Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30DonDavid92
Liczba postów: 3
Od: 28.03.2024
26 lipiec 2024 o 08:58
napisał:
Czy wymagane jest jakies pozwolenie na wytwarzanie baterii i akumulatorów ołowiowych o kodzie odpadów 16 06 01*? Śladowe ilości koło 50 kg na rok
Gość
30 lipiec 2024 o 11:25
napisał:
napisał:
Czy wymagane jest jakies pozwolenie na wytwarzanie baterii i akumulatorów ołowiowych o kodzie odpadów 16 06 01*? Śladowe ilości koło 50 kg na rok
Dzień dobry,
pozwolenie na wytwarzanie odpadów jest wymagane, gdy w związku z eksploatacją instalacji wytwarzane są odpady niebezpieczne w ilości 1 tony w ciągu roku lub odpady inne niż niebezpieczne w ilości 5000 ton w ciągu. Dla 50 kg odpadów o kodzie 16 06 01* w ciągu roku wystarczy tylko karta przekazania odpadów w BDO potwierdzająca wywóz odpadów.
Anka12345
Liczba postów: 2
Od: 29.07.2024
01 sierpień 2024 o 11:30
Dzień dobry,
W firmie został przeprowadzony remont maszyn. Powstał odpad wytworzony poza instalacją-- oleje przepracowane. Posiadamy pozwolenie na wytwarzanie odpadów ale nie na oleje hydrauliczne/ silnikowe, jedynie w dziale XII BDO jest zapis o kodach 13 01 10* oraz 13 02 05 *. Ile mogę oddać l/kg na poszczególnym kodzie? Jaki jest nieprzekraczalny limit dla każdego kodu, jeśli jest to odpad poza instalacją. Nie ukrywam, że uzbierało się tego sporo. Czy mogę przykładowo oddać 0,9 Mg odpadu na kodzie 13 01 10* i 0,8 Mg na kodzie 13 02 05*?
Pozwolenie na wytwarzanie odpadów nie jest wymagane w przypadku wytwarzania odpadów:
Rozumiem, że powyższy zapis mówi nam o sytuacji w której rozpatrujemy czy firmie w ogóle potrzebne jest pozwolenie na wytwarzanie odpadów a nie określa limity dla odpadów poza instalacją? A jeśli jednak określa, ile mogę oddać odpadów niebezpiecznych wytworzonych poza instalacją (wpisanych w tabelę działu XII BDO) w sumie? 1 Mg ?
Dziękuje za pomoc.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
01 sierpień 2024 o 12:38
napisał:
Dzień dobry,
W firmie został przeprowadzony remont maszyn. Powstał odpad wytworzony poza instalacją-- oleje przepracowane. Posiadamy pozwolenie na wytwarzanie odpadów ale nie na oleje hydrauliczne/ silnikowe, jedynie w dziale XII BDO jest zapis o kodach 13 01 10* oraz 13 02 05 *. Ile mogę oddać l/kg na poszczególnym kodzie? Jaki jest nieprzekraczalny limit dla każdego kodu, jeśli jest to odpad poza instalacją. Nie ukrywam, że uzbierało się tego sporo. Czy mogę przykładowo oddać 0,9 Mg odpadu na kodzie 13 01 10* i 0,8 Mg na kodzie 13 02 05*?
Dziękuje za pomoc.
Sytuacja różni się w przypadku odpadów pozainstalacyjnych, których powstawanie związane jest z prowadzeniem innych rodzajów działalności,
niezwiązanych z eksploatacją instalacji, jak na przykład działalność
handlowa czy prace rozbiórkowe. W przypadku ich wytwarzania, posiadanie
pozwolenia na wytwarzanie odpadów nie jest wymagane niezależnie od
ilości odpadów powstających poza instalacją. Odpadami pozainstalacyjnymi
mogą być na przykład: opakowania produktów wykorzystywanych podczas
eksploatacji instalacji, opakowania, w których wytwarzany produkt jest
wywożony z zakładu, zużyte urządzenia, maszyny czy gruz. Więcej
przykładów odpadów powstających poza instalacją można znaleźć w grupie
17 odpadów “Odpady z budowy, remontów i demontażu obiektów budowlanych
oraz drogowych”, w części grupy 15 dotyczącej odpadów opakowaniowych czy
grupy 13, gdzie znajdują się oleje przepracowane. Pełen podział odpadów
na grupy znajduje się w Rozporządzeniu Ministra Klimatu z dnia 2
stycznia 2020 r. w sprawie katalogu odpadów (Dz.U. 2020 poz. 10) [5]. Odpady pozainstalacyjne to również odpady komunalne. Należy pamiętać, że istnieją przypadki, w których produkcja olejów, opakowań czy pakowanie produktów
jest celem pracy instalacji. W takiej sytuacji elementy powstające w
trakcie takich procesów są związane z jej eksploatacją, tym samym są
odpadem z instalacji.
Jeżeli chodzi o limity, to nalezy sprawdzić Rozporządzenie Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019 r. w sprawie
rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku
prowadzenia ewidencji odpadów
Gość13
09 sierpień 2024 o 08:55
Gość
22 październik 2024 o 13:09
Gość
17 grudzień 2024 o 10:53
Dzień dobry,
w jakich sytuacjach w KEO można zaewidencjonować KPO, które już są w innych KEO?
W wyszukiwarce KPO do zaewidencjonowania istnieje w filtrze dodatkowy checkbox "Czy karta wykorzystana w ewidencji" (z automatu oznaczone jest na "NIE"). Jeśli oznaczę "TAK", pokazuje listę KPO, które już są zaewidencjonowane. System pozwala mi ponownie je zaciągnąć do KEO. Dlaczego system na to zezwala i jaki jest tego cel - w jakich przypadkach jest to przydatne?
pomocbdo.eu
19 grudzień 2024 o 19:22
napisał:
Dzień dobry,
w jakich sytuacjach w KEO można zaewidencjonować KPO, które już są w innych KEO?
W wyszukiwarce KPO do zaewidencjonowania istnieje w filtrze dodatkowy checkbox "Czy karta wykorzystana w ewidencji" (z automatu oznaczone jest na "NIE"). Jeśli oznaczę "TAK", pokazuje listę KPO, które już są zaewidencjonowane. System pozwala mi ponownie je zaciągnąć do KEO. Dlaczego system na to zezwala i jaki jest tego cel - w jakich przypadkach jest to przydatne?