Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
02 czerwiec 2021 o 10:50
napisał:
Gość napisał:
Zgodny z rozporządzeniem w spr. rodzajów odpadów które można przekazać osobą fizycznych oraz jednostką organizacyjnym niebędącymi przedsiębiorcami do wykorzystania na własne potrzebyGość napisał:
A jak wykazać to w sprawozdaniu o wytwarzanych odpadach. Wpisuję te odpady w dziale XIII tab 5 sprawozdania i muszę podać proces odzysku. Który proces mam wybrać - R10?Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Witam,przekazujemy odpad o kodzie ex10 01 01 (żużel) osobom fizycznym. Czy muszę to robić kartą przekazania odpadu?
KEO zaznaczasz przekazne osobom fizycznym
Dziękuję
trzeba napisać oświadczenie ( w necie są przykłady ) o tym,że przekazujesz odpad.... panu X na potrzeby własne. on musi mieć ten dokument jak i Ty
Gość
02 czerwiec 2021 o 12:28
napisał:
napisał:
Gość napisał:
Zgodny z rozporządzeniem w spr. rodzajów odpadów które można przekazać osobą fizycznych oraz jednostką organizacyjnym niebędącymi przedsiębiorcami do wykorzystania na własne potrzebyGość napisał:
A jak wykazać to w sprawozdaniu o wytwarzanych odpadach. Wpisuję te odpady w dziale XIII tab 5 sprawozdania i muszę podać proces odzysku. Który proces mam wybrać - R10?Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Witam,przekazujemy odpad o kodzie ex10 01 01 (żużel) osobom fizycznym. Czy muszę to robić kartą przekazania odpadu?
Dziękuję
trzeba napisać oświadczenie ( w necie są przykłady ) o tym,że przekazujesz odpad.... panu X na potrzeby własne. on musi mieć ten dokument jak i Ty
a co w sytuacji jeśli przedsiębiorstwo przekazuje żużel dla gminy do utwardzenia powierzchni? Przedsiębiorstwo musi wystawić KPO a czy gmina musi ją przyjąć w systemie BDO? Jak to się odbywa?
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
02 czerwiec 2021 o 14:15
napisał:
napisał:
napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Dziękuję
a co w sytuacji jeśli przedsiębiorstwo przekazuje żużel dla gminy do utwardzenia powierzchni? Przedsiębiorstwo musi wystawić KPO a czy gmina musi ją przyjąć w systemie BDO? Jak to się odbywa?
Takie zaświadczenie musi być? mamy gdzieś to w ustawie?
Joanna WP
03 czerwiec 2021 o 21:00
Mamy decyzję na przetwarzanie odpadów o kodzie 15 01 02 w procesie R12, którego produktem końcowym jest przemiał ( nadal odpad)
1. Czy przemiał ten może mieć kod 15 01 02, czy jest to już kod 19 12 04?
2. Czy w karcie ewidencji wpisuję tylko, że przetworzyłam odpad w ilości X, czy może zamieszczam informację, że przetworzyłam odpad w ilości X a przemiał, który uzyskałam wpisuję jako wytworzony odpad ?
Gość
04 czerwiec 2021 o 11:11
Mamy decyzję na wytwarzanie i przetwarzanie odpadów. W wyniku eksploatacji instalacji wytwarzany jest olej (kod jest ujęty w decyzji), na pewno w tym roku przekroczymy znacznie ilość tego odpadu. Co w takiej sytuacji powinniśmy zrobić?
Gość
04 czerwiec 2021 o 12:27
napisał:
Mamy decyzję na przetwarzanie odpadów o kodzie 15 01 02 w procesie R12, którego produktem końcowym jest przemiał ( nadal odpad)
1. Czy przemiał ten może mieć kod 15 01 02, czy jest to już kod 19 12 04?
2. Czy w karcie ewidencji wpisuję tylko, że przetworzyłam odpad w ilości X, czy może zamieszczam informację, że przetworzyłam odpad w ilości X a przemiał, który uzyskałam wpisuję jako wytworzony odpad ?
Gość
06 czerwiec 2021 o 19:05
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Dziękuję
Takie zaświadczenie musi być? mamy gdzieś to w ustawie?
Nie ma w ustawie, ale kontrolujący może sobie zażyczyć okazanie takiego oświadczenia. To zależy od inspektora. Dlatego warto mieć mieć.
Gość
10 czerwiec 2021 o 09:09
Gość
10 czerwiec 2021 o 10:28
napisał:
Witam, jestem rolnikiem, który prowadzi gospodarstwo ponad 75 ha. Dokonałem wpisu do BDO. W gospodarstwie wytwarzam odpady folie - 15 01 02 (ok. 200 kg/rok) które przekazuję zbierającemu odpadów, oraz opakowania po opryskach (ok 70 kg/rok), które zwracam do sklepu. Moje pytanie:- czy dla odpadów przekazywanych do sklepu muszę prowadzić ewidencję odpadów jeśli są przekazywane nieprofesjonalnemu zbieraczowi (nie wystawiam KPO), czy wystarczy samo zaświadczenie ze sklepu?;- czy dla odpadów 15 01 02 przekazywanych zbieraczowi odpadów oprócz KPO prowadzę również ewidencję odpadów?
Gość
10 czerwiec 2021 o 12:05