Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
10 maj 2024 o 15:31
napisał:
Firma posiada wpis do rejestru w BDO, czy odpady o kodzie 20 02 01 pochodzące z cmentarzy mogą być przekazane na kompostownie bez wystawionej KPO ?
Gość
16 maj 2024 o 08:46
Gość
03 czerwiec 2024 o 18:33
napisał:
Dzień dobry, firma wytworzyła 1 tonę odpadów wielkogabarytowych, przekazała na podstawie kpo odpady do instalacji, czy konieczne jest założenie keo oraz wygenerowania sprawozdania czy wystarczy uproszczona ewidencja
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
04 czerwiec 2024 o 10:05
napisał:
napisał:
Dzień dobry, firma wytworzyła 1 tonę odpadów wielkogabarytowych, przekazała na podstawie kpo odpady do instalacji, czy konieczne jest założenie keo oraz wygenerowania sprawozdania czy wystarczy uproszczona ewidencja
Należy sprawdzićRozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie
na dany kod. Jeżeli na KPO jest oddany odpad, to należy sprawdzić ile można oddać pod tym kodem. To ,że zgodnie z ustawą możemy do 5 Mg nie prowadzić ewidencji nie oznacza ,że odpad oddany można nie ewidencjonować. A poza tym takie odpady mozna było przekazać jako komunalne bez kart i bez ewidencji. Trzeba pamiętać o sprawozdaniu o wytworzonych odpadach.
rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku
prowadzenia ewidencji odpadów
ania
07 czerwiec 2024 o 09:43
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
07 czerwiec 2024 o 12:20
napisał:
Dzień dobry,czy kontrola sprawdza zgodność dat w KEO z protokołem likwidacji? Mamy zlikwidowany np. sprzęt komputerowy i sporządzamy księgowo protokół likwidacji. Datę z protokołu likwidacji przyjmujemy jako datę wytworzenia odpadu. Czy kontrola to weryfikuje?Czy w KEO można edytować wpisy - mam już kilka wpisów z wytworzenia i przekazania odpadu i okazało się ,że nie wpisałam odpadu wytworzonego w styczniu, który będzie dopiero przekazany w czerwcu.
Gość
12 czerwiec 2024 o 12:14
Dzień dobry,
moje pytanie dotyczy odpadów drewnianych 15 01 03 (uszkodzone palety). Mamy taki kod odpadu w decyzji na wytwarzanie odpadów. W związku z tym odpady te będą uznane jako wytwarzane w instalacji czy poza instalacją? Osoba, która prowadzi nam OŚ uważa że powinien zostać uznany jako odpad z poza instalacji, ale czy to, że jest w decyzji nie kwalifikuje go już jako wytworzonego w instalacji?
Gość
12 czerwiec 2024 o 14:58
napisał:
Dzień dobry,
moje pytanie dotyczy odpadów drewnianych 15 01 03 (uszkodzone palety). Mamy taki kod odpadu w decyzji na wytwarzanie odpadów. W związku z tym odpady te będą uznane jako wytwarzane w instalacji czy poza instalacją? Osoba, która prowadzi nam OŚ uważa że powinien zostać uznany jako odpad z poza instalacji, ale czy to, że jest w decyzji nie kwalifikuje go już jako wytworzonego w instalacji?
Gość
19 czerwiec 2024 o 10:48
Przywozimy odpady z Niemiec do naszego zakladu. Jaki jest czas na przetworzenie odpadów?
Gość
19 czerwiec 2024 o 13:12
Dzień dobry,
zbieram odpady z grupy 15, dla których prowadzę ewidencję. Czy jeżeli wytworze np. w wyniku prac porządkowych odpad o kodzie 17 04 05 w ilości 1 Mg/rok to powinnam wystawić KPO?