Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
07 grudzień 2022 o 07:01
napisał:
napisał:
Jest na to jakis przepis?
napisał:Jestem wytwórcą odpadów czy odpady komunalne zawieram w sprawozdaniach jako wytwórca ?
NIE
Urzędnik666
Liczba postów: 7
Od: 23.06.2022
07 grudzień 2022 o 07:29
napisał:
napisał:
napisał:
Jestem wytwórcą odpadów czy odpady komunalne zawieram w sprawozdaniach jako wytwórca ?
NIE
Gość
07 grudzień 2022 o 10:48
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Jestem wytwórcą odpadów czy odpady komunalne zawieram w sprawozdaniach jako wytwórca ?
NIE
Podstawy... podstawy, wszystko Wam na talerzu dać!?
Art. 66 ust. 4 pkt 1) lit. a) ustawy o odpadach.
Groot
Liczba postów: 21
Od: 07.09.2022
07 grudzień 2022 o 12:51
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
NIE
A jesli ktos zbiera nieprofesjonalnie własne puszki w biurze, a pozniej srzedaje do punktu skupu. To wisuje się do sprawozdania czy nie.
Gość
07 grudzień 2022 o 13:27
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Zgadzam się z przedmówcą, że opisana sytuacja nie jest "nieprofesjonalną zbiórką". Tutaj przydałoby się trochę racjonalizmu: jeśli ja jestem miłośnikiem napojów w puszce, piję je w pracy, zabieram te puszki codziennie do domu i potem jako Kowalski sprzedaję w skupie wszystko jest ok - sprawozdanie zrobi skup. Co innego, jeśli w opisanej sytuacji puszki są zbierane w całym biurowcu i pochodzą od wszystkich pracowników firmy...napisał:
napisał:
NIE
A jesli ktos zbiera nieprofesjonalnie własne puszki w biurze, a pozniej srzedaje do punktu skupu. To wisuje się do sprawozdania czy nie.
To nie jest nieprofesjonalna zbiórka wg ustawy. W tym przypadku zbieranie ma charakter zorganizowany we firmie?
Nieprofesjonalnie zbierający powinien mieć podpisaną umowę ze zbierającym, któremu to przekaże odpady nieodpłatnie. Sprawozdanie zrobi zbierający.
Gość
07 grudzień 2022 o 23:36
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Zgadzam się z przedmówcą, że opisana sytuacja nie jest "nieprofesjonalną zbiórką". Tutaj przydałoby się trochę racjonalizmu: jeśli ja jestem miłośnikiem napojów w puszce, piję je w pracy, zabieram te puszki codziennie do domu i potem jako Kowalski sprzedaję w skupie wszystko jest ok - sprawozdanie zrobi skup. Co innego, jeśli w opisanej sytuacji puszki są zbierane w całym biurowcu i pochodzą od wszystkich pracowników firmy...napisał:
napisał:
NIE
To nie jest nieprofesjonalna zbiórka wg ustawy. W tym przypadku zbieranie ma charakter zorganizowany we firmie?
Nieprofesjonalnie zbierający powinien mieć podpisaną umowę ze zbierającym, któremu to przekaże odpady nieodpłatnie. Sprawozdanie zrobi zbierający.
Gość
13 grudzień 2022 o 11:01
Gość
13 grudzień 2022 o 14:20
napisał:
WitamMamy zamiar przekazać odpad (szkło - 15 01 07) bezpośrednio do niemieckiego odbiorcy, w jaki sposób wykazać to w ewidencji BDO.?
Gość
15 grudzień 2022 o 09:49
Dzień dobry,
Może ktos wie wiecej w temacie ewidencji sprzętu zsee i pomoże.
1. Których KEO do ewidencji zsee powinien używać podmiot zbierający odpady zsee ?
2. Których KEO do ewidencji zsee powinien używać podmiot prowadzący zakład przetwarzania zsee ?
3. Których KEO do ewidencji zsee powinien używać podmiot prowadzący zakład przetwarzania zsee oraz własne miejsca do zbierania zsee ?
Czy zawsze będzie to odrębna zakładka - KEO ZSEE ?
Czy jednak sprzęt zsee tylko zbierany przez zakład ewidencjonuje się na zwykłych KEO ?
Groot
Liczba postów: 21
Od: 07.09.2022
15 grudzień 2022 o 10:36
napisał:
Dzień dobry,
Może ktos wie wiecej w temacie ewidencji sprzętu zsee i pomoże.
1. Których KEO do ewidencji zsee powinien używać podmiot zbierający odpady zsee ?
2. Których KEO do ewidencji zsee powinien używać podmiot prowadzący zakład przetwarzania zsee ?
3. Których KEO do ewidencji zsee powinien używać podmiot prowadzący zakład przetwarzania zsee oraz własne miejsca do zbierania zsee ?
Czy zawsze będzie to odrębna zakładka - KEO ZSEE ?
Czy jednak sprzęt zsee tylko zbierany przez zakład ewidencjonuje się na zwykłych KEO ?