Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
11 luty 2022 o 09:30
napisał:
Witamprzekroczyłam 15 01 02 opakowania z tworzyw sztucznych, wytwarzanych
poza instalacją, gdyż przyjeżdżają do nas odpady często w foli lub w
plastikowych mauzerach, przekroczyłam o prawie 5 t, jaka kara mnie teraz
czeka ? co mam zrobić ? pozdrawiam
Gość
11 luty 2022 o 09:34
Gość
11 luty 2022 o 11:50
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
11 luty 2022 o 12:06
napisał:
Dzień dobry,mam takie pytanie. Jeśli podmiot prowadzący PSZOK zmagazynował w 2020 r. odpady, a w kolejnym roku je przekazał, to jak je wprowadzić w sprawozdaniu za 2021? Od razu doliczyć do tych "zebranych", a później wykazać jako przekazywane do instalacji? Dziękuję za odpowiedź.
Gość
11 luty 2022 o 12:25
napisał:
napisał:
Dzień dobry,mam takie pytanie. Jeśli podmiot prowadzący PSZOK zmagazynował w 2020 r. odpady, a w kolejnym roku je przekazał, to jak je wprowadzić w sprawozdaniu za 2021? Od razu doliczyć do tych "zebranych", a później wykazać jako przekazywane do instalacji? Dziękuję za odpowiedź.
Ok, dziękuję za odpowiedź. Ale co w takim razie z tymi zmagazynowanymi w 2020? Nigdzie się ich nie wykazuje?
Odpady zebrane dotyczą tylko roku sprawozdawczego. Liczymy tylko odpady ,które były zebrane w 2021r.
Gość
11 luty 2022 o 17:28
Witam , mam pytanie ponieważ od nie dawna pracuje w Stacji demontażu pojazdów, ucze się sama , nie mam kogo się doradzić a czeka mnie sprawozdanie , wszystko mam już zdane , pojazdy i części rozpisanie, ale nie mam pojęcia jak obliczyć masę odzysku i recyklingu . Czy ktoś by wytłumaczył na ,,chłopski rozum " dziękuję
Gość
11 luty 2022 o 18:39
Odnoszę wrażenie, że układ tych sprawozdań opracowany został do przepisów sprzed zmian ustawy o utrzymaniu porządku w gminach czy ustawy o odpadach. Teraz po tych wszystkich zmianach jest to teraz pokręcone, niejasne, niezrozumiałe. W zasadzie nie wiadomo który dział czego dotyczy. Magazynowanie jest w odzysku, recyklingu, unieszkodliwianiu (dział XII), ale nie ma go w zbieraniu (dział XII) scisle związanym z tymczasowym magazynowaniem. Tym samym przetwarzajacy ma wskazywać odpady magazynowane, ale tylko zbierający odpady już nie. Takich absurdów jest cała masa.
Gość
11 luty 2022 o 20:54
napisał:
Odnoszę wrażenie, że układ tych sprawozdań opracowany został do przepisów sprzed zmian ustawy o utrzymaniu porządku w gminach czy ustawy o odpadach. Teraz po tych wszystkich zmianach jest to teraz pokręcone, niejasne, niezrozumiałe. W zasadzie nie wiadomo który dział czego dotyczy. Magazynowanie jest w odzysku, recyklingu, unieszkodliwianiu (dział XII), ale nie ma go w zbieraniu (dział XII) scisle związanym z tymczasowym magazynowaniem. Tym samym przetwarzajacy ma wskazywać odpady magazynowane, ale tylko zbierający odpady już nie. Takich absurdów jest cała masa.
Gość
14 luty 2022 o 09:29
napisał:
napisał:
Witamprzekroczyłam 15 01 02 opakowania z tworzyw sztucznych, wytwarzanych
poza instalacją, gdyż przyjeżdżają do nas odpady często w foli lub w
plastikowych mauzerach, przekroczyłam o prawie 5 t, jaka kara mnie teraz
czeka ? co mam zrobić ? pozdrawiam
Odpady wytworzone poza instalacją nie wymagają zezwolenia. Należy zrobić wpis w dziale 12 jakie odpady ( kody) są wytwarzane poza inst.
Gość
14 luty 2022 o 10:30
Co jesli na KPO za poprzedni rok znalazł sie kod który nie był wpisany w formularzu rejetrowym? Czy da się to jakos odkrecic? czy nalezy zlozyc normalnie sprawozdanie (ale czy sie bedzie dało na ten kod?) i jak najszybciej wniosek aktualizacyjny złożyc róznież o dopisanie tego kodu? Prosze o porady