Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
28 styczeń 2020 o 11:29
Gość napisał:
Dzień dobry,
proszę o pomoc w kwestii działu VIa dotyczącym masy odpadów przekazanych do recyklingu.
Zbieramy odpad w kodzie 150102 i przekazujemy go do instalacji. załóżmy, że przekazaliśmy 20 Mg odpadu. Z informacji z instalacji wynika, że z tego odpadu wysegregowano, np. 2 Mg odpadu 150101, 10 Mg odpadu 150102, 2 Mg odpadu 150104. Jak to zapisać w sprawozdaniu skoro system nie przyjmuje ani pustych rubryk ani wartości zerowych? Przecież jeżeli wpiszę kod 150104 to w odebranych nie mogę nic wykazać, a w przekazanych do recyklingu powinnam wykazać 2 Mg. Czy powinnam wpisać tylko kod 150102 i w odebranych wpisać 20 Mg, a w przekazanych zliczyć całą masę wysegregowanych, czyli 14 Mg?
Gość
28 styczeń 2020 o 12:02
Gość napisał:
Gość napisał:
Dzień dobry,
proszę o pomoc w kwestii działu VIa dotyczącym masy odpadów przekazanych do recyklingu.
Zbieramy odpad w kodzie 150102 i przekazujemy go do instalacji. załóżmy, że przekazaliśmy 20 Mg odpadu. Z informacji z instalacji wynika, że z tego odpadu wysegregowano, np. 2 Mg odpadu 150101, 10 Mg odpadu 150102, 2 Mg odpadu 150104. Jak to zapisać w sprawozdaniu skoro system nie przyjmuje ani pustych rubryk ani wartości zerowych? Przecież jeżeli wpiszę kod 150104 to w odebranych nie mogę nic wykazać, a w przekazanych do recyklingu powinnam wykazać 2 Mg. Czy powinnam wpisać tylko kod 150102 i w odebranych wpisać 20 Mg, a w przekazanych zliczyć całą masę wysegregowanych, czyli 14 Mg?
Moim zdaniem w Twoim przypadku np. dla kodu 15 01 02 powinno się wpisać w odebranych 0Mg a w przekazanych do recyklingu faktyczną ilość wysegregowanych. To, że twórcy BDO nie przewidzieli takiej opcji w ogóle mnie nie dziwi, bo ewidentnie tworzyli to ludzie, którzy nigdy nie mieli praktycznej styczności z ewidencją i sprawozdawczością odpadową.
Gość
28 styczeń 2020 o 13:10
Gość napisał:
Proszę o informację czy sporządzacie sprawozdania podmiotów odbierających odpady komunalne, czy czekacie na podpis Prezydenta? Jeśli robicie to jak? papierowo? elektronicznie? (oczywiście na tyle na ile możliwe jest z błędami typu nie zaznaczone sprawozdania zerowe). Czas nagli :((
Gość
28 styczeń 2020 o 14:16
Gość
28 styczeń 2020 o 15:19
Gość napisał:
ja tak mam , cos znów sknociliWitam. Wysłał już ktoś może zerówki??bo mam problem zaznaczyłem sprawozdanie zerowe i samo się o dznaczylo...ktoś też tak ma?
Gość
28 styczeń 2020 o 15:44
W bdo sprawozdawczość komunalna jest sprawozdanie do urzędu marszałkowskiego. Co to za śprawozdanie ? Kto je wypełnia? Czy to jest stare sprawozdanie tj. Formularz o wytworzonych odpadach i gospodarowaniu odpadami ? Czy nie. Czy jest to spr jakie wysyła gmina do urzędu marszałkowskiego
Gość
28 styczeń 2020 o 16:38
Gość napisał:
Gość napisał:
Proszę o informację czy sporządzacie sprawozdania podmiotów odbierających odpady komunalne, czy czekacie na podpis Prezydenta? Jeśli robicie to jak? papierowo? elektronicznie? (oczywiście na tyle na ile możliwe jest z błędami typu nie zaznaczone sprawozdania zerowe). Czas nagli :((
Witam, my czekamy ze sprawozdaniami, po pierwsze, bo wierzę, że prezydent podpisze, a po drugie - bo nie jestem w stanie wysłać poprawnego merytorycznie sprawozdania (kliknąć jednocześnie, że to sprawozdanie zerowe i na dodatek bez umowy z gminą, ani mieszkańcem). Czekam, aż usuną błąd i będzie się dało w ogóle wypełnić to sprawozdanie.
Witam, też się wstrzymujemy, jeśli jest błąd systemowy, nie można nas karać za nie złożenie sprawozdania
Gość
28 styczeń 2020 o 16:40
Gość napisał:
Gość napisał:
ja tak mam , cos znów sknociliWitam. Wysłał już ktoś może zerówki??bo mam problem zaznaczyłem sprawozdanie zerowe i samo się o dznaczylo...ktoś też tak ma?
też tak mam, to jest błąd w systemie, tylko że jest już 28/01/2020 i ogromna presja czasu
Gość
28 styczeń 2020 o 16:58
Gość napisał:
Gość napisał:
Witam, my czekamy ze sprawozdaniami, po pierwsze, bo wierzę, że prezydent podpisze, a po drugie - bo nie jestem w stanie wysłać poprawnego merytorycznie sprawozdania (kliknąć jednocześnie, że to sprawozdanie zerowe i na dodatek bez umowy z gminą, ani mieszkańcem). Czekam, aż usuną błąd i będzie się dało w ogóle wypełnić to sprawozdanie.
Gość
28 styczeń 2020 o 18:43
A na jakich wzorach sprawozdań robicie wersję papierową? Wszystko teraz ma być elektronicznie za pośrednictwem BDO i według mnie nie ma możliwości zrobienia sprawozdania papierowo...