Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Kon
05 styczeń 2022 o 07:51
Dzień dobry, firma wytworzyła 1 tonę odpadów wielkogabarytowych, przekazała na podstawie kpo odpady do instalacji, czy konieczne jest założenie keo oraz wygenerowania sprawozdania czy wystarczy uproszczona ewidencja
Gość
05 styczeń 2022 o 08:36
napisał:
napisał:
Dzień dobryJesteśmy firmą która wytwarza kilka kodów odpadów, mam do oddania odpad (nowy) złożyłam wniosek aktualizacyjny. to teraz jak chce go przekazać to jest to odpad poza instalacja? czy w związku z eksploatacja instalacji?Bardzo proszę o odpowiedź
To zależy czy macie instalację (urządzenie stacjonarne lub zespół takich urządzeń- których eksploatacja może powodować emisje; emisją też są odpady) i czy w związku z jej pracą powstał odpad.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
05 styczeń 2022 o 10:29
napisał:
Dzień dobry, firma wytworzyła 1 tonę odpadów wielkogabarytowych, przekazała na podstawie kpo odpady do instalacji, czy konieczne jest założenie keo oraz wygenerowania sprawozdania czy wystarczy uproszczona ewidencja
Gość
05 styczeń 2022 o 14:06
Czy da się zamienić KEO ze zwykłych odpadów na KEO dla odpadów komunalnych?
Gość
09 styczeń 2022 o 21:54
napisał:
napisał:
uproszczoną ewidencję odpadów mogą prowadzić:
-wytwórcy odpadów niebezpiecznych, którzy w danym roku wytworzyli mniejLimity Dotyczą wszystkich MPD łącznie. Jeżeli nie są przekroczone ,to tylko na KPO bez KEO. Ale nie zwalnia z obowiązku sprawozdawczego, ponieważ są wytwarzane odpady.
niż 100 kg (0,1 Mg) odpadów niebezpiecznych
- wytwórcy odpadów innych niż niebezpieczne (poza odpadami
komunalnymi), którzy w danym roku wytworzyli mniej niż 5 ton (5 Mg)
odpadów
- transportujący odpady, którzy wykonują tylko i wyłącznie usługę transportu
odpadów
Gość
10 styczeń 2022 o 13:01
napisał:
Dzień dobry,
Czy ktoś orientuje się jak może wyglądać sprawa połączenia JPK z BDO. Chodzi mianowicie o różne ilości na FV i innej na KPO.
Jak rozwiązać sytuację jeśli na Karcie będzie inna waga niż na FV. Czy nie będzie wówczas problemu?
Różnica wynika z faktu, że na KPO waga potwierdzona jest z zanieczyszczeniami, a na fv do płatności bez zanieczyszczeń.
Będzie tak że będą mieli więcej argumentów do ukarania.
A samo połączenie spowoduje że będzie podwójny problem z biurokracją w firmie.
Na KPO i fv waga ma być taka sama - info z urzędu
Gość
10 styczeń 2022 o 15:21
napisał:
napisał:
Dzień dobry,
Czy ktoś orientuje się jak może wyglądać sprawa połączenia JPK z BDO. Chodzi mianowicie o różne ilości na FV i innej na KPO.
Jak rozwiązać sytuację jeśli na Karcie będzie inna waga niż na FV. Czy nie będzie wówczas problemu?
Różnica wynika z faktu, że na KPO waga potwierdzona jest z zanieczyszczeniami, a na fv do płatności bez zanieczyszczeń.
Ja mam pytanie do tego wątku.
Skupuję odpady metali w punkcie skupu złomu .Klientom nie zabieram procentów na zanieczyszczenia jednak odbiorca mi je zabiera . Ale umówione jest że waga przekazana w bdo jest już po odjęciu tych zanieczyszczen czyli taka sama jak na fakturze. Oczywiście dostaję kwit wagowy że owe zanieczyszczenia zostały mi pobrane. Ale przez to ja zostaję z nadwyżkami po stronie zakupu. Co z tym można wobec tego zrobić> Proszę o podpowiedź.
Gość
10 styczeń 2022 o 22:34
napisał:
napisał:
napisał:
Dzień dobry,
Ja mam pytanie do tego wątku.
Skupuję odpady metali w punkcie skupu złomu .Klientom nie zabieram procentów na zanieczyszczenia jednak odbiorca mi je zabiera . Ale umówione jest że waga przekazana w bdo jest już po odjęciu tych zanieczyszczen czyli taka sama jak na fakturze. Oczywiście dostaję kwit wagowy że owe zanieczyszczenia zostały mi pobrane. Ale przez to ja zostaję z nadwyżkami po stronie zakupu. Co z tym można wobec tego zrobić> Proszę o podpowiedź.
A od kiedy ma być ten obowiązek? Jest jakaś data?
Gość
10 styczeń 2022 o 23:19
napisał:
Czy da się zamienić KEO ze zwykłych odpadów na KEO dla odpadów komunalnych?
KatarzynaL
Liczba postów: 19
Od: 27.01.2020
11 styczeń 2022 o 11:31
Witam,
Jak zaewidencjonować odpad wytworzony w grudniu 2021r a przekazany w styczniu 2022r ?