Baner eko soft 2023 bdo

hank45

Liczba postów: 3

Od: 01.02.2021

02 luty 2021 o 10:31

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum jeżeli zdublowałem istniejący temat, zgóry
przepraszam.

Mianowicie chciałbym założyć firmę zajmująca się importem odpadów z poza UE
z listy zielonej (tj. metale żelazne i nieżelazne).

Jestem zielony w temacie (moja wiedza w tym zakresie opiera się tylko na
informacjach z internetu)

Ponieważ
ustawa mówi o pośredniku i sprzedawcy odpadów Z przyczyn praktycznych nie chce
aby odbiorca poznał dane firmy od której nabywam złom. Doszedłem do wniosku że
moja planowana działalność wpisuje się w sprzedawcę złomu. (Jeżeli jestem w błędzie
co do „nie chce aby odbiorca poznał dane firmy od której nabywam złom”, proszę
o sprostowanie)

Czy w związku
z planowana przeze mnie działalnością musze załozyc skup złomu bądź inna
działalność aby moc kupować i odsprzedawać dalej np.huta, nabyty złom z importu?

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

F4odpowiedz

Gość

19 lipiec 2021 o 14:00

Witam, z kolei mam dylemat jeśli chodzi o rozliczenia między wytwórcą a pośrednikiem. Czy faktura za odbiór odpadów może być wystawiona na pośrednika (będę zlecającym odbior z miejsca wytworzenia i odbiorca nie widzi problemu). Z kolei pośrednik dolicza swoją marże i obciąza wytwórcę (wtedy na fakturze ne mamy ilości odpadu tylko" usługa pośrednictwa w obrocie odpadami") ? 
czy jednak faktura powinna iśc za KPO (te same dane na fakturze i KPO), szczególnie biorąc planowane powiązania KPO z JPK. 

F4odpowiedz

Gość

20 lipiec 2021 o 07:49

napisał:

Witam.

przepraszam.

Ponieważ

moja planowana działalność wpisuje się w sprzedawcę złomu. (Jeżeli jestem w błędzie

o sprostowanie)

Czy w związku

działalność aby moc kupować i odsprzedawać dalej np.huta, nabyty złom z importu?

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusj

Niestety ale tutaj należy wykazać organizującego przemieszczanie (musi podlegać jurysdykcji państwa wysyłki) oraz odbiorcę i faktycznego wytwórcę odpadów.

zgodnie z definicją odbiorcy nie może to być pośrednik albo sprzedawca, tylko forma prowadząca odzysk odpadów. W załączniku VII należny wypełnić wszystkie pola czyli faktyczny zakład przetwarzania, wytwórca w danym kraju lub zbierający - wiadomo od kogo odpady wychodzą.

Powyższą kwestię rozstrzyga wyrok Trybunał Sprawiedliwości UE - nie można zasłaniać się tajemnicą handlową i wszystkie rubryki muszą być wypełnione.

F4odpowiedz

Gość

20 lipiec 2021 o 08:48

napisał:

napisał:

Witam.

przepraszam.

Ponieważ

o sprostowanie)

Czy w związku

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do dyskusj

Niestety ale tutaj należy wykazać organizującego przemieszczanie (musi podlegać jurysdykcji państwa wysyłki) oraz odbiorcę i faktycznego wytwórcę odpadów.

zgodnie z definicją odbiorcy nie może to być pośrednik albo sprzedawca, tylko forma prowadząca odzysk odpadów. W załączniku VII należny wypełnić wszystkie pola czyli faktyczny zakład przetwarzania, wytwórca w danym kraju lub zbierający - wiadomo od kogo odpady wychodzą.

Powyższą kwestię rozstrzyga wyrok Trybunał Sprawiedliwości UE - nie można zasłaniać się tajemnicą handlową i wszystkie rubryki muszą być wypełnione.

Importować odpady do Polski można tylko do firm, które mają odpowiednie zgody na przywóz i przetworzenie odpadów. Nie wszystkie podmioty, które mają decyzję na przetwarzanie odpadów w Polsce mogą przetwarzać odpady z importu.
Wszystkie dane na Załączniku VII- muszą być podane zgodnie z rzeczywistością.
W momencie, gdy Pan importuje odpad z zagranicy do Polski, na Załącznikach musi znajdować się firma "zagraniczna" która podlega pod jurysdykcję kraju wysyłki.
Temat transgranicznego przemieszczania odpadów jest bardzo szeroki i wiąże się z wysokimi karami w przypadku nie wypełniania obowiązku wynikających z dyrektyw....

F4odpowiedz

Gość

20 lipiec 2021 o 08:57

napisał:

Witam, z kolei mam dylemat jeśli chodzi o rozliczenia między wytwórcą a pośrednikiem. Czy faktura za odbiór odpadów może być wystawiona na pośrednika (będę zlecającym odbior z miejsca wytworzenia i odbiorca nie widzi problemu). Z kolei pośrednik dolicza swoją marże i obciąza wytwórcę (wtedy na fakturze ne mamy ilości odpadu tylko" usługa pośrednictwa w obrocie odpadami") ?
czy jednak faktura powinna iśc za KPO (te same dane na fakturze i KPO), szczególnie biorąc planowane powiązania KPO z JPK.

Tak,wytwórca może wystawić fakturę na pośrednika. Pośrednik wystawia swoją FV dla kolejnego przejmującego odpady (Tak może być w transgranicznym przemieszczaniu odpadów).
Temat pod kątem planowanego połączenia KPO z JPK jest trudny... Nie ma jeszcze interpretacji jak powinno to wyglądać.
Może podpyta Pan przejmującego odpady w jaki sposób rozliczyć to na FV, może miał już taki przypadek w czasie prowadzenia działalności.
Przypuszczam, że chodzi tutaj o drogie odpady "nieżelazne itp." Może będzie osoba, która na tym się zna.

F4odpowiedz

Gość

20 lipiec 2021 o 21:52

napisał:

napisał:

Tak,wytwórca może wystawić fakturę na pośrednika. Pośrednik wystawia swoją FV dla kolejnego przejmującego odpady (Tak może być w transgranicznym przemieszczaniu odpadów).
Temat pod kątem planowanego połączenia KPO z JPK jest trudny... Nie ma jeszcze interpretacji jak powinno to wyglądać.
Może podpyta Pan przejmującego odpady w jaki sposób rozliczyć to na FV, może miał już taki przypadek w czasie prowadzenia działalności.
Przypuszczam, że chodzi tutaj o drogie odpady "nieżelazne itp." Może będzie osoba, która na tym się zna.

Przejmujący nie widzi problemu , wystawia fakturę na zlecającego usługę a nie na własciciela odpadu, który widnieje na KPO jako przekazujący. 

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter