Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość13
08 maj 2023 o 08:37
Gość
08 maj 2023 o 12:20
napisał:
napisał:dziękuję
napisał:
napisał:
Czy do KPO można wystawić Wz . Odpad jest przekazywany do firmy przetwarzającej odpad . Czy można sprzedać taki odpad (jest on segregowany, czysty do dalszej np.produkcji) na podstawie KPO czy też musi być wystawiona Wz.
witam,
od nas skupuje odpad złomu firma, która daje nam wz z ceną i oczywiście masą zgodną z KPO. na tej podstawie wystawiamy faktury.
A czy mozna przekazać odpad (firmie przetwarzającej) za darmo na podstawie KPO?
Pod kątem BDO nie ma znaczenia, czy odpady przekazywane są bezpłatnie, czy za nie płaci odbiorca, czy przekazujący za usługę za ich zagospodarowanie.
Gość
19 maj 2023 o 19:09
Kinga11
Liczba postów: 76
Od: 23.06.2022
22 maj 2023 o 07:54
napisał:
Witam,Czy odpady wytworzone w wyniku remontu kotła (źródło ciepła), należy klasyfikować w KEO, w bazie BDO, jako odpady wytworzone w instalacji, czy poza instalacją?
Gość
26 maj 2023 o 13:06
Witam,
Firma X wytwarza oraz przekazuje wytworzone przez siebie odpady od 2015 roku.
Okazało się, że mój poprzednik nigdy nie prowadził w firmie ewidencji odpadów ani nigdy nie złożyły sprawozdania o wytwarzanych odpadach do Marszałka.
Chciałbym nadrobić teraz te zaległości. Ilości mam więc złożę do Marszałka sprawozdania za ostatnie 5 lat.
Problem pojawił mi się z ewidencją odpadów przed wejściem w życie BDO (2018-2019 rok). Niestety w tym okresie sprawozdawczym nie wystawiliśmy żadnej KPO :(
W jaki sposób zaprowadzić KEO za 2018 oraz 2019 rok jeżeli nie mam żadnych KPO?
Co nam grozi za złożenie sprawozdań po terminie?
Gość
29 maj 2023 o 14:42
Chcielibyśmy (jako firma)oddawać odpad tkanin tapicerskich do recyklingu , ale firma odbierająca podała nam swój kod 040222 . My posiadamy kod 040209. Czy możemy wystawić kartę z kodem który podała nam firma odbierająca czy tez powinniśmy z kodem który mamy .
Gość
29 maj 2023 o 14:55
napisał:
Witam,
Firma X wytwarza oraz przekazuje wytworzone przez siebie odpady od 2015 roku.
Okazało się, że mój poprzednik nigdy nie prowadził w firmie ewidencji odpadów ani nigdy nie złożyły sprawozdania o wytwarzanych odpadach do Marszałka.
Chciałbym nadrobić teraz te zaległości. Ilości mam więc złożę do Marszałka sprawozdania za ostatnie 5 lat.
Problem pojawił mi się z ewidencją odpadów przed wejściem w życie BDO (2018-2019 rok). Niestety w tym okresie sprawozdawczym nie wystawiliśmy żadnej KPO :(
W jaki sposób zaprowadzić KEO za 2018 oraz 2019 rok jeżeli nie mam żadnych KPO?
Co nam grozi za złożenie sprawozdań po terminie?
Gość
29 maj 2023 o 14:58
Dzień dobry,
na hali produkcyjnej mamy wyznaczone taśmami różnego rodzaju, koloru - drogi.
moje pytanie dotyczy odklejonych, zniszczonych taśm przylepnych z tych podłóg.
gdzie i pod jakim kodem wyrzucać. czy mogą zostać wyrzucone jako zmieszane odpady komunalne?
dziękuję.
Gość
30 maj 2023 o 07:32
napisał:
Dzień dobry,
na hali produkcyjnej mamy wyznaczone taśmami różnego rodzaju, koloru - drogi.
moje pytanie dotyczy odklejonych, zniszczonych taśm przylepnych z tych podłóg.
gdzie i pod jakim kodem wyrzucać. czy mogą zostać wyrzucone jako zmieszane odpady komunalne?
dziękuję.
Kinga11
Liczba postów: 76
Od: 23.06.2022
30 maj 2023 o 07:52
napisał:
Chcielibyśmy (jako firma)oddawać odpad tkanin tapicerskich do recyklingu , ale firma odbierająca podała nam swój kod 040222 . My posiadamy kod 040209. Czy możemy wystawić kartę z kodem który podała nam firma odbierająca czy tez powinniśmy z kodem który mamy .