Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
16 styczeń 2023 o 09:55
Czy w sprawozdaniu PSZOK obliczamy poziom składowania?
Gość
16 styczeń 2023 o 10:09
napisał:
Czy spoób zagospodarowania do sprawozdania wójta, zaciągamy ze sprawzdań od firm odbierających (umowa z urzędem), czy z informacji PSZOK o masie odpadów poddanych recyklingowi i przygotowania do ponownego użycia/ poddanych odzyskowi z pisma którym termin upływa i mają złożyć do 15 stycznia ?
Gość
17 styczeń 2023 o 13:27
czy jesli odpady zostały przekazane osobie fizycznej to bierzemy to póżniej do poziomu recyklingu? <myśli>
Gość
17 styczeń 2023 o 13:32
napisał:
czy jesli odpady zostały przekazane osobie fizycznej to bierzemy to póżniej do poziomu recyklingu? <myśli>
Gość
17 styczeń 2023 o 13:41
napisał:
napisał:
Nie, bo nie są to odpady komunalne.
Jakub
Liczba postów: 4
Od: 25.05.2020
18 styczeń 2023 o 14:30
Witam,
Mam pytanie jaki jest wzór na obliczenie poziomu ograniczenia masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji, przekazywanych do składowania? Taki sam jak w poprzednich latach , czy jest jakiś nowy? Jestem świeży w temacie odpadów ,a muszę zrobić sprawozdania z firmy , jakby ktoś mógł wytłumaczyć jak się oblicza ten poziom ,które to kody 191212 brąć do obliczania tego poziomu ? Dziękuję z góry.
Gość
20 styczeń 2023 o 10:02
czy korzystając ze strony rejestr-bdo.mos.gov.pl jako urząd jesteśmy wytwórcami odpadów i zaznaczamy poz. "wytwarzanie odpadów - w wyniku świadczenia usług (w rozumieniu art. 3
ust. 1 pkt 32 ustawy o odpadach) i/lub działalności w zakresie obiektów
liniowych (w rozumieniu art. 3 pkt 3a ustawy - Prawo budowlane)" ??
Gość
20 styczeń 2023 o 10:21
napisał:
napisał:
Jeżeli wytwarzamy odpad ,a potem przekazujemy- warto założyć KEO i wpisać w zakładkę "wytworzone" odpad wytworzony. Zakładamy KPO i przekazujemy, bo skądś ten odpad się wziął. Nie czekać aż karta będzie w zrealizowanym przejęciu, czy potwierdzonym transporcie. W razie kontroli inspektor może spytać skąd ten odpad. Chyba ,że odpad przyjmujemy i przekazujemy.napisał:
Proszę o pomoc.
Jesteśmy "przekazującym" oraz "transprtującym" czy jeśli w KPO mamy kartę w zakładce "potwierdzony transport" to jest okej ? i można juz tworzyć KEO ?
Tak, status potwierdzony transport jest ostatnim dla KPO. KEO można tworzyć już dla KPO na statusie zrealizowane przejęcie.
Czy po wytworzeniu KPO można cofnąć się do zakładki "wytworzone" ??
Gość3
20 styczeń 2023 o 10:39
Witam
do tej pory do palenia w kotłowi używaliśmy kotła na węgiel kamienny od wakacji używamy kotła gazowego który zasilany jest biogazem pochodzącym z naszej biogazowni rolniczej, moje pytanie czy musze z takiego źródła obliczać emisje do kobize i opłat czy nie ?
w poradnikach występuje gaz ziemny i gaz płynny propan-butan więc wydaje mi się że biogaz jest bez emisji czy dobrze myślę ?
proszę o poradę
Gość
20 styczeń 2023 o 11:30
Urzędy jako wytwórcy musza składać sprawozdanie do 15 marca niezależnie ile odpadów wytorzyły i przekazały w danym roku?