Sprawozdania za lata 2019-2023 w BDO
Założony przez Ochronasrodowiska-PZOM 30 grudzień 2019 o 10:55Gość
16 wrzesień 2021 o 09:18
napisał:
Witam,
Czy kod R11 - Wykorzystywanie odpadów uzyskanych w wyniku któregokolwiek z procesów wymienionych w pozycji R1–R10 bierzemy do obliczania poziomów recyklingu?
Procesy zaliczane do recyklingu/odzysku są
właściwie wymienione tylko w ustawie o gospodarce opakowaniami:
Art. 21. 1. Przy obliczaniu osiągniętych
poziomów:
1) odzysku odpadów opakowaniowych – do
odzysku zalicza się procesy odzysku R1–R9,
2) recyklingu odpadów opakowaniowych – do
recyklingu zalicza się procesy odzysku R2–R9
– wymienione w załączniku nr 1 do ustawy z
dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach.
Wydaje mi się, że R11 jest procesem pośrednim – nie
zaliczanym do odzysku/recyklingu (w każdym razie zgodnie z ustawą
opakowaniową).
Gość
16 wrzesień 2021 o 11:46
napisał:
Dzień dobry, czy mogę prosić o informację, czy jako użytkownik podrzędny będę widziała, że sprawozdanie jest, np. do korekty?
Gość
16 wrzesień 2021 o 12:44
napisał:
napisał:
Dzień dobry, czy mogę prosić o informację, czy jako użytkownik podrzędny będę widziała, że sprawozdanie jest, np. do korekty?
Nie, ponieważ użytkownik
podrzędny ma uprawnienia wyłącznie do prowadzenia ewidencji odpadów, czyli
wystawiania KPO, KPOK i dokonywania wpisów w KEO.
Gość
17 wrzesień 2021 o 08:57
Dzień dobry, w maju składałam korektę sprawozdania i do tej pory nie jest zatwierdzone, czy ktoś ma taka sytuacje? Podobno do końca września jest czas do sprawdzenia, czy to prawda czy okres się wydłużył? Co jeśli zobaczę ze w ostatnich dniach września i w październiku nadal sprawozdanie będzie miało status złożone- ale nie będzie zatwierdzone??? Czy lepiej zadzwonić do urzędu zapytać o co chodzi??? Dodam ze została tylko skorygowana masa wytworzonych odpadów przy jednym kodzie.
Gość
17 wrzesień 2021 o 10:54
napisał:
Dzień dobry, w maju składałam korektę sprawozdania i do tej pory nie jest zatwierdzone, czy ktoś ma taka sytuacje? Podobno do końca września jest czas do sprawdzenia, czy to prawda czy okres się wydłużył? Co jeśli zobaczę ze w ostatnich dniach września i w październiku nadal sprawozdanie będzie miało status złożone- ale nie będzie zatwierdzone??? Czy lepiej zadzwonić do urzędu zapytać o co chodzi??? Dodam ze została tylko skorygowana masa wytworzonych odpadów przy jednym kodzie.
Gość
17 wrzesień 2021 o 11:47
napisał:
napisał:
Z uwagi na na nałożenie dwóch okresów sprawozdawczych za 2019 i 2020 oraz fakt że ok. 2/3 sprawozdań wymaga korekty, nie ma co liczyć na zweryfikowanie wszystkich sprawozdań za rok 2020 do końca września 2021
Gość
17 wrzesień 2021 o 12:59
napisał:
napisał:
napisał:
Z uwagi na na nałożenie dwóch okresów sprawozdawczych za 2019 i 2020 oraz fakt że ok. 2/3 sprawozdań wymaga korekty, nie ma co liczyć na zweryfikowanie wszystkich sprawozdań za rok 2020 do końca września 2021
Czyli trzeba czekać cierpliwie i mam nadzieje ze z tego tytułu nie będzie żadnych konsekwencji?
Gość
22 wrzesień 2021 o 12:19
napisał:
Proszę o pomoc ...chcę naliczyć karę za nieosiągnięcie poziomu recyklingu PMTS za 2020 r. podmiotowi odbierającemu na podstawie umów z właścicielami.
Osiągnięty poziom 8,07%
łączna masa odebranych od właścicieli : 10,0200
przekazana do ponownego użycia 0,2570
Mw =0,318*10,02=3,18636
brakująca masa :1,34
stawka opłaty za 1 m 270,00 zł
wysokośc kary 360,73 zł ???
Proszę kogoś ogarniętego w temacie o pomoc, moja pierwsza
Gość
23 wrzesień 2021 o 14:02
Bądźcie cierpliwi z zatwierdzeniem sprawozdań. Moja firma się w końcu doczekała. Sprawozdanie za 2019 rok zostało zatwierdzone już jakiś czas temu, a za rok 2020 zostało zatwierdzone w tym tygodniu.
Gość
24 wrzesień 2021 o 09:11
napisał:
Bądźcie cierpliwi z zatwierdzeniem sprawozdań. Moja firma się w końcu doczekała. Sprawozdanie za 2019 rok zostało zatwierdzone już jakiś czas temu, a za rok 2020 zostało zatwierdzone w tym tygodniu.