Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
17 listopad 2021 o 09:21
Witam,
niektóre odpady przyjmujemy na KPOK, a musimy przekazać na KPO, bo odbierający inaczej od Nas nie odbierze,
Moje pytanie brzmi, czy w KEOK, mogę zaciągnąć tą KPO w rubryce przekazane? Bo od niedawna pojawiła się taka możliwość, tylko nie mam pojęcia w jakich okolicznościach jest ona dopuszczalna... łatwej byłoby liczyć stany magazynowe, bo byłoby to w jednej ewidencji, a nie odpady przyjęte na KPOK w ewidencji komunalnych odpadów, a przekazane na KPO w ewidencji zwykłej.
Gość
17 listopad 2021 o 12:50
Dzień dobry, nasza firma dotychczas nie wytwarzała odpadów innych niż
niebezpieczne powyżej 5 Mg.
W roku 2021 w styczniu na podstawie karty KPO przekazała
0,02 Mg odpadów kod 16 02 13 czyli zmieściła się w limicie określonym Rozporządzeniem
Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r.
W styczniu również zostały przekazane na podstawie karty KPO
odpady z kodem 16 02 14 w ilości 0,2200 Mg (limit przekroczony).
Następnie w październiku również na podstawie karty KPO
zostały przekazane odpady z kodem 17 04 05 w ilości 4,90 Mg.
Właśnie wtedy został przekroczony limit 5 Mg odpadów, o których
mowa w ustawie o odpadach.
Jak w takiej sytuacji firma powinna postąpić?
Czy należy dokonać wpisu w KEO z każdym rodzajem powyższych odpadów podając ich stany magazynowe na dzień 01.01 a następnie przekazać je zgodnie z wystawionymi wcześniej KPO?
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
18 listopad 2021 o 09:10
napisał:
niebezpieczne powyżej 5 Mg.W roku 2021 w styczniu na podstawie karty KPO przekazała
0,02 Mg odpadów kod 16 02 13 czyli zmieściła się w limicie określonym Rozporządzeniem
Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r.W styczniu również zostały przekazane na podstawie karty KPO
odpady z kodem 16 02 14 w ilości 0,2200 Mg (limit przekroczony).Następnie w październiku również na podstawie karty KPO
zostały przekazane odpady z kodem 17 04 05 w ilości 4,90 Mg.Właśnie wtedy został przekroczony limit 5 Mg odpadów, o których
mowa w ustawie o odpadach.Jak w takiej sytuacji firma powinna postąpić?
Czy należy dokonać wpisu w KEO z każdym rodzajem powyższych odpadów podając ich stany magazynowe na dzień 01.01 a następnie przekazać je zgodnie z wystawionymi wcześniej KPO?
Gość
18 listopad 2021 o 09:15
Witam. Jesteśmy firmą która ma wpis do BDO jako firma przetwarzajaca odpady. Chcemy zabrać odpad od osoby, która jest zwolniona z prowadzenia bdo a posiada odpady. Ta firma oczekuje od nas zaswiadczenie, ze my te odpady zabraliśmy. Reasumujac, firma która przekaże odpad nie wystawi kpo,bo nie ma. a oczekuje zaswiadczenie , ze my zabralismy ten odpad. Jak by miało wyglądać takie zaswiadczenie? Pozdrawiam
Gość
18 listopad 2021 o 12:41
napisał:
napisał:
niebezpieczne powyżej 5 Mg.
W roku 2021 w styczniu na podstawie karty KPO przekazała
Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r.
W styczniu również zostały przekazane na podstawie karty KPO
odpady z kodem 16 02 14 w ilości 0,2200 Mg (limit przekroczony).
Następnie w październiku również na podstawie karty KPO
zostały przekazane odpady z kodem 17 04 05 w ilości 4,90 Mg.
Właśnie wtedy został przekroczony limit 5 Mg odpadów, o których
mowa w ustawie o odpadach.Jak w takiej sytuacji firma powinna postąpić?
Wpisy na dzień 01.01. dokonuje się na podstawie wytworzenia w danym roku odpadów, które pozostają na następny rok. . Jeżeli odpad zostanie wytworzony w 2021 i pozostanie na następny rok 2022- wtedy należy wpisać stan na dzień 01.01.2022r. Jeżeli ten odpad ,o którym jest"mowa" został wytworzony w 2020r i pozostał na 2021r, to wtedy należy zrobić wpis na 01.01. na każdy kod osobno.
Gość
19 listopad 2021 o 11:13
napisał:
Witam,
niektóre odpady przyjmujemy na KPOK, a musimy przekazać na KPO, bo odbierający inaczej od Nas nie odbierze,
Moje pytanie brzmi, czy w KEOK, mogę zaciągnąć tą KPO w rubryce przekazane? Bo od niedawna pojawiła się taka możliwość, tylko nie mam pojęcia w jakich okolicznościach jest ona dopuszczalna... łatwej byłoby liczyć stany magazynowe, bo byłoby to w jednej ewidencji, a nie odpady przyjęte na KPOK w ewidencji komunalnych odpadów, a przekazane na KPO w ewidencji zwykłej.
Gość
19 listopad 2021 o 12:29
napisał:
Witam. Jesteśmy firmą która ma wpis do BDO jako firma przetwarzajaca odpady. Chcemy zabrać odpad od osoby, która jest zwolniona z prowadzenia bdo a posiada odpady. Ta firma oczekuje od nas zaswiadczenie, ze my te odpady zabraliśmy. Reasumujac, firma która przekaże odpad nie wystawi kpo,bo nie ma. a oczekuje zaswiadczenie , ze my zabralismy ten odpad. Jak by miało wyglądać takie zaswiadczenie? Pozdrawiam
Gość13
19 listopad 2021 o 13:14
Witam, czy mogę prosić o informację? Czy w BDO należy umieszczać informację o fakturach za odpady? Jeśli tak, jak to robić?
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
19 listopad 2021 o 13:29
napisał:
OŚWIADCZENIE
Niniejszym
oświadczam, że zgodnie z art. 66 ust. 4 pkt 4 ustawy z dnia
14.12.2012 r.
o odpadach
(Dz.U. z 2019 r. poz. 701 ze zmianami) podlegam zwolnieniu z
obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów. Jednocześnie oświadczam,
że jako wytwórca odpadów nie przekraczam limitu ilości odpadu o
kodzie ....wymienionym
w rozporządzeniu Ministra Klimatu z dnia 23.12.2019 r. w
sprawie rodzajów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku
prowadzenia ewidencji odpadów (Dz. U. 2019
poz. 2531).
Jednocześnie
oświadczam, że jestem świadomy sankcji w postaci administracyjnej
kary pieniężnej za prowadzenie działalności bez wpisu
w BDO w
przypadku przekroczenia ilości lub rodzajów odpadów określonych w
ww. rozporządzeniu Ministra Klimatu z dnia 23.12.2019 r. w
sprawie rodzajów
i ilości odpadów, dla których nie ma
obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów.
………………………………..……………………………………………………….
(imię i nazwisko)
………………………………………………………………………………………..
(adres zamieszkania)
………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………..
………..…………………………..…………………………
(miejscowość, data)
(czytelnie imię i nazwisko)
Gość11
22 listopad 2021 o 07:59
napisał:
Witam, czy mogę prosić o informację? Czy w BDO należy umieszczać informację o fakturach za odpady? Jeśli tak, jak to robić?