Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
07 kwiecień 2023 o 11:01
napisał:
napisał:
witam,
jesteśmy WYTWÓRCĄ odpadu 20 01 36 (niecałe 2 Mg), odpady przekazane KPO.Czy musimy składać sprawozdanie jako wytwórca do 15 marca ?
Tak, trzeba złożyć. Warto się zastanowić nad przekazywaniem ich pod kodem z grupy 16-tej.
Gość
11 kwiecień 2023 o 14:57
Gość
12 kwiecień 2023 o 07:46
napisał:
Witam,W wyniku termicznego przekształcenia gabarytów 20 03 07 (proces R1) zostały wytworzone następujące kody:- 19 01 12 (żużle i popioły paleniskowe) proces- R5,- 19 01 02 (złom żelazny usunięty z popiołów paleniskowych) proces -R4.Czy masy tych wytworzonych kodów można wliczyć do Mr przy wyliczeniu poziomu recyklingu?
Dodam że gabaryty zostały przekazane do termicznego przekształcenia poza terytorium RP, tj. na Litwie.DziękujęJeśli masz potwierdzenie recyklingu to tak.
Gość
13 kwiecień 2023 o 13:24
Firma jest wyłącznie transportującym jak można sprawdzić jak i ile odpadów przetransportowała za pomocą strony rejestr-bdo.mos.gov.pl
Gość
13 kwiecień 2023 o 14:46
napisał:
Firma jest wyłącznie transportującym jak można sprawdzić jak i ile odpadów przetransportowała za pomocą strony rejestr-bdo.mos.gov.pl
Gość
13 kwiecień 2023 o 14:50
napisał:
napisał:
Trzeba przeklikać wszystkie pozycje i dodać na kalkulatorze. przepisać do excela. Aha, niektóre pozycje mogą być podwójnie, a niektórych nie zobaczymy. To nie żart.
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
14 kwiecień 2023 o 07:58
napisał:
napisał:
napisał:
Trzeba przeklikać wszystkie pozycje i dodać na kalkulatorze. przepisać do excela. Aha, niektóre pozycje mogą być podwójnie, a niektórych nie zobaczymy. To nie żart.
Jak korzystam z zewnętrznego oprogramowania do ewidencji odpadów. Wszystkie KPO widzę w jednej tabeli i mogę przefiltrować je po dowolnej danej.
Gość
17 kwiecień 2023 o 08:43
Mam pytanie. Prowadzę BDO w zakresie odpadów o kodzie 01 01 03*. Podmiot jest wpisany do rejestru. Mamy przedsiębiorcę, który przejmuje nasze odpady i zawsze wystawiam mu kartę przekazania odpadów. Oprócz odpadów medycznych o podanym kodzie, parę lat temu wynajmowaliśmy firmę, która odbierała nam odpady elektryczne, tzn. świetlówki. To było w momencie kiedy nie było jeszcze systemu BDO. Obecnie potrzebuję znowu wynająć taką firmę by odebrała nam świetlówki. Firma chce abyśmy wystawili im kartę w BDO. Czy muszę zgłaszać w urzędzie, że mamy nowy rodzaj odpadu? Czy mogę wystawić KPO bez zgłaszania? Ter odpady są odbierane raz na kilka lat. Firma nie zawiera umowy, tylko jednorazowo odbiera odpady. Czy w takiej sytuacji trzeba to gdzieś zgłaszać?
Gość
17 kwiecień 2023 o 08:48
napisał:
Mam pytanie. Prowadzę BDO w zakresie odpadów o kodzie 01 01 03*. Podmiot jest wpisany do rejestru. Mamy przedsiębiorcę, który przejmuje nasze odpady i zawsze wystawiam mu kartę przekazania odpadów. Oprócz odpadów medycznych o podanym kodzie, parę lat temu wynajmowaliśmy firmę, która odbierała nam odpady elektryczne, tzn. świetlówki. To było w momencie kiedy nie było jeszcze systemu BDO. Obecnie potrzebuję znowu wynająć taką firmę by odebrała nam świetlówki. Firma chce abyśmy wystawili im kartę w BDO. Czy muszę zgłaszać w urzędzie, że mamy nowy rodzaj odpadu? Czy mogę wystawić KPO bez zgłaszania? Ter odpady są odbierane raz na kilka lat. Firma nie zawiera umowy, tylko jednorazowo odbiera odpady. Czy w takiej sytuacji trzeba to gdzieś zgłaszać?
agnieszka
Liczba postów: 722
Od: 19.03.2017
17 kwiecień 2023 o 09:34
napisał:
napisał:
Trzeba złożyć w BDO wniosek aktualizacyjny dopisując kolejny kod odpadu w dziale XII - wytworzone odpady. Masz na to 30 dni od dnia wytworzenia tego rodzaju odpadu. W sprawozdaniu za rok 2023 będzie trzeba tez uwzględnić ten kod w dziale XI jako wytworzone.