Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Użytkownik usunięty przez Administratora
31 styczeń 2022 o 20:04
napisał:
Witam,
czy jako firma musimy składać sprawozdanie o wytwarzanych odpadach jeśli ich ilości są zwolnione z ewidencji prowadzenia odpadów?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
01 luty 2022 o 07:25
napisał:
napisał:
Uproszczona ewidencja nie zwalnia ze sprawozdania.
Nie ma obowiązku ewidencyjnego - nie ma obowiązku sporządzania sprawozdania
Gość
01 luty 2022 o 11:23
Dzień dobry! Jestem wytwórcą odpadów i wytwarzałem ich niewielkie ilości, w sprawozdaniu za 2020 rok uwzględniłem je w dziale XI ale również w XIII w tabeli 7 (magazynowanie do transportu)- to sprawozdanie zatwierdzone przez Urząd. Jak uwzględnić te odpady z 2020 w sprawozdaniu za 2021? (odpady z 2020 w kartach ewidencji były stanem magazynowym i chodzi o to, czy muszę w dziale XI nowego sprawozdania uwzględnić ilości łącznie z tym stanem czy tylko nowo wytworzone). Odpady z 2020 i 2021 przekazałem w styczniu 2022 tak żeby wszystkie stany magazynowe się wyzerowały. Które działy uzupełnić w sprawozdaniu wytwórcy odpadów? Czy jako wytwórca, który przekazał odpady muszę uzupełnić też dział XIII tabelę 1? Dodam, że obecnie firma jest już zamknięta i chciałbym jak najszybciej zakończyć wszelkie formalności związane z BDO. Bardzo proszę o pomoc.
Gość
01 luty 2022 o 11:48
agnieszka
Liczba postów: 725
Od: 19.03.2017
01 luty 2022 o 11:50
napisał:
Dzień dobry! Jestem wytwórcą odpadów i wytwarzałem ich niewielkie ilości, w sprawozdaniu za 2020 rok uwzględniłem je w dziale XI ale również w XIII w tabeli 7 (magazynowanie do transportu)- to sprawozdanie zatwierdzone przez Urząd. Jak uwzględnić te odpady z 2020 w sprawozdaniu za 2021? (odpady z 2020 w kartach ewidencji były stanem magazynowym i chodzi o to, czy muszę w dziale XI nowego sprawozdania uwzględnić ilości łącznie z tym stanem czy tylko nowo wytworzone). Odpady z 2020 i 2021 przekazałem w styczniu 2022 tak żeby wszystkie stany magazynowe się wyzerowały. Które działy uzupełnić w sprawozdaniu wytwórcy odpadów? Czy jako wytwórca, który przekazał odpady muszę uzupełnić też dział XIII tabelę 1? Dodam, że obecnie firma jest już zamknięta i chciałbym jak najszybciej zakończyć wszelkie formalności związane z BDO. Bardzo proszę o pomoc.
Gość
01 luty 2022 o 12:09
napisał:
napisał:
Chodzi o to, czy jak przekazałem te odpady to muszę to jako pokazać w sprawozdaniu i zaznaczyć jakim procesom zostały poddane. Czy jeżli nie przekazałem odpadów w 2021 tylko w 2022 to muszę wystawić też sprawozdanie za 2022? Czy jako wytwórca w ogóle muszę uwzględniać gdzie te przekazane odpady? W jaki sposób "wyczyścić" dział XIII tabelę 7 w sprawozdaniu? Bo jak wspomniałem firma jest już zamknięta i chciałbym zakończyć BDO i złożyć wniosek o wykreślenie. Jak zrealizować rozliczenie z BDO w takim przypadku?
Jeżeli odpady były tylko wytworzone ,to należy wpisać wytworzone w danym roku sprawozdawczym. Nie sumujemy wytworzeń. One są potrzebne do stanu magazynowego jeżeli oczywiście coś pozostało na następny rok. Jeżeli odpady były przekazane w styczniu 2022 ,to w sprawozdaniu należy wskazać stan magazynowy ,ponieważ pozostały odpady i nie były przekazane 2021. Gdyby zdążył Pan przekazać jeszcze w 2021 ,to wtedy stan byłby "0". Dział 13 tab1 dotyczy instalacji . Chyba chodzi o dział 13 tab.7 ?
Gość
01 luty 2022 o 18:23
napisał:
Gość
01 luty 2022 o 18:27
napisał:
W dz. XIII tabelę 7 dotyczy stanów magazynowych u przetwarzającego - zgodnie tytułem działunapisał:
napisał:
Chodzi o to, czy jak przekazałem te odpady to muszę to jako pokazać w sprawozdaniu i zaznaczyć jakim procesom zostały poddane. Czy jeżli nie przekazałem odpadów w 2021 tylko w 2022 to muszę wystawić też sprawozdanie za 2022? Czy jako wytwórca w ogóle muszę uwzględniać gdzie te przekazane odpady? W jaki sposób "wyczyścić" dział XIII tabelę 7 w sprawozdaniu? Bo jak wspomniałem firma jest już zamknięta i chciałbym zakończyć BDO i złożyć wniosek o wykreślenie. Jak zrealizować rozliczenie z BDO w takim przypadku?
Jeżeli odpady były tylko wytworzone ,to należy wpisać wytworzone w danym roku sprawozdawczym. Nie sumujemy wytworzeń. One są potrzebne do stanu magazynowego jeżeli oczywiście coś pozostało na następny rok. Jeżeli odpady były przekazane w styczniu 2022 ,to w sprawozdaniu należy wskazać stan magazynowy ,ponieważ pozostały odpady i nie były przekazane 2021. Gdyby zdążył Pan przekazać jeszcze w 2021 ,to wtedy stan byłby "0". Dział 13 tab1 dotyczy instalacji . Chyba chodzi o dział 13 tab.7
Gość
02 luty 2022 o 10:46
napisał:
napisał:
napisał:
Czy przy obecnym obowiązującym sposobie liczenia poziomów recyklingu istnieje w ogóle jakakolwiek firma odbierająca odpady komunalne, która osiąga wymagany przepisami poziom 50% ???
JEST ZMIENIONE W USTAWIE W 2021 - 20% ALE CIEZKO UZYSKAĆ!
Dlaczego ciężko? Należy pamiętać, że bioodpady przekazane do kompostowania też doliczamy do poziomu recyklingu.
Jeżeli mamy wiedzę, że powstaje z nich np. kompost potwierdzony certyfikatem.
Gość
02 luty 2022 o 12:27
Witam,