Baner eko soft 2023 bdo

GOŚĆ

13 styczeń 2015 o 10:15

Witam,

Do 30.01.2015 należy przedłożyć sprawozdanie OS -1 do Głównego Urzędu Statystycznego. Mam pytanie kogo ten obowiązek dotyczy. W ubiegłym roku nic takiego nie składałam, gdyz o tym nie wiedziałam. Jakie są konsekwencje jeżeli tego nie złoże oraz czy mogę jeszcze złożyć sprawozdanie za 2013 rok. 

F4odpowiedz

Użytkownik usunięty przez Administratora

15 styczeń 2015 o 13:23

Witam,

Sprawozdanie o emisji zanieczyszczeń powietrza oraz o stanie urządzeń oczyszczających do GUS (OS-1) wypełnia się tylko, jeżeli płacimy opłaty środowiskowe. Wygląda to nastepująco, jeżeli w danym roku naliczyliśmy opłaty środowiskowe i przekroczyliśmy limit 800 zł (i musiliśmy zapłacić daną kwote do urzedu marszałkowskiego) to taka informacja przechodzi automatycznie do GUS. Jeżeli GUS uzna, że nasza emisja jest znacząca to skontaktuje się z nami, żeby wyjaśnić jakie sprawozdanie musimy złożyć. Czyli jeżeli dotychczas GUS się z nami nie skontaktował, to znaczy że nie musimy składać żadnego sprawozdania do nich.

Pozdrawiam

F4odpowiedz

GOŚĆ

22 styczeń 2015 o 13:46

Dziękuję :)

F4odpowiedz

GOŚĆ

26 styczeń 2015 o 08:49

jesteśmy szkołą - gimnazjum posiadamy tylko kosiarkę spalinową, i podobno  mamy w tym roku złożyc sprawozdanie , tylko jakie

F4odpowiedz

GOŚĆ

29 styczeń 2015 o 07:39

Za paliwo do kosiarki to jjak już to trzebaby naliczyć opłaty za gospodarcze korzystanie ze środowiska do uraedu marszałkowskiego do 31 marca za poprzedni rok kalendarzowy, ale za jedna kosiarke to juz chyba przerost formy nad treścią :) moze jest jeszcze jakis piec grzewczy na wegiel, olej albo gaz, jak tak to ilosc opalu tez w tym samym rozliczeniu trzeba wpisac

F4odpowiedz

GOŚĆ

20 październik 2016 o 14:04

Witam. Rowniez w kalendarzu "specjalisty ds. ochrony srodowiska" przeczytalam o obowiazku sprawozdania OS-1 do GUS. Rozumiem, ze urzad sam nas wzywa do tego?

F4odpowiedz

GOŚĆ

21 październik 2016 o 08:19

taaaak dokaldnie, oni co roku troche zmieniają terminy kladania ale na koncie firmowym w gusie sie pojawia jakie sprawozdania trzeba zlożyć, 

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter