Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
24 listopad 2023 o 18:23
napisał:
napisał:
Dzień dobry
Proszę o pomoc. Jesteśmy wytwarzającym odpady , który transportuje odpad . Omyłkowo wpisałam odbierającego jako transportującego. Odbierający też nie zauważył i potwierdził przyjęcie chociaż był wpisany jako transportujący a ja jako wytwórca transportujący nie moge potwierdzić transportu. W zrealizowanych ,w opcjach jest tylko podgląd. Będę wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję.
Przy pomyłce na KPO jedyne wyjście ,to wystawić nową kartę i w uwagach wpisać powód i nr karty błędnie wystawionej . Poinformować o pomyłce i o tym ,że będzie nowa karta. Data będzie inna i dlatego trzeba wpisać nr błędnej.
Gość
27 listopad 2023 o 14:46
Gość MB
14 grudzień 2023 o 22:02
napisał:
update
I jak rozwiązaliście kwestie tych odpadów przy usługowym cięciu na materiale powierzonym?
Gość napisał:
Hm, mysle że to cięcie wymaga instalacji lub urzadzenia. Czyli ani klient ani Firma nie wytwarza odpadu, a wytwarza go instalacja. Odpad z instalacji nalezy do prowadzącego instalacje. Jest to odpad wytwarzany w zwiazku z funkcjonowaniem instalacji. Kwestia kto komu płaci jest sprawa rozliczen finansowych.Gość napisał:
Czy ma jakieś znaczenie czy firma, dla której świadczymy usługi jest Polską firmą czy nie?Gość napisał:
Spotkałam się z interpretacją Urzędnika, że jest to usługa. Świadczymy usługę na "cudzym materiale". Klient przywozi nam swój materiał, zleca cięcie. W wyniku cięcia powstaje odpad. Zgodnie z prawem cały materiał + odpad jest własnością klienta.Gość napisał:
Dzień dobry,
Proszę o pomoc. Firma produkcyjna wytwarza odpady. W ramach usług świadczy pod swoim adresem, usługę cięcia dla klienta. W ramach usługi powstaje odpad. Odpad sprzedaję zleceniodawca dla zleceniobiorcy. Jak właściwie zaewidencjonować w/w na KEO i jak właściwie wystawić KPO? Czy należy zaznaczyć checxbok, nawet jeśli odpad powstał pod tym samym adresem co jest zarejestrowana działalność główna, w której zgłoszone są odpady do wytwarzania?
Firma nie do końca wpisuje się w art. 3 ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach), odnośnie świadczenia usług- nie są to usługi linowe, budowlane..
To nie jest usługa w rozumieniu przepisów (czyli działalnośc u kilenta). Odpad powstaje w wyniku prowadzonej działalności i jest Wasz, nie bardzo rozumiem, że jest on sprzedawany ( to bardzo niebezpieczne bo stajecie się zbierającym odpady). Moim zdaniem jest to normalna działalnośc związana z wytwarzaniem odpadów, odpady powstajace w wyniku cięcia są wasze, powinny być zaewidencjonowane na KEO jako wytworzone i poźniej KPO jeśli przekazujecie je dalej.
Odpad, który powstaje w wyniku cięcia- jest wartościowy. Po wykonaniu usługi odpad, zostaje u nas, odkupujemy go od firmy. Firma A wystawia nam FV sprzedaży złomu. Nasza firma dodatkowo zajmuje się zbieraniem odpadów. Posiadamy Decyzję na zbieranie w/w odpadu..
Dodatkowo po wytworzeniu odpad jest tymczasowo magazynowany w miejscu wytworzenia, następnie przekazany w miejsce zbierania (przekazujący i przejmujący ta sama firma). Ten transport odbywa się na KPO.
W takiej sytuacji jak należy zaewidencjonować odpad+ wystawić poprawnie KPO?
Gość
18 grudzień 2023 o 13:44
Dzień dobry,
czy odpady powstające w rozruchu technologicznym należy zakwalifikować jako instalacyjne czy pozainstalacyjne? Instalacja nie została jeszcze przekazana do użytkowania na podstawie art. 76 POŚ.
Gość
18 grudzień 2023 o 17:35
napisał:
Dzień dobry,
czy odpady powstające w rozruchu technologicznym należy zakwalifikować jako instalacyjne czy pozainstalacyjne? Instalacja nie została jeszcze przekazana do użytkowania na podstawie art. 76 POŚ.
Gość
02 styczeń 2024 o 11:24
Dzień dobry,
w BDO "wiszą" mi niezdane oleje z roku 2021, które w rzeczywistości zostały przekazane do utylizacji, a firma czyszczącą zbiornik zadeklarowała, że jest wytwórcą i właścicielem odpadów.
Moje pytanie brzmi, jak mogę teraz wyczyścić ewidencję w BDO ?
Gość
02 styczeń 2024 o 12:27
Cześć! Mam problem. W kartach ewidencji opadów KEO nie założyłam karty za rok 2023 i co mogę zrobić w takiej sytuacji? Niestety nie mogę założyć karty na rok 2023 bo już zaciąga mi ją na 2024rok. Proszę o poradę.
Gość
02 styczeń 2024 o 12:50
napisał:
Cześć! Mam problem. W kartach ewidencji opadów KEO nie założyłam karty za rok 2023 i co mogę zrobić w takiej sytuacji? Niestety nie mogę założyć karty na rok 2023 bo już zaciąga mi ją na 2024rok. Proszę o poradę.
pomocwbdo.pl
02 styczeń 2024 o 23:38
napisał:
pomocwbdo.pl
02 styczeń 2024 o 23:40
napisał:
Dzień dobry,
w BDO "wiszą" mi niezdane oleje z roku 2021, które w rzeczywistości zostały przekazane do utylizacji, a firma czyszczącą zbiornik zadeklarowała, że jest wytwórcą i właścicielem odpadów.
Moje pytanie brzmi, jak mogę teraz wyczyścić ewidencję w BDO ?