Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Eugeniusz BDO
Liczba postów: 67
Od: 07.10.2020
29 sierpień 2023 o 14:14
napisał:
Dzień dobry, jesteśmy przedsiębiorstwem wpisani do BDO - wytwórca. Musimy kupić nowe akumulatory (odpad niebezpieczny), zużyte odbierze firma, która dostarczy nowe. Czy mogę prosić o informację, jak to wykazać w BDO?
Gość
20 wrzesień 2023 o 11:31
mam odpad 0,40 dag , jaką wagę mam wpisać w kartę ewidencji BDO
Gość
20 wrzesień 2023 o 14:53
napisał:
mam odpad 0,40 dag , jaką wagę mam wpisać w kartę ewidencji BDO
Gość
20 wrzesień 2023 o 21:20
Nie obowiązuje Was czasami uproszczona ewidencja ? Uproszczona ewidencja odpadów dotyczy podmiotów, które:
Madlen
09 październik 2023 o 15:22
Hej,
mam problem z wygenerowaniem Potwierdzenia przekazania odpadu.
Otóż historia wygląda tak, że dwie karty zostały wystawione w lipcu, a w związku z tym, że załadunek się trochę przedłużał, to kliknęłam tylko opcję Zatwierdź. Po przejęciu odpadów miałam problem z zalogowaniem się do systemu, a później... temat zwyczajnie mi umknął, dopiero teraz zauważyłam, że nie mam ich przeklikanych w systemie. Czyli karty są zatwierdzone ale nie mają wygenerowanego potwierdzenia.
Teraz w zakładce Zatwierdzone widnieją dwie karty. Próbując zmienić ich status- Wygeneruj potwierdzenie, system wariuje i podaje mi jakieś błędne informacje, że karta powinna być z data 8.03 (jak wcześniej wspominałam, odbiór odpadów był w lipcu), próba zmiany na 8.03 i tak nic nie daje (jest to logiczne, bo to data wstecz).
Czy ktoś miał taką sytuację i może podpowiedzieć jak ten problem rozwiązać?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestię.
PS. Nie za bardzo mogę usunąć karty i wpisać na nowo, ponieważ odbiór odpadów mam już zafakturowany.
Gość
12 październik 2023 o 12:10
napisał:
Hej,
mam problem z wygenerowaniem Potwierdzenia przekazania odpadu.
Otóż historia wygląda tak, że dwie karty zostały wystawione w lipcu, a w związku z tym, że załadunek się trochę przedłużał, to kliknęłam tylko opcję Zatwierdź. Po przejęciu odpadów miałam problem z zalogowaniem się do systemu, a później... temat zwyczajnie mi umknął, dopiero teraz zauważyłam, że nie mam ich przeklikanych w systemie. Czyli karty są zatwierdzone ale nie mają wygenerowanego potwierdzenia.
Teraz w zakładce Zatwierdzone widnieją dwie karty. Próbując zmienić ich status- Wygeneruj potwierdzenie, system wariuje i podaje mi jakieś błędne informacje, że karta powinna być z data 8.03 (jak wcześniej wspominałam, odbiór odpadów był w lipcu), próba zmiany na 8.03 i tak nic nie daje (jest to logiczne, bo to data wstecz).
Czy ktoś miał taką sytuację i może podpowiedzieć jak ten problem rozwiązać?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestię.
PS. Nie za bardzo mogę usunąć karty i wpisać na nowo, ponieważ odbiór odpadów mam już zafakturowany.
Gość
12 październik 2023 o 15:33
Witam, czy można prowadzić zbieranie i przetwarzanie (dwie różne decyzje) na jednym miejscu prowadzenia działalności? Wszystko mieści się na tym samym adresie. Odpady są w różnych magazynach.
Gość
13 październik 2023 o 14:01
napisał:
Witam, czy można prowadzić zbieranie i przetwarzanie (dwie różne decyzje) na jednym miejscu prowadzenia działalności? Wszystko mieści się na tym samym adresie. Odpady są w różnych magazynach.
Gość
13 październik 2023 o 17:16
napisał:
napisał:
Ocencie - czy jestescie instalacją stacjonarną - macie pozwolenie na eksploatowanie instalacji - w tym przyznane procesy dla potrzeb prowadzenia odzysku odpadów dla instalacji - np. R13 Magazynowanie odpadów poprzedzające którykolwiek z procesów wymienionych w pozycji R1– R12 (z wyjątkiem wstępnego magazynowania u wytwórcy odpadów).
Czy jestescie terenem magazynowym (nie macie procesów R).
Pozwolenie jest zawsze dla instalacji.
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów w instalacji.
Zezwolenie na zbieranie odpadów - dla terenu magazynowego.
Jedna działka terenu nie bedzie raz instalacją stacjonarną - innym razem terenem magazynowym.
Jest albo tym, albo tym (art. 3 pkt. 6 ustawy POS; art. 29, art. 30 czy art. 41a UO)
Gość
13 październik 2023 o 17:21
Proszę nie sugerować powyższym stanowiskiem.
Można zbierać i przetwarzać odpady na terenie tego samego zakładu. Zbieranie odpady to te które podmiot przekażę po przetworzenia poza zakład. A te, które będzie przetwarzać magazynuje przed przetworzeniem.