Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość25
11 lipiec 2023 o 12:09
Dzień dobry. Prowadzę sklep internetowy i zarejestrowałem się w BDO jako wprowadzający opakowania na rynek. Przez czas prowadzenie działalności nazbierały mi się odpady takie jak kartony oraz tworzywa sztuczne tj. folie. Czy ja mogę tę kartony po prostu zawieźć do skupu makulatury, a worki z folią do miejsca selektywnej zbiórki odpadów, bez wystawiania Karty Przekazania Odpadów czy trzeba to udokumentować? A może po prostu wystawić te odpady aby je zabrano ode mnie razem z odpadami komunalnymi podczas odbioru śmieci z nieruchomości? Dodam, że mam umowę użyczenia lokalu pod działalność.
Gość
13 lipiec 2023 o 19:57
Dzień dobry,
mamy firmę z ok 40 placówkami w całym województwie, jest to franczyza pewnej firmy. Robione są sprawozdania wnioski aktualizacyjne i KPO. Funkcje nad sprawowaniem systemu zostały przekazane mi niedawno a firmę czeka za niedługo kontrola, sprawdzałem czy coś może być nie tak i zauważyłem, że nie były prowadzone KEO od samego początku. Czy można to wszystko uzupełnić i nie będzie za to konsekwencji? Czy da się uzupełnić dane za rok np. 2022?
Dodam, że wytwarzane odpady to praktycznie same 15 01 01 i 15 01 02 czyli makulatura tektura i opakowania z tworzywa sztucznego i przekraczają one wagę 5t.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
14 lipiec 2023 o 11:05
napisał:
Dzień dobry,
mamy firmę z ok 40 placówkami w całym województwie, jest to franczyza pewnej firmy. Robione są sprawozdania wnioski aktualizacyjne i KPO. Funkcje nad sprawowaniem systemu zostały przekazane mi niedawno a firmę czeka za niedługo kontrola, sprawdzałem czy coś może być nie tak i zauważyłem, że nie były prowadzone KEO od samego początku. Czy można to wszystko uzupełnić i nie będzie za to konsekwencji? Czy da się uzupełnić dane za rok np. 2022?
Dodam, że wytwarzane odpady to praktycznie same 15 01 01 i 15 01 02 czyli makulatura tektura i opakowania z tworzywa sztucznego i przekraczają one wagę 5t.
konrad88
Liczba postów: 3
Od: 06.06.2023
19 lipiec 2023 o 12:28
Warto współpracować w tego typu kwestiach z organizacjami które przejmą ten obowiązek https://ekocykl.org/przejecie-obowiazku-odzysku-recyklingu-odpadow-opakowaniowych/
Gość
24 lipiec 2023 o 13:51
pomocwbdo.pl
25 lipiec 2023 o 11:33
napisał:
Dzień dobry,
Gość
31 lipiec 2023 o 11:28
Co zrobić jeśli firma jest zarówno przekazującym jak i transportującym, zrobiła planowaną kartę przekazania odpadu, po czym przekazała odpad, natomiast nie potwierdziła transportu ?
Tj. załóżmy że planowana karta jest z datą 5 lipca, przekazanie nastąpiło 5 lipca, przejęcie 5 lipca, a potwierdzony transport jest z datą późniejszą tj 20 lipca ?
pomocwbdo.pl
31 lipiec 2023 o 16:43
napisał:
Co zrobić jeśli firma jest zarówno przekazującym jak i transportującym, zrobiła planowaną kartę przekazania odpadu, po czym przekazała odpad, natomiast nie potwierdziła transportu ?
Tj. załóżmy że planowana karta jest z datą 5 lipca, przekazanie nastąpiło 5 lipca, przejęcie 5 lipca, a potwierdzony transport jest z datą późniejszą tj 20 lipca ?
Gość
10 sierpień 2023 o 14:04
napisał:
napisał:
Tak po prawdzie to ta data potwierdzenia transportu na sam koniec obecnie tak nie do końca jest gdziekolwiek używana. Dokument do karty ewidencji można dodać już w statusie Zrealizowane przejęcie, data w karcie ewidencji pojawia się z datą kiedy przejmujący potwierdził przyjęcie odpadu.
Oczywiście dobrze by było, aby wszystkie ruchy były robione na bieżąco, ale ja osobiście nie widzę konsekwencji tego, że transport został potwierdzony później.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
11 sierpień 2023 o 10:22
napisał:
napisał:
napisał:
Tak po prawdzie to ta data potwierdzenia transportu na sam koniec obecnie tak nie do końca jest gdziekolwiek używana. Dokument do karty ewidencji można dodać już w statusie Zrealizowane przejęcie, data w karcie ewidencji pojawia się z datą kiedy przejmujący potwierdził przyjęcie odpadu.
Oczywiście dobrze by było, aby wszystkie ruchy były robione na bieżąco, ale ja osobiście nie widzę konsekwencji tego, że transport został potwierdzony później.
jak potwierdzić transport w w sutuacji kiedy jesteśmy przekazującym i transportującym jednocześnie