Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
05 lipiec 2022 o 11:00
napisał:
Witam,
Czy ewidencja dotycząca odpadów niebezpiecznych np. 18 01 03*, 18 02 02* powinna być prowadzona w zakładce "KARTY EWIDENCJI ODPADÓW" czy "KARTY EWIDENCJI ODPADÓW NIEBEZPIECZNYCH"? Wg mnie jest to dość oczywiste, że w tej drugiej zakładce, ale potrzebuję potwierdzenia dla pewnej osoby...
Gość
05 lipiec 2022 o 11:32
napisał:
napisał:
Witam,
Czy ewidencja dotycząca odpadów niebezpiecznych np. 18 01 03*, 18 02 02* powinna być prowadzona w zakładce "KARTY EWIDENCJI ODPADÓW" czy "KARTY EWIDENCJI ODPADÓW NIEBEZPIECZNYCH"? Wg mnie jest to dość oczywiste, że w tej drugiej zakładce, ale potrzebuję potwierdzenia dla pewnej osoby...
Tutaj intuicja zawodzi. Ewidencję wszystkich odpadów, w tym niebezpiecznych, prowadzimy na KEO.
Karta odpadów niebezpiecznych jest dla pośredników i nie ma tam nawet opcji na wytworzenie odpadów itp.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
05 lipiec 2022 o 13:21
napisał:
napisał:
napisał:
Witam,
Tutaj intuicja zawodzi. Ewidencję wszystkich odpadów, w tym niebezpiecznych, prowadzimy na KEO.
Karta odpadów niebezpiecznych jest dla pośredników i nie ma tam nawet opcji na wytworzenie odpadów itp.
A co w przypadku jeśli to my jako zakład przyjmujemy i przetwarzamy odpady niebezpieczne?
Gość
05 lipiec 2022 o 18:19
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Witam,
A co w przypadku jeśli to my jako zakład przyjmujemy i przetwarzamy odpady niebezpieczne?
Przyjmujemy odpad na zwykła ewidencję - zaciągamy KPO (przyjete) ,albo w zakładce"przetwarzane" przetwarzamy odpad.
Bardzo dziękuję za pomoc
Gość
06 lipiec 2022 o 08:32
Witam,
czy osad powstały w studzience kanalizacyjnej ewidencjonuję jako odpad z instalacji, czy wytworzony poza instalacją?
Kinga11
Liczba postów: 76
Od: 23.06.2022
06 lipiec 2022 o 09:32
napisał:
Witam,
czy osad powstały w studzience kanalizacyjnej ewidencjonuję jako odpad z instalacji, czy wytworzony poza instalacją?
d.grabowska
Liczba postów: 6
Od: 05.11.2020
29 lipiec 2022 o 13:18
Dzień dobry,
Mam pewien problem, a mianowicie przekazałam odpad i pomyliłam kod odpadu (zamiast 17 01 02 wpisałam 17 01 03). Firma przejmująca odpad potwierdziła przejęcie, a transportująca transport.
Czy mogę w jakiś sposób sprostować pomyłkę? Co z ewidencją w tej sytuacji, czy powinnam wytworzyć więcej odpadu o prawidłowym kodzie, mimo, że go nie przekażę?
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
29 lipiec 2022 o 14:47
napisał:
Dzień dobry,
Mam pewien problem, a mianowicie przekazałam odpad i pomyliłam kod odpadu (zamiast 17 01 02 wpisałam 17 01 03). Firma przejmująca odpad potwierdziła przejęcie, a transportująca transport.
Czy mogę w jakiś sposób sprostować pomyłkę? Co z ewidencją w tej sytuacji, czy powinnam wytworzyć więcej odpadu o prawidłowym kodzie, mimo, że go nie przekażę?
Gość
01 sierpień 2022 o 09:29
napisał:
napisał:
Dzień dobry,
W tej sytuacji należy założyć nową KPO ,a tej z błędem nie zaciągać. Wpisać w uwagach ,której karty się ,to dotyczy i jaka przyczyna. Firmy również piszą oświadczenie o pomyłce i każda ze stron podpisuje. Nic nie wytwarzamy ,bo to będzie niezgodne ze stanem rzeczywistym. Utworzyć nową.
Gość
02 sierpień 2022 o 14:15
Wg objaśnień do Karty Ewidencji Odpadów zamieszczonych w UO zał. 5c w
przypadku usług KEO należy prowadzić dla danego rodzaju odpadu dla
wszystkich świadczonych usług z danego województwa. Zatem jeśli
wytwarzam ten sam kod odpadu na terenie kilku województw powinnam w
systemie BDO założyć kilka KEO na jeden kod odpadu, natomiast na różne
województwa, a to niestety jest niemożliwe, ponieważ w systemie mogę
założyć tylko jedno KEO dla jednego kodu. Jak należy prowadzić KEO dla
odpadów powstających z usług w różnych województwach?