Baner eko soft 2023 bdo

GOŚĆ

09 kwiecień 2013 o 09:51


 



 



Witam Serdeczni



W ramach prowadzenia swojej działalności, jaką jest restauracja, powstają rożnego rodzaju odpady "spożywcze" m.in. przeterminowane produkty, resztki z dań, obierki po warzywach, pozostałości owoców itp. itd. Proszę o poradę, pod jakim kodem lub kodami muszę klasyfikować tego typu odpady?



Pozdrawiam, Daniel

F4odpowiedz

GOŚĆ

15 kwiecień 2013 o 16:46


Warto było by się zastanowić nad kodem 16 03 80 czyli produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia (z podgrupy 16 03 partie produktów nieodpowiadające wymaganiom oraz produkty przeterminowane lub niprzydatne do użytku). Pod tym kodem można przekazywać osobom fizycznym zgodnie z rozporzadzeniem jak powyżej.

F4odpowiedz

erjot

Liczba postów: 17

Od: 19.03.2017

10 kwiecień 2013 o 09:41


 



 



Witam



Jeżeli u Pana w restauracji wykorzystywane są separatory tłuszczów, to w takim wypadku należy im nadać kod 19-08-09. Trzeba też zaznaczyć, że tego typu odpadki nie mogą być przeznaczone do skarmiania zwierząt gospodarskich.

F4odpowiedz

Seszen

Liczba postów: 9

Od: 19.03.2017

10 kwiecień 2013 o 08:05


Witam,



20 01 08 można przekazywać osobom fizycznym. Na potwierdzenie proszę przejżeć załącznik do Rozporządzenia Ministra Środowiska  w sprawie listy rodzjów odpadów, które posiadacz odpadów może przekazywać osobom fizycznym lub jednostkom organizacyjnym niebędącym przedsiębiorcami, oraz dopuszczalnych metod ich odzysku (Dz.U. Nr 75, poz. 527 z późniejszymi zmianami). Rozporządzenie przewiduje wykorzystanie tego odpadu w przydomowych kompostowniach lub do skarmiana zwierząt.

Zużyty olej po smażeniu to kod 20 01 25 Oleje i tłuszcze jadalne.

F4odpowiedz

Seszen

Liczba postów: 9

Od: 19.03.2017

09 kwiecień 2013 o 13:16


Witam,



20 01 08 Odpady kuchenne ulegajace biodegradacji.

Można powołać sie tutaj na ustawę o odpadach (Ustawa z dnia 14 grudnia 2012r) Bioopady to ulegające biodegradacji odpady z ogrodów i parków, odpady spożywcze i kuchenne z gospodarstw domowych, gastronomii, zakładów zbiorowego żywienia, jednostek handlu detalicznego, a także porównywalne odpady z zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność.

F4odpowiedz

GOŚĆ

09 kwiecień 2013 o 14:01


Dziękuję za szybką  odpowiedź :)



Mam jeszcze pytanie czy te odpady mogę przekazywać osobom fizycznym? a zużyty olej po głębokim smażeniu to jest też ten sam podany kod?

F4odpowiedz

GOŚĆ

28 kwiecień 2014 o 19:46


Wiatam, otworzyłam działalnośc związaną ze wstępną obróbką warzyw, w związku z tym generuje dużą ilość odpadów bio. Do jakiego kodu powinnam je zakwalifikować? I co najlepiej z nimi robić?



Proszę o pomoc

F4odpowiedz

Użytkownik usunięty przez Administratora

29 kwiecień 2014 o 09:55



"Wiatam, otworzyłam działalnośc związaną ze wstępną obróbką warzyw, w związku z tym generuje dużą ilość odpadów bio. Do jakiego kodu powinnam je zakwalifikować?





Witam, 



Na pierwszy rzut oka wydaje się że odpady powstające z obróbką warzyw należałoby zaklasyfikować do grupy 02 03 - odpady z przygotowania, przetwórstwa produktów i używek spożywczych oraz odpady pochodzenia roślinnego, w tym odpady z owoców, warzyw, produktów zbożowych (...). Możliwe jest zaklasyfikowanie odpadów takich jako 02 03 80 - wytłoki, osady i inne produkty z przetwórstwa produktów roślinnych (z wyłączeniem 02 03 81). Dokładne zaklasyfikowanie zależy jednak od tego, jak i w jakim procesie ten odpad powstaje.



Pozdrawiam

F4odpowiedz

GOŚĆ

29 kwiecień 2014 o 11:31

Odpady, o które pytałam są to głównie obierki z ziemniaków, marchwi, selera, buraka,cebuli...itp

F4odpowiedz

Użytkownik usunięty przez Administratora

29 kwiecień 2014 o 11:38


Dla tego rodzaju odpadu niestety nie ma idealnie dopasowanego kodu odpadu. Moim zdaniem można by go klasyfikować jako 02 03 80 lub 02 03 99 - inne niewymienione odpady.



Z tym drugim kodem może jednak być problem przy odbiorze, ponieważ wiele firm nie posiada zezwolenia na jego odbiór. 

F4odpowiedz

GOŚĆ

31 maj 2016 o 10:22


Jakie umowy na odbior odpadów powinien posiadać sklep spozywczy?





W zwiazku z tym, że takich odpadów jak:

 02 01 02 – Odpadowa tkanka zwierzęca,

- 02 02 02 – Odpadowa tkanka zwierzęca,

- ex 02 06 01 - Surowce i produkty nieprzydatne do spożycia oraz przetwarzania (z przemysłu cukierniczego),

- 16 03 80 – Produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia,



nie mozna juz oddać osobom fizycznym, co w takiej sytuacji posiadacz powyzszych odpadów powinien zrobic?



Jezeli w sklepie sprzedawane sa warzywa i owoce , to czy prawo wymaga oddzielnego pojemnika na te odpady nienadajace się juz do spozycia. Czy mozna wyrzucać je do pojemnika na odpady komunalne?

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter