Ewidencja odpadów w BDO
Założony przez Aga 02 styczeń 2020 o 17:30Gość
02 listopad 2022 o 14:49
napisał:
napisał: Odnośnie tego co powyżej. Czy będą mi groziły jakieś kary, jeśli prowadzę działalność 5 lat, a dopiero teraz złożę wniosek rejestracyjny?
napisał:
Dzień dobry,
Prowadzę po godzinach mała działalność. Wytwarzam odpady z tworzyw sztucznych, w ciągu roku jest to około 80kg. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku ewidencji, muszę prowadzić ewidencję, ponieważ nie ma tam kodu. Jednak odpady powstające w ramach drobnej działalności o charakterze i składzie podobnym do powstających w gospodarstwach domowych, mogą być traktowane jak odpady komunalne, a jako wytwórca odpadów komunalnych taki podmiot nie wpisuje się w zakres wytwarzanie tych odpadów do Rejestru-BDO. Zatem co w sytuacji gdy będę miał kontrolę i zapytają dlaczego nie mamy BDO? Wystarczy takie uzasadnienie jak powyżej? Czy jest jakieś inne wyjście?
Niestety to nie są odpady komunalne - wpis wymagany.
Czy nie możesz tych odpadów zaliczyć do kodu 17 02 03 - tworzywa sztuczne (do 5 Mg rocznie bez ewidencji) lub do 15 01 02 - opakowania z tworzyw sztucznych (do 0,5 Mg bez ewidencji?
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
03 listopad 2022 o 07:09
napisał:
U mnie była podobna sytuacja. BDO wpisało 3MPD mimo ,że miałam tylko jedno. Klienci wpisywali na tych 3 i było ,to dość kłopotliwe. Po aktualizacji pozostało 1 MPD. Ale sprawozdanie musiałam zrobić z 3 i nie było żadnego problemu.napisał:
napisał:
Dzień dobry,
Czy po dezaktywacji miejsca prowadzenia działalności w tym roku w BDO będzie możliwość wysłania sprawozdania za wytworzone odpady w następnym roku za to miejsce? Po wszelkich zmianach jest 30 dni na wysłanie wniosku aktualizacyjnego, więc chyba powinna być taka możliwość?
Oczywiście będzie można i nawet trzeba :-) . Dezaktywacja nie spowoduje zmian w ewidencji ,czy zrobieniu sprawozdania.
Wiem, że trzeba i na logikę system powinien na to pozwolić :-) ale w BDO od strony technicznej już mnie nic nie zdziwi :)))
Gość
03 listopad 2022 o 14:55
napisał:
napisał:
napisał: Odnośnie tego co powyżej. Czy będą mi groziły jakieś kary, jeśli prowadzę działalność 5 lat, a dopiero teraz złożę wniosek rejestracyjny?
napisał:
Dzień dobry,
Prowadzę po godzinach mała działalność. Wytwarzam odpady z tworzyw sztucznych, w ciągu roku jest to około 80kg. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Klimatu z dnia 23 grudnia 2019r. w sprawie rodzajów odpadów i ilości odpadów, dla których nie ma obowiązku ewidencji, muszę prowadzić ewidencję, ponieważ nie ma tam kodu. Jednak odpady powstające w ramach drobnej działalności o charakterze i składzie podobnym do powstających w gospodarstwach domowych, mogą być traktowane jak odpady komunalne, a jako wytwórca odpadów komunalnych taki podmiot nie wpisuje się w zakres wytwarzanie tych odpadów do Rejestru-BDO. Zatem co w sytuacji gdy będę miał kontrolę i zapytają dlaczego nie mamy BDO? Wystarczy takie uzasadnienie jak powyżej? Czy jest jakieś inne wyjście?
Czy nie możesz tych odpadów zaliczyć do kodu 17 02 03 - tworzywa sztuczne (do 5 Mg rocznie bez ewidencji) lub do 15 01 02 - opakowania z tworzyw sztucznych (do 0,5 Mg bez ewidencji?
Myślę, że można by było do 17 02 03. Tylko w przypadku kontroli jak się wytłumaczyć? Wystarczy FV za odpady z tym kodem? Proszę wybaczyć, ale jestem zielony w temacie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
04 listopad 2022 o 06:50
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Dzień dobry,
Myślę, że można by było do 17 02 03. Tylko w przypadku kontroli jak się wytłumaczyć? Wystarczy FV za odpady z tym kodem? Proszę wybaczyć, ale jestem zielony w temacie. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Jeżeli ,to są odpady to trzeba je przekazać. A przekazać można na KPO i z tego się rozliczamy. Mieścimy się w limitach i ewidencji nie trzeba mieć.
Gość
17 listopad 2022 o 09:24
Witam,
Gość
23 listopad 2022 o 10:49
Dzień dobry,
czy u Państwa podczas potwierdzania KPOK także zniknęły nazwy gmin w polu obowiązkowym? Ostatnio pojawiła się możliwość wyboru nazywy gminy na prawach powiatu. Wszystkie KPOK stworzone właśnie z takim wyborem nie posiadają teraz nazwy gminy i od poniedziałku nie ma już opcji wyboru gmin na prawach powiatu. Czy ktoś może wie coś na ten temat?
Gość
24 listopad 2022 o 13:42
Jestem wytwórcą odpadów czy odpady komunalne zawieram w sprawozdaniach jako wytwórca ?
Gość
26 listopad 2022 o 11:19
napisał:
Jestem wytwórcą odpadów czy odpady komunalne zawieram w sprawozdaniach jako wytwórca ?
gosia
30 listopad 2022 o 14:59
Mam wpis do BDO , wpisanych kilka kodów odpadów są też kody odpadów niebezpiecznych , niektórych nie wytwarzam wcale , a odpad o kodzie 030105 mieszczę się w limitach rocznych i odpady z grupy 15 typowe komunalne . Prowadzę jednoosobową działalność . Nie prowadzę ewidencji odpadów w związku z nieprzekroczeniem limitów wskazanych w rozporządzeniu. odpad 030105 oddany na oświadczenie iż nie prowadzę ewidencji . Czy to wystarczy przy kontroli , ...
Gość
05 grudzień 2022 o 14:43
napisał:
napisał:
NIE