Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
05 październik 2020 o 07:01
Gość napisał:
Wytwarzający wypełnia dział 11, a datą pierwsze wytworzenie lub otrzymana decyzja związana z gospodarką odpadami.Witam,
Mam pytanie odnośnie złożenia sprawozdania za 2019 r. w BDO.
przekazaliśmy podmiotowi uprawnionemu do przetwarzania/zutylizowania odpady o kodach:
- 16 02 14 - , 16 02 16 głównie ekrany komputerowe i kilka monitorów oraz inny kod dotyczący akumulatorów samochodowych
Czy składając sprawozdanie wystarczy, że podam te informacje tylko w dziale XI - informacja o wytworzonych odpadach ?
Drugie pytanie dotyczy rubryki w dziale I - "Data rozpoczęcia działalności w zakresie gospodarki odpadami" - CZY MA BYĆ TO DATA 01.01.2019 ?
Gość
05 październik 2020 o 08:30
Dzień dobry.
Czy przy zerowych stanach odpadów (złom) muszę je wykazywać w sprawozdaniu za 2019 rok jako masa odpadów 0,000 Mg ? Czy mogę pominąć taką pozycję ?
Gość
05 październik 2020 o 10:24
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Wytwarzający wypełnia dział 11, a datą pierwsze wytworzenie lub otrzymana decyzja związana z gospodarką odpadami.Witam,
Mam pytanie odnośnie złożenia sprawozdania za 2019 r. w BDO.
przekazaliśmy podmiotowi uprawnionemu do przetwarzania/zutylizowania odpady o kodach:
- 16 02 14 - , 16 02 16 głównie ekrany komputerowe i kilka monitorów oraz inny kod dotyczący akumulatorów samochodowych
Czy składając sprawozdanie wystarczy, że podam te informacje tylko w dziale XI - informacja o wytworzonych odpadach ?
Drugie pytanie dotyczy rubryki w dziale I - "Data rozpoczęcia działalności w zakresie gospodarki odpadami" - CZY MA BYĆ TO DATA 01.01.2019 ?
Gość
05 październik 2020 o 11:32
Gość napisał:
agnieszka napisał:
Dziękuję za odpowiedź. Jeśli ktoś z Państwa już takie składał prosiłabym o informację.Gość napisał:
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa
składał "0" sprawozdanie o wytworzonych odpadach i gospodarowaniu
odpadami za 2019. Czy system BDO przyjmie sprawozdanie zerowe?
Nie chce wprowadzić w błąd, ale ktoś podpowiedział,że wpisując - 0,0001 zapisze się "0"
Z infolinii z Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego Pani poinformowała, że jeśli w ubiegłym roku nie było żadnych kart przekazania odpadu, to sprawozdania nie składamy wcale, wspomniała o tym, że były informacje o " zerowych" sprawozdaniach ale były z tego tytułu jakieś błędy. Dlatego... jeśli nic się nie działo w roku 2019 to jesteśmy zwolnieni ze złożenia sprawozdania dot. odpadów.
MS
05 październik 2020 o 11:47
Witam,
czy ktoś wie co należy wpisać w polu "sucha masa odpadów" w sprawozdaniu dot. wytwarzanych odpadów i gospodarowaniu odpadami jeżeli nie dysponuję takimi danymi? Zero czy przepisać podstawową masę? Zaznaczę, że chodzi o kod odpadu, który znajduje się na liście odpadów, dla których taką masę niestety trzeba podać. Nie posiadam danych, bo testy powinno wykonać akredytowane laboratorium.
Gość
05 październik 2020 o 11:55
Gość napisał:
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Czy muszę składać sprawozdanie za 2019 rok jeżeli do BDO zarejestrowaliśmy się w 2020 roku?Firma dekarska dzialająca od kilku lat.
No właśnie podobno nie ma opcji sprawozdań zerowych w BDO - system tego nie przewiduje.
Sprawozdanie składa się co roku , nie ma znaczenia kiedy była rejestracja. W 2019r prowadziliście działalność. Nawet jeśli w 2019 nic się nie działo ,to i tak trzeba sprawozdanie zrobić nawet "0" .
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
05 październik 2020 o 13:20
Gość
05 październik 2020 o 14:13
Witam. Mam pytanie. Jak mogę odczytać po zalogowaniu się do BDO jako użytkownik główny i pracownik urzędu gminy sprawozdania przekazane przez firmę odbierająca odpady z terenu gminy.Jakie kroki należy wykonać aby to sprawozdanie odczytać i wydrukować.Sprawozdanie dotyczy II półrocza 2019r oraz PSZOK za 2019 roku których nie otrzymaliśmy już w wersji papierowej.
Gość
06 październik 2020 o 07:24
Gość
06 październik 2020 o 08:49
Gość napisał:
Pytałam na infolinii. Osobno składa się sprawozdanie dla każdego województwa, w którym prowadzona jest dzialalnośćFirma prowadzi działalność związaną ze zbieraniem odpadów w 2 różnych miastach, w dwóch województwach.
Czy sprawozdanie powinno zostać złożone do Marszałka Województwa, pod którego podlega siedziba firmy. Wówczas złożyć sprawozdanie za siedzibę i oddział?
Czy dla każdego miejsca prowadzenia działalności złożyć oddzielne sprawozdania, do dwóch Marszałków, jedno za siedzibę, np. do Marszałka Województwa Mazowieckiego, drugie sprawozdanie do Marszałka Województwa Małopolskiego?