Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Karo
21 styczeń 2022 o 11:47
Gość
21 styczeń 2022 o 12:14
napisał:
napisał:
napisał:
Próbował ktoś czy system pozwala w ogóle złożyć sprawozdanie bez wypełnionego tego działu VI A?
Sprawozdania trzeba złożyć do końca stycznia, poczekam aż to naprawią, nie chce mi się później odbierać telefonów z urzędów i się tłumaczyć za program.
To możesz się niedoczekać i dostac karę za nieterminowe złożenie sprawozdania .
Chyba lepiej złożyc bez jednego działu ale w terminie a pozniej to uzupełnić samemu jak zacznie działać lub na wezwanie organu.
Gość
21 styczeń 2022 o 12:37
napisał:
A czytaliście już Państwo wyjaśnienia Ministra Klimatu i Środowiska na stronie BDO dotyczące sposobu obliczania poziomu składowania odpadów komunalnych oraz formy w jakiej należy dodać wyliczenia do sprawozdania komunalnego??? :Uzyskany poziom składowania [%] należy załączyć jako dodatkowy plik w formacie pdf lub zip wybierając ostatni dział formularza sprawozdawczego DOKUMENTY i sekcję INNY DOKUMENT.
Oczywiście komunikat stosunkowo szybko ogłoszony jak co roku przy sprawozdawczości.
Gość
21 styczeń 2022 o 12:56
napisał:
Czy jeżeli utworzę i wypełnię sprawozdania komunalne z konta użytkownika podrzędnego, to czy później użytkownik główny będzie je widział i miał możliwość złożenia tych sprawozdań?
Gość
21 styczeń 2022 o 17:13
napisał:
Witam
Mam pytanie czy DZIAŁ III TABELA A: INFORMACJA O ODPADACH KOMUNALNYCH NIEULEGAJĄCYCH BIODEGRADACJI uzupełniamy tylko informacją o tym co przetworzyliśmy z danego roku czy też i to co przetworzyliśmy z odpadów zmagazynowanych?
Z perspektywy ostatniej zmiany sprawozdania że w dziale IV należy podać informacje o magazynach ze wszystkich okresów to wydawałoby się że trzeba dać informacje o wszystkich przetworzonych nawet zmagazynowanych bo wtedy będzie jakiś bilans
magazyn + odebrane - przetworzone = stan końcowy
Urzędnicy do tej pory chcieli żeby dział II - dział III = dział IV - i to musiało grać
Jak teraz w dziale IV dopiszemy magazyny z lat poprzednich to znów będzie nie tak.
Proszę o pomoc w tej sprawie - bo nie wiem co pisać w tym DZIALE III A
Gość
21 styczeń 2022 o 17:33
Gość
22 styczeń 2022 o 15:10
napisał:
SPRAWOZDANIE PODMIOTU ODBIERAJĄCEGO ODPADY KOMUNALNE OD WŁAŚCICIELI NIERUCHOMOŚCI
Dział IV Informacja o odebranych i magazynowanych odpadach komunalnych
- czy dotyczy odpadów zmagazynowanych wyłącznie przez podmiot odbierający czy też jeśli podmiot przekazał wszystkie odpady do zakładu zagospodarowania, a zakład zmagazynował to też trzeba te odpady w tym miejscu wykazać?
Gość
22 styczeń 2022 o 19:23
napisał:
napisał:
Witam
Mam pytanie czy DZIAŁ III TABELA A: INFORMACJA O ODPADACH KOMUNALNYCH NIEULEGAJĄCYCH BIODEGRADACJI uzupełniamy tylko informacją o tym co przetworzyliśmy z danego roku czy też i to co przetworzyliśmy z odpadów zmagazynowanych?
Z perspektywy ostatniej zmiany sprawozdania że w dziale IV należy podać informacje o magazynach ze wszystkich okresów to wydawałoby się że trzeba dać informacje o wszystkich przetworzonych nawet zmagazynowanych bo wtedy będzie jakiś bilans
Urzędnicy do tej pory chcieli żeby dział II - dział III = dział IV - i to musiało grać
Jak teraz w dziale IV dopiszemy magazyny z lat poprzednich to znów będzie nie tak.
Pani na szkoleniu mówiła, że musi się bilansować, czyli uwzględniamy te zmagazynowane też.
Amarant
24 styczeń 2022 o 08:33
napisał:
napisał:
napisał:
Witam
Pani na szkoleniu mówiła, że musi się bilansować, czyli uwzględniamy te zmagazynowane też.
Właśnie jak uwzględnię te przetworzone z magazynu to będę miała na minusie bo miałam 10 Mg na magazynie (czego nie wpisuję w sprawozdaniu) odebrałam 20 i przetworzyłam 30 (bo 10 Mg z magazynu) i w dziale IV mam 0 stan końcowy i bilans sie nie zgadza bo 20 - 30 daje mi wartość ujemną (zaraz będą dopytywać że więcej przetworzyłam niż odebrałam...
Bardzo proszę Państwa o podpowiedź bo w ogóle nie wiem co robić
Gość
24 styczeń 2022 o 09:57
napisał:
napisał:
napisał:
napisał:
Witam
Właśnie jak uwzględnię te przetworzone z magazynu to będę miała na minusie bo miałam 10 Mg na magazynie (czego nie wpisuję w sprawozdaniu) odebrałam 20 i przetworzyłam 30 (bo 10 Mg z magazynu) i w dziale IV mam 0 stan końcowy i bilans sie nie zgadza bo 20 - 30 daje mi wartość ujemną (zaraz będą dopytywać że więcej przetworzyłam niż odebrałam...
Bardzo proszę Państwa o podpowiedź bo w ogóle nie wiem co robić
Witam. Próbowali Państwo zapoznać się z informacjami zawartymi na stronie BDO odnośnie sprawozdawczości?
https://bdo.mos.gov.pl/instrukcje-krok-po-kroku-system-bdo/
w FILMY – KROK PO KROKU SYSTEM BDO pkt. 7. Każdy z modułów jest tam szczegółowo omówiony. Jeśli tam nie ma zawartej informacji to proszę zadzwonić na INFOLINIĘ BDO - 22 34 04 050
Pozdrawiam.