Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
28 styczeń 2020 o 19:34
Czy te sprawozdania w bdo są kopią dotychczasowych sprawozdań? Mam takie wrażenie . Czy dział 2 jest zatem sumą działow 3a 3b i 4 ? Czy w dziale 3a i 3b ująć tylko odpady przekazane do recyklingu ż odpadów zebranych ? Czy jeśli powiedzmy wielkogabaryty zostały poddane procesowi r 12 nie ujmuje tych odpadów w dziale 6 ?
Gość
29 styczeń 2020 o 07:50
dzień dobry, mam pytanie - czy jeśli posiadamy pozwolenie na zbieranie odpadów, ale nie odbieramy sami odpadów komunalnych bezpośrednio od mieszkańców, tylko okazjonalnie przywożą do nas odpady komunalne profesjonalni zbierający, czy musimy składać sprawozdanie z gospodarki odpadami komunalnymi ?
123456
29 styczeń 2020 o 08:17
Gość napisał:
Dzień dobry,mam problem z umieszczeniem odpadów o kodzie 19 05 99 powstałe po mechaniczno-biologicznym przetwarzaniu zmieszanych odpadów komunalnych, w dziale V sprawozdania mowa o odpadach powstałych po mechanicznym sortowaniu,a odpady o kodzie 19 05 99 powstają po biologicznym procesie czy w takim razie nie umieszczać ich w sprawozdaniu? Jeżeli umieszczę je w tym dziale zaliczę do frakcji 0-80, podam AT4 to te wartości sumują mi się automatycznie w rubryce masa całego strumienia odpadów ://
1. Mam ten sam problem. Zsumuje mi wartość AT4 i masą 19 05 99 jako masa całego strumienia :/ co ma wynik badania do masy ??? !!! Po tym jak Prezydent podpisze nowelizację o wydłużeniu terminu sprawodzdań MUSIMY (wiele podmiotów) pisać pisma do Ministra Klimatu (jako główny administrator) i do IOŚ ze zgłoszeniem wszystkich problemów, tak aby w ciągu tego pół roku poprawili!!!!!!!!
2. Kolejny problem to oczywiście Dział VI gdzie poziom recyklingu liczy się w stosunku do wszystkich odpadów a nie do 4 frakcji, czyli wg zasad które mają obowiązywać dopiero za rok! Czyli ww. wzory powinny obejmować okres sprawozdawczy 2020 r a nie już teraz :/3. Nie mogę wpisać wartości 0,0000 w dziale VI a, w rubryce MASA ODEBRANYCH ODPADÓW. W tym dziale zamieszczam odpady również te, które zostały wysortowane z 15 01 06 oraz z 20 03 01 i przy pewnych kodach odpadów, których nie odebraliśmy ale wysortowaliśmy, powinnam wpisać masę 0,0000 a dopiero w kolumnie obok jakąś ilość. Niestety BDO nie przewidziało tego i nie mogę wpisać ww. kolumnie 0 (error- wartość musi być wyższa nić 0).Sytuacja jest podobna w ostatnim dziale gdzie "Masa odpadów ulegających biodegradacji zebranych, odebranych
i przetworzonych ze strumienia odpadów komunalnych z obszaru danej gminy, przekazanych do składowania9) −
MOUBR29) [Mg]" wynosi 0 ale nie moge jej wpisać !!!!!Proszę dajcie znać czy wy też borykacie się z takimi problemami ;(
123456
29 styczeń 2020 o 08:17
Gość
29 styczeń 2020 o 09:35
Gość napisał:
dzień dobry, mam pytanie - czy jeśli posiadamy pozwolenie na zbieranie odpadów, ale nie odbieramy sami odpadów komunalnych bezpośrednio od mieszkańców, tylko okazjonalnie przywożą do nas odpady komunalne profesjonalni zbierający, czy musimy składać sprawozdanie z gospodarki odpadami komunalnymi ?
3456
29 styczeń 2020 o 09:46
Gość100
Liczba postów: 18
Od: 08.01.2020
29 styczeń 2020 o 10:00
123456 napisał:
Niestety, złożenie prawidłowo wypełnionego sprawozdania jest niemożliwe. To nie wszystkie problemy. o których wyżej wspomniano. Wysłałam kilka maili na adres Departamentu Gospodarki Odpadami i Klimatu z uwagami. Pan oddzwonił i powiedział, że pracują nad tym, by zgłoszone problemy/uwagi uwzględnić.
Dzień dobry,mam problem z umieszczeniem
odpadów o kodzie 19 05 99 powstałe po mechaniczno-biologicznym
przetwarzaniu zmieszanych odpadów komunalnych, w dziale V sprawozdania
mowa o odpadach powstałych po mechanicznym sortowaniu,a odpady o kodzie
19 05 99 powstają po biologicznym procesie czy w takim razie nie
umieszczać ich w sprawozdaniu? Jeżeli umieszczę je w tym dziale zaliczę
do frakcji 0-80, podam AT4 to te wartości sumują mi się automatycznie w
rubryce masa całego strumienia odpadów ://
1. Zsumuje
mi wartość AT4 i masą 19 05 99 jako masa całego strumienia :/ co ma
wynik badania do masy ??? !!! Po tym jak Prezydent podpisze nowelizację o
wydłużeniu terminu sprawodzdań MUSIMY (wiele podmiotów) pisać pisma do
Ministra Klimatu (jako główny administrator) i do IOŚ ze zgłoszeniem
wszystkich problemów, tak aby w ciągu tego pół roku poprawili!!!!!!!!
2.
Kolejny problem to oczywiście Dział VI gdzie poziom recyklingu liczy
się w stosunku do wszystkich odpadów a nie do 4 frakcji, czyli wg zasad
które mają obowiązywać dopiero za rok! Czyli ww. wzory powinny obejmować
okres sprawozdawczy 2020 r a nie już teraz :/3.
Nie mogę wpisać wartości 0,0000 w dziale VI a, w rubryce MASA
ODEBRANYCH ODPADÓW. W tym dziale zamieszczam odpady również te, które
zostały wysortowane z 15 01 06 oraz z 20 03 01 i przy pewnych kodach
odpadów, których nie odebraliśmy ale wysortowaliśmy, powinnam wpisać
masę 0,0000 a dopiero w kolumnie obok jakąś ilość. Niestety BDO nie
przewidziało tego i nie mogę wpisać ww. kolumnie 0 (error- wartość musi
być wyższa nić 0).Sytuacja jest podobna w ostatnim dziale gdzie "Masa odpadów ulegających biodegradacji zebranych, odebranych
i przetworzonych ze strumienia odpadów komunalnych z obszaru danej gminy, przekazanych do składowania9) −
MOUBR29) [Mg]" wynosi 0 ale nie moge jej wpisać !!!!!Proszę dajcie znać czy wy też borykacie się z takimi problemami ;(
Gość
29 styczeń 2020 o 10:41
TE sprawozdania to absurd miałem kilka dni temu zapisane zerowe teraz się samo odznaczyło jak mam wysłać teraz zerówki jak nie działa , ten ich system jest skopany doszczętnie
Gość
29 styczeń 2020 o 11:21
Witam, mam pytanie w sprawozdaniach podmiotu odbierającego odpady od mieszkańców na podstawie umowy z Gminą nigdy nie wykazywaliśmy poziomów. W tej chwili chcąc wypełnić np. dział VI tabela II w BDO wymagane jest podanie poziomu w innym wypadku system nie chce zapisać danych. Jak poradziliście sobie z tym problemem? W ogóle nie wypełniacie tego działu VI.II czy liczycie poziomy mimo, iż nie ma takiego obowiązku ?
Gość
29 styczeń 2020 o 12:12
Proszę o pomoc w dwóch sprawach:
1. Sprawozdania komunalne do 31.01.2020r. dla podmiotu, który przyjmuje odpady od innego zbierającego odpady komunalne wysyła się do Urzędu Miasta gdzie składowane są te odpady, czy to urzędu miasta gmin z których został przekazany ten odpad?
2. Jeśli mamy w decyzji kody z grupy 15- ale nie wszystkie przyjmowaliśmy, to sprawozdanie zerowe muszę wysyłać do każdego kodu z tej grupy, które mamy z zezwoleniu ?
Bardzo dziękuję.