Marek
Liczba postów: 1
Od: 19.03.2017
05 czerwiec 2013 o 11:16
Witam. Mam kilka wątpliwości związanych ze zbieraniem i transportem zużytych tonerów (kod 16 02 16), które chciałbym rozwiać. Będę wdzięczny za potwierdzenie poniższych stwierdzeń, ewentualne uwagi i odpowiedzi na pytania.
Bardzo często zużyte tonery trafiają do firm zbierających odpady za pośrednictwem kuriera lub poczty. Czy:
Karol
Liczba postów: 63
06 czerwiec 2013 o 09:11
1. Poza pewnymi wyjątkami, każdy transportujący odpady powinien mieć na chwilę obecną zezwolenie na transport. W przyszłości będzie to wpis do rejestru. W tym przypadku czy kurier czy poczta faktycznie teoretycznie powinni mieć zezwolenie na transport odpadów jeżeli te tonery zużyte w momencie wysłania mają status odpadu.
2. W środkowej rubryce w KPO wpisuje się zawsze transportującego i powinien być to uprawniony transportujący. Czyli należało by wpisać pocztę lub kuriera :) oczywiścię wątpię byśmy mogli liczyć na potwierdzenie takiej usługi na KPO
3. Są przypadki w których nie trzeba mieć zezwolenia na zbieranie odpadów - tzw. "nieprofesjonalna działalność w zakresie zbierania odpadów" (szczegóły w art. 45 nowej ustawy o odpadach). Teoria: KPO wystawia posiadacz przekazujący odpad. Nie ma nigdzie sprecyzowanego co w przypadku gdy nie dociera do nas z odpadem KPO. Wyjścia są 3:
A.nie przyjąć odpadu,
B. przyjąć wystawić samemu KPO i wysłać klientowi,
C. zanotować tylko fakt zebrania w KEO a w razie kontroli tłumaczyć się że KPO nie dotarło pokazać np. maila z ponagleniem, "że nie otrzymaliśmy dotychczas KPO"
4. Jak pisałem poza pewnymi wyjątkami transport odpadów wymaga posiadania zezwolenia, zanim odpady wyjadą poza naszą granicę są transportowane na terytorium kraju i obowiązują nasze przepisy.
5. Tu za wiele nię pomogę, nie jestem biegły w transgranicznym przemieszczaniu odpadów.
Katarzyna
Liczba postów: 23
04 kwiecień 2014 o 13:52
a wytwórca odpadów nie może transportować bez zezwolenia odpadu w postaci tonerów z drukarek biurowych 16 02 16 zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki, pracy i polityki społecznej z dnia 23 grudnia 2004(Dz.U. Nr 16 poz 154
Admin
04 kwiecień 2014 o 16:00
"a wytwórca odpadów nie może transportować bez zezwolenia odpadu w postaci tonerów z drukarek biurowych 16 02 16 zgodnie z rozporządzeniem Ministra Gospodarki, pracy i polityki społecznej z dnia 23 grudnia 2004(Dz.U. Nr 16 poz 154"
zgodnie z art. 51 ust. 2 nie podlegają wpisowi do rejestru w zakresie transportu odpadów m.in. transportujący wytworzone przez siebie odpady.
W starej jak i nowej ustawie jest regulacja, ze wytwórca odpadów może je (tylko własne wytworzone odpady) transportować bez zezwolenia. Oczywiście trzeba pamiętac o ADRach itp. wymaganiach wynikających z odrębnych przepisów.
Katarzyna
Liczba postów: 23
09 kwiecień 2014 o 10:05
dziękuje za odpowiedz ale w takim przypadku mam rozumieć że wszystkie odpady które jako przedsiębiorca czyli wytwórca odpadów własnych mogę transportować bez zezwolenia na transport, ale to chyba się tyczy tylko odpadów innych niż niebezpieczne, odpady niebezpieczne chyba już nie moge przewozić własnym transpoortem. Poprosze jeszcze o wyjaśnienie tej kwestii? Czy w przypadku przewozu odpadów niebezpiecznych kierowca musi mieć kwalifikacje i uprawnienia ADR i do tego jeszcze zezwolenie na transport, czy tylko przepisy ADR w tym przypadku?
Karol
Liczba postów: 63
09 kwiecień 2014 o 16:21
Ustawa nie precyzuje jakie odpady można transportować bez zezwolenia zatem możena wszystkie, niebezpieczne i inne niż niebezpieczne. W przypadku transportu odpadów niebezpiecznych po prostu trzeba stosować się do zapisów "ustawy ADR" czyli np. przeworząc stary telewizor kineskopowy mimo, że jest niebezpieczny nie będzie potrzeba mieć kierowyc z ADR, ale np. przeworząc cysterne zużytego rozpuszczalnika będzie wymagne ADR.
Gość
13 czerwiec 2017 o 14:25
Dzień dobry,
czy odpady z zużytych tonerów, kartridży należy przyjmować od mieszkańców nieodpłatnie tak jak sprzęt sprzęt elektryczny i elektroniczny?
D.
20 czerwiec 2017 o 13:33
PSZOK-i są z założenia miejscem, w którym mieszkaniec
może bez dodatkowej opłaty dostarczyć odpady „problemowe”.
PSZOK musi przyjąć minimum odpady wymienione w art. 3 ust. 2 pkt 6 o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Odnośnie innych odpadów decyduje regulamin
PSZOK. Ponieważ zgodnie z art. 6r ust. 3 ww ustawy, rada gminy określa
w drodze uchwały stanowiącej akt prawa miejscowego szczegółowy sposób i zakres
świadczenia usług w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli
nieruchomości i zagospodarowania tych odpadów, w tym m.in. sposób świadczenia
usług przez PSZOK-i.
Gość
16 marzec 2018 o 13:41
Witam, czy od 2018 roku zmieniły się zasady ewidencjonowania, przekazywania itp. zużytych tonerów, bo słyszałam, że mają one być traktowane jak zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny?
Gość
19 marzec 2018 o 12:24
Gość napisał:
Witam, czy od 2018 roku zmieniły się zasady ewidencjonowania, przekazywania itp. zużytych tonerów, bo słyszałam, że mają one być traktowane jak zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny?
Gość
14 luty 2020 o 12:11
Podbijam wątek.
1. Czy firma kurierska powinna mieć Zezwolenie na transport zużytych tonerów jako odpad?
2. Czy jest jakieś ograniczenie na transport we własnym zakresie zużytych tonerów przez wytwarzającego ten odpad?
3. Jeśli jest możliwość transportu we własnym zakresie to czy potrzebne są jakieś dokumenty jaki rodzaj odpadu jest transportowany? Jeśli tak to jakie?