GOŚĆ
09 styczeń 2015 o 13:35
Mam zapytanie.
Na terenie zakładu pracy leżą odpady (odpadowe tworzywa opakowaniowe) w ilości około 500 t, czy muszę wnieść opłatę produktową do Marszałka Województwa????
GOŚĆ
12 styczeń 2015 o 14:17
opłata produktowa dotyczy wprowadzania produktu w opakowniu na rynek, a nie odpadów.
Jeżeli zlegają u nas odpady tworzyw sztucznych to musimy mieć je ujęte w ewidencji (keo). Jeśli są one od kogoś zebrane to jeszcze trzeba mieć zezwolenie na zbieranie, a jeśli zamierzamy je odzyskać to zezwolenie na przetwrzanie.
Nic nie trzeba płacić no chyba, że zebraliśmy odpad bez zewolenia to wtedy opłaty środowiskowe za nielegalne skladowianie ;]
Gość
31 styczeń 2020 o 13:23
Zarejestrowałem firmę w BDO, jako wprowadzający produkty w opakowaniach (mam rocznie ok 700 kg-1,5 t). Wiem, że będę musiał zapłacić na konto urzędu marszałkowskiego opłatę produktową. Co jeszcze mam w obowiązku ?
Gość
31 styczeń 2020 o 14:14
Gość napisał:
Zarejestrowałem firmę w BDO, jako wprowadzający produkty w opakowaniach (mam rocznie ok 700 kg-1,5 t). Wiem, że będę musiał zapłacić na konto urzędu marszałkowskiego opłatę produktową. Co jeszcze mam w obowiązku ?
Gość
03 luty 2020 o 10:43
Gość napisał:
Gość napisał:
Umieszczać numer BDO na dokumentach - wszystkich fakturach, paragonach itd.
Jeśli odpadów będzie poniżej 1 tony, to dochodzi wniosek o pomoc de minimis o zwolnienie z opłaty produktowej. Dochodzi prowadzenie ewidencji opakowań oraz sprawozdanie.
Gość1
27 luty 2020 o 11:43
Gość
27 luty 2020 o 12:05
Gość1 napisał:
Witam,czy opłata produktowa również dotyczy firm,która wypełnia tylko OPAK3(czy eksoprtująca produkty w opakowaniach)Jeżeli tak,to jak wyliczyć kwotę,którą należy odporwadzić do danego Urzędu Marszałkowskiego?
Gość
27 luty 2020 o 12:24
Gość napisał:
Dziękuję za odpowiedź,czyli mam rozumieć,że składam tylko sprawozdanie do danego UM jako eksportujący produkty w opakowaniach i opłatę roczną BDO ? Opłata produktowa dotyczy tylko wprowadzających na rynek Polski? Z góry przepraszam za być może banalne pytania,ale dopiero raczkuję w temacie.Gość1 napisał:
Witam,czy opłata produktowa również dotyczy firm,która wypełnia tylko OPAK3(czy eksoprtująca produkty w opakowaniach)Jeżeli tak,to jak wyliczyć kwotę,którą należy odporwadzić do danego Urzędu Marszałkowskiego?
W przypadku eksportu nie ma opłaty produktowej.
Gość
03 marzec 2020 o 11:39
Zwracam się z prośbą o
odpowiedź, czy obowiązek zapłaty opłaty produktowej jest również przełożony w
czasie tj do 30.06.2020
Gość
07 kwiecień 2020 o 09:01
Gość napisał:
Gość napisał:
Gość napisał:
Umieszczać numer BDO na dokumentach - wszystkich fakturach, paragonach itd.
Jeśli odpadów będzie poniżej 1 tony, to dochodzi wniosek o pomoc de minimis o zwolnienie z opłaty produktowej. Dochodzi prowadzenie ewidencji opakowań oraz sprawozdanie.
Dziękuję za informację. Czy dobrze rozumiem, że pomoc de mnimis zwalnia z opłaty produktowej, ale również dostanę jakieś dofinansowanie? Jak podawać ilości opakowań, w kilogramach, czy sztukach wykorzystanych w danym roku ? I co z obowiązkiem edukacyjnym, to mnie dotyczy?
Tak, pomoc
de minimis zwalnia z obowiązku uiszczenia opłaty produktowej. Pomoc de minimis
może mieć różne formy, np. dotacji, zwolnienia z podatku, umorzenia kar – formę
pomocy wybiera się na formularzu informacji przedstawianych przy ubieganiu się
o pomoc de minimis. Ilość opakowań podaje się w kilogramach.
Obowiązek
edukacyjny nie dotyczy przedsiębiorcy który spełni 2 warunki: wprowadza do
obrotu poniżej 1 tony opakowań i przedłoży do 15 marca wszystkie wymagane
dokumenty związane z pomocą de minimis.
Gość
07 kwiecień 2020 o 09:02
Gość napisał:
Gość napisał:
Dziękuję za odpowiedź,czyli mam rozumieć,że składam tylko sprawozdanie do danego UM jako eksportujący produkty w opakowaniach i opłatę roczną BDO ? Opłata produktowa dotyczy tylko wprowadzających na rynek Polski? Z góry przepraszam za być może banalne pytania,ale dopiero raczkuję w temacie.Gość1 napisał:
W przypadku eksportu nie ma opłaty produktowej.
Tak, należy jako eksportujący
opakowania złożyć sprawozdanie i uiścić opłatę roczną BDO. Opłata produktowa
dotyczy przedsiębiorców wprowadzających opakowania na rynek krajowy.