Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
18 styczeń 2022 o 15:53
napisał:
napisał:
Dzień dobry.
Jak w 2022 r założyć KEO dotyczącą KPO z 2021 r.? ( uciekło mi pod koniec roku a weszła zmiana)
System w KEO z automatu nadaje datę 2022 r.
Dziekuję.
Nie ma możliwości założyć w systemie KPO za 2021 r. Można założyć tylko za bieżący rok. Założenie papierowej również nic nie da ewentualnie dla siebie żeby zrobić wpisy i liczyć ,że nie będzie kontroli.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
19 styczeń 2022 o 10:04
napisał:
napisał:
napisał:
Dzień dobry.
Jak w 2022 r założyć KEO dotyczącą KPO z 2021 r.? ( uciekło mi pod koniec roku a weszła zmiana)
System w KEO z automatu nadaje datę 2022 r.
Dziekuję.
Nie ma możliwości założyć w systemie KPO za 2021 r. Można założyć tylko za bieżący rok. Założenie papierowej również nic nie da ewentualnie dla siebie żeby zrobić wpisy i liczyć ,że nie będzie kontroli.
Jeżeli założę KEO w 2022 to mogę wpisać tam KPO z 2021 ? Jak to zrobić, nie zaciąga KPO z 2021. A co ze sprawozdaniem za 2021.W całym 2021 zrobiliśmy tylko jedno przekazanie na KPO ,złomu. Panikuję i nie wiem co dalej.
Gość2015
19 styczeń 2022 o 13:10
napisał:
napisał:
Prosze o wyjaśnienie w jakich sytuacjach stosujemy tryb "przekazania odpadów" przy wystawianiu KPOK ?
Tryb przekazania odpadów stosujemy, gdy przekazujemy odpady z własnego placu (np. stacji przeładunkowej). Tryb odbioru jest wtedy, gdy jedziemy odebrać odpady z nieruchomości.
Gość
19 styczeń 2022 o 13:58
Gość
19 styczeń 2022 o 23:00
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
20 styczeń 2022 o 07:14
napisał:
W 2022 zarejestrowaliśmy się do BDO, Prowadzimy usługi transportowe swoim taborem,przy różnych pracach pozostało nam trochę odpadów stalowych.Chcemy je przekazać.Proszę mi podpowiedzieć jakie po kolei kroki muszę zrobić w BDO. Wystawić KPO, po potwierdzeniu przez odbiorcę transportu założyć KEO.,wpisać w nią KPO ? Nie wiem czy dobrze myślę.Zapewne bardzo rzadko będziemy przekazywać jakieś odpady,nie chciałabym przez brak wprawy zrobić jakiś błąd.Dziękuję za każdą podpowiedź.
Gość
20 styczeń 2022 o 08:50
napisał:
Witamfirma przekazuje do nas odpad male ilości ok 800 kg miesięcznie, nie mają systemu bdo, więc nie ma karty ale w tym roku po zliczeniu wychodzi mi, że przekazali 7 MG a chyba firmy są zwolnione jeśli przekazał do 5 MG, dobrze to rozumiem? czy bez karty to nie odpad ?
czy mogę mieć przez to jakieś problemy z powodu tej firmy ze nie spełnia wymogów a ja przyjmuje odpad, proszę o poradę
pozdrawiam
Gość
20 styczeń 2022 o 11:45
napisał:
napisał:
nie ma kodu, ich dokumenty to kwit wagowy tylko, wiec nie powinnam tego przymocować jako odpad tylko produkt uboczny?
proszę o odpowiedź, bo już sama nie wiem
Witamfirma przekazuje do nas odpad male ilości ok 800 kg miesięcznie, nie mają systemu bdo, więc nie ma karty ale w tym roku po zliczeniu wychodzi mi, że przekazali 7 MG a chyba firmy są zwolnione jeśli przekazał do 5 MG, dobrze to rozumiem? czy bez karty to nie odpad ?
czy mogę mieć przez to jakieś problemy z powodu tej firmy ze nie spełnia wymogów a ja przyjmuje odpad, proszę o poradę
pozdrawiam
Zależy pod jakim kodem to oddają. Jest odpowiednie rozporządzenie określające ilość/kod bez KPO.
Gość
20 styczeń 2022 o 13:34
napisał:
napisał:
napisał:
nie ma kodu, ich dokumenty to kwit wagowy tylko, wiec nie powinnam tego przymocować jako odpad tylko produkt uboczny?
pozdrawiam
Zależy pod jakim kodem to oddają. Jest odpowiednie rozporządzenie określające ilość/kod bez KPO.
nie ma kodu, ich dokumenty to kwit wagowy tylko, wiec nie powinnam tego przymocować jako odpad tylko produkt uboczny? proszę o odpowiedź, bo już sama nie wiem
Gość
20 styczeń 2022 o 14:03
napisał:
napisał:
No to zależy co to właściwie jest. To, że są zwolnieni to nie oznacza, że na Wz nie powinno być kodu odpadu wraz z informacją "zwolniony" bo powinien.napisał:
napisał:
pozdrawiam
nie ma kodu, ich dokumenty to kwit wagowy tylko, wiec nie powinnam tego przymocować jako odpad tylko produkt uboczny? proszę o odpowiedź, bo już sama nie wiem
Jeśli kupujesz to jako produkt to nie musi mieć KPO, zależy co dalej z tym robisz i jak to wykazujesz.