Baner eko soft 2023 bdo

GOŚĆ

09 styczeń 2015 o 13:35

Mam zapytanie.

Na terenie zakładu pracy leżą odpady (odpadowe tworzywa opakowaniowe) w ilości około 500 t, czy muszę wnieść opłatę produktową do Marszałka Województwa????

F4odpowiedz

GOŚĆ

12 styczeń 2015 o 14:17

opłata produktowa dotyczy wprowadzania produktu w opakowniu na rynek, a nie odpadów.

Jeżeli zlegają u nas odpady tworzyw sztucznych to musimy mieć je ujęte w ewidencji (keo). Jeśli są one od kogoś zebrane to jeszcze trzeba mieć zezwolenie na zbieranie, a jeśli zamierzamy je odzyskać to zezwolenie na przetwrzanie.

Nic nie trzeba płacić no chyba, że zebraliśmy odpad bez zewolenia to wtedy opłaty środowiskowe za nielegalne skladowianie ;]

F4odpowiedz

Gość

31 styczeń 2020 o 13:23

Zarejestrowałem firmę w BDO, jako wprowadzający produkty w opakowaniach (mam rocznie ok 700 kg-1,5 t). Wiem, że będę musiał zapłacić na konto urzędu marszałkowskiego  opłatę produktową. Co jeszcze mam w obowiązku ?

F4odpowiedz

Gość

31 styczeń 2020 o 14:14

Gość napisał:

Zarejestrowałem firmę w BDO, jako wprowadzający produkty w opakowaniach (mam rocznie ok 700 kg-1,5 t). Wiem, że będę musiał zapłacić na konto urzędu marszałkowskiego  opłatę produktową. Co jeszcze mam w obowiązku ?

Umieszczać numer BDO na dokumentach - wszystkich fakturach, paragonach itd.

Jeśli odpadów będzie poniżej 1 tony, to dochodzi wniosek o pomoc de minimis o zwolnienie z opłaty produktowej. Dochodzi prowadzenie ewidencji opakowań oraz sprawozdanie.
F4odpowiedz

Gość

03 luty 2020 o 10:43

Gość napisał:

Gość napisał:

Jeśli odpadów będzie poniżej 1 tony, to dochodzi wniosek o pomoc de minimis o zwolnienie z opłaty produktowej. Dochodzi prowadzenie ewidencji opakowań oraz sprawozdanie.

Dziękuję za informację. Czy dobrze rozumiem, że pomoc de mnimis zwalnia z opłaty produktowej, ale również dostanę jakieś dofinansowanie? Jak podawać ilości opakowań, w kilogramach, czy sztukach wykorzystanych w danym roku ? I co z obowiązkiem edukacyjnym, to mnie dotyczy?
F4odpowiedz

Gość1

27 luty 2020 o 11:43

Witam,
czy opłata produktowa również dotyczy firm,która wypełnia tylko OPAK3(czy eksoprtująca produkty w opakowaniach)
Jeżeli tak,to jak wyliczyć kwotę,którą należy odporwadzić do danego Urzędu Marszałkowskiego?

F4odpowiedz

Gość

27 luty 2020 o 12:05

Gość1 napisał:

Witam,

czy opłata produktowa również dotyczy firm,która wypełnia tylko OPAK3(czy eksoprtująca produkty w opakowaniach)

Jeżeli tak,to jak wyliczyć kwotę,którą należy odporwadzić do danego Urzędu Marszałkowskiego?

W przypadku eksportu nie ma opłaty produktowej. 
F4odpowiedz

Gość

27 luty 2020 o 12:24

Gość napisał:

Gość1 napisał:

Witam,

Dziękuję za odpowiedź,czyli mam rozumieć,że składam tylko sprawozdanie do danego UM jako eksportujący produkty w opakowaniach i opłatę roczną BDO ? Opłata produktowa dotyczy tylko wprowadzających na rynek Polski? Z góry przepraszam za być może banalne pytania,ale dopiero raczkuję w temacie.

F4odpowiedz

Gość

03 marzec 2020 o 11:39

Zwracam się z prośbą o
odpowiedź, czy obowiązek zapłaty opłaty produktowej jest również przełożony w
czasie tj do 30.06.2020

F4odpowiedz

Gość

07 kwiecień 2020 o 09:01

Gość napisał:

Gość napisał:

Gość napisał:

Zarejestrowałem firmę w BDO, jako wprowadzający produkty w opakowaniach (mam rocznie ok 700 kg-1,5 t). Wiem, że będę musiał zapłacić na konto urzędu marszałkowskiego opłatę produktową. Co jeszcze mam w obowiązku ?

Dziękuję za informację. Czy dobrze rozumiem, że pomoc de mnimis zwalnia z opłaty produktowej, ale również dostanę jakieś dofinansowanie? Jak podawać ilości opakowań, w kilogramach, czy sztukach wykorzystanych w danym roku ? I co z obowiązkiem edukacyjnym, to mnie dotyczy?

Tak, pomoc
de minimis zwalnia z obowiązku uiszczenia opłaty produktowej. Pomoc de minimis
może mieć różne formy, np. dotacji, zwolnienia z podatku, umorzenia kar – formę
pomocy wybiera się na formularzu informacji przedstawianych przy ubieganiu się
o pomoc de minimis. Ilość opakowań podaje się w kilogramach.

Obowiązek
edukacyjny nie dotyczy przedsiębiorcy który spełni 2 warunki: wprowadza do
obrotu poniżej 1 tony opakowań i przedłoży do 15 marca wszystkie wymagane
dokumenty związane z pomocą de minimis.

F4odpowiedz

Gość

07 kwiecień 2020 o 09:02

Gość napisał:

Gość napisał:

Gość1 napisał:

Witam,

Dziękuję za odpowiedź,czyli mam rozumieć,że składam tylko sprawozdanie do danego UM jako eksportujący produkty w opakowaniach i opłatę roczną BDO ? Opłata produktowa dotyczy tylko wprowadzających na rynek Polski? Z góry przepraszam za być może banalne pytania,ale dopiero raczkuję w temacie.

Tak, należy jako eksportujący
opakowania złożyć sprawozdanie i uiścić opłatę roczną BDO. Opłata produktowa
dotyczy przedsiębiorców wprowadzających opakowania na rynek krajowy.

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter