
Czy przekazując oleje silnikowe przepracowane jestem wytwarzającym odpad czy wypełniam tylko zakładkę przekazujący? Olej po wymianie w maszynach. To samo z kartonem. Przywożę złom w kartonach, które później przekazuję do odpowiedniej firmy zbierającej. Jestem wytwarzającym czy tylko przekazującym?
Michał
07 luty 2022 o 10:49
Dzień dobry,
Problem: brak ewidencji odpadów.
Pytanie: na kogo będzie nałożona kara:
- na podmiot?
- na członka zarządu?
- na osobę która nie dopilnowała ewidencji?
Karty przekazania odpadów są tylko niestety brak ewidencji
Pozdrawiam,
Michał
Gość
07 luty 2022 o 11:16
napisał:
napisał:
Czy przekazując oleje silnikowe przepracowane jestem wytwarzającym odpad czy wypełniam tylko zakładkę przekazujący? Olej po wymianie w maszynach. To samo z kartonem. Przywożę złom w kartonach, które później przekazuję do odpowiedniej firmy zbierającej. Jestem wytwarzającym czy tylko przekazującym?
Proszę o odpowiedź.
Gość
07 luty 2022 o 11:20
napisał:
Dzień dobry,
Problem: brak ewidencji odpadów.
Pytanie: na kogo będzie nałożona kara:
- na podmiot?
- na członka zarządu?
- na osobę która nie dopilnowała ewidencji?
Karty przekazania odpadów są tylko niestety brak ewidencji
Pozdrawiam,
Michał
Gość
08 luty 2022 o 08:46
Gość
08 luty 2022 o 09:24
Gość
08 luty 2022 o 20:16
napisał:
Dzień dobry,jako podmiot wytwarzający odpady posiadam wpis do BDO w którym mam 30 miejsc prowadzenia działalności w dwóch województwach.W związku z prowadzoną działalnością będę wytwarzać sporadycznie raz na kilka lat ok 50 kg/rok odpadu (15 01 10*) w trzecim województwie.Czy mogę skorzystać z zapisu art. 66 ustawy o odpadach oraz Rozporządzenia Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów i nie dopisywać 31 miejące prowadzenia działalność? Czy z uwagi na to, iż w innych lokalizacjach przekraczam ilości odpadów o których mowa w rozporządzaniu musze dopisać to miejsce? Kontaktowałam się z WIOŚ oraz UM i nie są w stenie odpowiedzieć mi na to pytanie.
Z poważaniem
Ewelina
Gość
08 luty 2022 o 20:18
napisał:
Dzień dobry,jako podmiot wytwarzający odpady posiadam wpis do BDO w którym mam 30 miejsc prowadzenia działalności w dwóch województwach.W związku z prowadzoną działalnością będę wytwarzać sporadycznie raz na kilka lat ok 50 kg/rok odpadu (15 01 10*) w trzecim województwie.Czy mogę skorzystać z zapisu art. 66 ustawy o odpadach oraz Rozporządzenia Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów i nie dopisywać 31 miejące prowadzenia działalność? Czy z uwagi na to, iż w innych lokalizacjach przekraczam ilości odpadów o których mowa w rozporządzaniu musze dopisać to miejsce? Kontaktowałam się z WIOŚ oraz UM i nie są w stenie odpowiedzieć mi na to pytanie.
Z poważaniem
Ewelina
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
09 luty 2022 o 07:52
napisał:
napisał:
Z poważaniem
Ewelina
Limity odnoszą się do wytwórcy a nie miejsca