BDO - jak prowadzić ewidencję od stycznia 2020r.
Założony przez iza8211 21 listopad 2019 o 07:28Gość
17 wrzesień 2020 o 13:01
Gość napisał:
Witam mam pytanie czy transport odpadów własnych do miejsca prowadzenia odzysku we własnym zakresie wymaga KPO jeśli nie przekazujemy odpadu żadnej firmie? Jesteśmy jednocześnie wytwórcą, transportującym i przejmującym odpad.
Gość
30 listopad 2020 o 14:18
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Dzień dobry,Zwykła karta ewidencji. Karty ewidencji zużytego sprzętu są dla zakładu przetwarzania.
czy odpady 16 02 14 prowadzimy w karcie ewidencji odpadów zwykłych czy też w karcie odpadów zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego?
Michał
Pracuję na PSZOKu, a czy odpady z kodu 200136 też zapisujemy w zwykłej karcie ewidencji, czy w
arcie odpadów zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego?
agnieszka
Liczba postów: 727
Od: 19.03.2017
01 grudzień 2020 o 08:27
Gość napisał:
KEZSEiE dotyczy tylko zakładu przetwarzania. Jeśli nie przetwarzacie ,to na zwykła kartę również z tym kodem.agnieszka napisał:
Gość napisał:
Dzień dobry,Zwykła karta ewidencji. Karty ewidencji zużytego sprzętu są dla zakładu przetwarzania.
czy odpady 16 02 14 prowadzimy w karcie ewidencji odpadów zwykłych czy też w karcie odpadów zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego?
Michał
Pracuję na PSZOKu, a czy odpady z kodu 200136 też zapisujemy w zwykłej karcie ewidencji, czy w
arcie odpadów zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego?
Gość
01 grudzień 2020 o 12:04
Gość123
01 grudzień 2020 o 14:15
Witam! Chciałabym zapytać w jaki sposób prowadzicie stany magazynowe odpadów przyjętych na plac ze względu na sposób funkcjonowania BDO. Przymnijmy, że w dniu dzisiejszym przyjęłam na plac 20 Mg odpadów. Jutro chcę wydać 5 Mg tego odpadu. I teraz: dzisiaj przyjęłam 20 Mg odpadu na plac, czyli mam realnie 20 Mg, natomiast klient wystawiając KPO podał błędną masę, zatem KPO została odrzucona i oczekuje na korektę. Klient nie dokonał korekty wagi w tym samym dniu, tylko np. dwa dni później. Zatem czy mogę jutro wydać 5 Mg odpadu, bo mam go przecież na stanie, czy powinnam poczekać, aż klient skoryguje KPO, a ja potwierdzę przyjęcie. Dodam tylko, że KPO o statusie "Odrzucona" można wycofać, a więc teoretycznie klient może odpad zabrać z powrotem, a KPO wycofać. Jeżeli jednak na drugi dzień wydam 5 Mg odpadu, a klient dopiero później potwierdzi przekazanie, to na ewidencji mam najpierw wydanie odpadu, a potem jego przyjęcie, co jest oczywiście niezgodne z rzeczywistością. Jaki zatem stan magazynowy jest wiążący? Jak pilnować stanów magazynowych w kontekście nowych decyzji na zbieranie odpadów, gdzie będą określone ilości odpadów?