Baner kom bud

Ewidencja odpadów w BDO

Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30

agnieszka

Liczba postów: 724

Od: 19.03.2017

03 styczeń 2025 o 10:43

napisał:

napisał:

Dzień dobry,

Zgodnie z informacją wrzucaną przez BDO co roku to przekazujący powinien dodać wpis do ewidencji roku 2024, a przejmujący do ewidencji w roku 2025. Na stronie BDO zaktualizowany został artykuł z zeszłego roku - ale niestety nie został wrzucony ponownie, więc nie jest od razu widoczny w aktualnościach.

"karta przekazania odpadów (KPO), która została zatwierdzona jeszcze w

2024 r. przez przekazującego i potwierdzona już w 2025 r. przez

przejmującego odpady, powinna zostać zaewidencjonowana w przypadku

pierwszego z ww. podmiotów na KEO prowadzonym za 2024 r. (w zakładce

„Przekazane”), natomiast w przypadku podmiotu przejmującego odpady po

nowym roku, na nowej KEO prowadzonej za 2025 r. (w zakładce „Przyjęte”)."

Pozdrawiam, Mariusz Wiesiołek

Dzień dobry, wynika z tego ,że jeżeli otrzymałam odpad od klienta w 2024 ,ale musiałam odrzucić ze względu na błędną masę ,a klient dopiero poprawił kartę 2025 ,to ten odpad ewidencjonuje na 2025 r? To chyba tak nie powinno być. Skoro fizycznie mam już odpad u siebie w 2024r ,ale była błędna waga i trzeba było odrzucić , to dlaczego ewidencja ma być 2025. Często jest tak ,że odbierając odpad od klienta jest przekazywany bezpośrednio do firmy zajmującej się przetwarzaniem. Karta jest wystawiona na końcowego odbiorcę ,który zatwierdza lub odrzuca KPO. Na tej podstawie ja  również potwierdzam lub odrzucam . I teraz ten odpad jest przekazany w 2024r  ,a ze względu na korektę wytwarzającego w 2025r mam ją dać na ewidencję 2025 ? Jak wytłumaczyć ,ze przekazałam odpad ,którego nie mogłam dać na KEO dlatego ,że wytwarzający skorygował po nowym roku. Rozumiem jeżeli KPO ma datę 2024 ,a przyjęłam w 2025. Ale jeżeli karta jest w odrzuconych ,to chyba powinno być przyjęcie jeszcze na poprzedni rok.

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter