Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
16 październik 2023 o 11:39
napisał:
Proszę nie sugerować powyższym stanowiskiem.
Można zbierać i przetwarzać odpady na terenie tego samego zakładu. Zbieranie odpady to te które podmiot przekażę po przetworzenia poza zakład. A te, które będzie przetwarzać magazynuje przed przetworzeniem.
Gość
16 październik 2023 o 12:02
Odpady zbiera się z rynku do magazynu. A magazynów są trzy rodzaje. Wstępny - bez zezwoleń. Tymczasowy - na terenie magazynowym (zezwolenie na zbieranie odpadów na rynku). Celowy w instalacji - tym samym wewnątrz zakładu prowadzacego procesy odzysku - w mysl definicji: Instalacji (art. 3 pkt 6 Pos) a) stacjonarne urządzenie techniczne, b) zespół stacjonarnych urządzeń technicznych powiązanych technologicznie, do których tytułem prawnym dysponuje ten sam podmiot i położonych na terenie jednego zakładu, c) budowle niebędące urządzeniami technicznymi ani ich zespołami, których eksploatacja może spowodować emisję; Czy definicji zakładu (art. 3 pkt. 48) – rozumie się przez to jedną lub kilka instalacji wraz z terenem do którego prowadzący instalację posiada tytuł prawny wraz ze znajdującymi się na nim urządzeniami; To jak w instalacji można zrobić magazyn tymczasowy !!!!!! (rynkowy).
Gość
24 październik 2023 o 12:05
napisał:
Witam, czy można prowadzić zbieranie i przetwarzanie (dwie różne decyzje) na jednym miejscu prowadzenia działalności? Wszystko mieści się na tym samym adresie. Odpady są w różnych magazynach.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
24 październik 2023 o 12:16
napisał:
napisał:
Hej,
mam problem z wygenerowaniem Potwierdzenia przekazania odpadu.
Otóż historia wygląda tak, że dwie karty zostały wystawione w lipcu, a w związku z tym, że załadunek się trochę przedłużał, to kliknęłam tylko opcję Zatwierdź. Po przejęciu odpadów miałam problem z zalogowaniem się do systemu, a później... temat zwyczajnie mi umknął, dopiero teraz zauważyłam, że nie mam ich przeklikanych w systemie. Czyli karty są zatwierdzone ale nie mają wygenerowanego potwierdzenia.
Teraz w zakładce Zatwierdzone widnieją dwie karty. Próbując zmienić ich status- Wygeneruj potwierdzenie, system wariuje i podaje mi jakieś błędne informacje, że karta powinna być z data 8.03 (jak wcześniej wspominałam, odbiór odpadów był w lipcu), próba zmiany na 8.03 i tak nic nie daje (jest to logiczne, bo to data wstecz).
Czy ktoś miał taką sytuację i może podpowiedzieć jak ten problem rozwiązać?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestię.
PS. Nie za bardzo mogę usunąć karty i wpisać na nowo, ponieważ odbiór odpadów mam już zafakturowany.
Na statusie Zatwierdzone karta może być do 30 dni i w ciągu tego czasu ma się rozpocząć transport odpadów, czyli transport odbył się, ale bez posiadania przez kierowcę potwierdzenia wygenerowania KPO w systemie BDO. Bez KPO 10 000 złotych nagrody. System sam Cię blokuje, bo o tych 30 dniach jest mowa w wytycznych BDO. Warto je czytać.
Gość
25 październik 2023 o 09:41
Witam, jak długo można mieć odpady na zbieraniu? (decyzja na zbieranie). Chodzi o odpady inne niż niebezpieczne. Czy przepisy że odpady mogą być tylko rok zbierane zostały zmienione?
Gość
25 październik 2023 o 10:33
napisał:
Witam, jak długo można mieć odpady na zbieraniu? (decyzja na zbieranie). Chodzi o odpady inne niż niebezpieczne. Czy przepisy że odpady mogą być tylko rok zbierane zostały zmienione?
Gość
22 listopad 2023 o 14:01
napisał:
WItam,
Próbuję dezaktywować jedno z miejsc prowadzenia działalności w BDO, natomiast wniosek aktualizacyjny nie chce przejść. Pojawia się komunikat "wysyłanie nie powiodło się, należy uzupełnić przynajmniej jedną tabelę dla każdego miejsca prowadzenia działalności we wniosku". Odpowiednie tabele są wypełnione i zatwierdzone, decyzje również. Czy ktoś wie o co może chodzić?
Gość
22 listopad 2023 o 14:48
Wtam !
Handel częsciami samochodowymi z importu jakie mam wypełnić BDO ? tzn dział proces kod ?
Dziękuje
Gość
22 listopad 2023 o 17:01
Dzień dobry
Proszę o pomoc. Jesteśmy wytwarzającym odpady , który transportuje odpad . Omyłkowo wpisałam odbierającego jako transportującego. Odbierający też nie zauważył i potwierdził przyjęcie chociaż był wpisany jako transportujący a ja jako wytwórca transportujący nie moge potwierdzić transportu. W zrealizowanych ,w opcjach jest tylko podgląd. Będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
24 listopad 2023 o 08:24
napisał:
Dzień dobry
Proszę o pomoc. Jesteśmy wytwarzającym odpady , który transportuje odpad . Omyłkowo wpisałam odbierającego jako transportującego. Odbierający też nie zauważył i potwierdził przyjęcie chociaż był wpisany jako transportujący a ja jako wytwórca transportujący nie moge potwierdzić transportu. W zrealizowanych ,w opcjach jest tylko podgląd. Będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję.