Poziomy odzysku i recyklingu odpadów komunalnych
Założony przez GOŚĆ 21 lipiec 2015 o 15:39Gość
06 sierpień 2019 o 11:13
Temat, który poruszył przedmówca to faktycznie problem z uzyskiwaniem poziomów recyklingu i przygotowania do ponownego użycia odpadów
komunalnych, z wyłączeniem innych niż niebezpieczne odpadów
budowlanych i rozbiórkowych stanowiących odpady komunalne (...). I dotyczy wielu przedsiębiorstw odbierających odpady komunalne. My jako takie przedsiębiorstwo zawierając umowy z firmami na odbiór odpadów komunalnych nie mamy narzędzia prawnego, by zmusić takie firmy do segregacji. Słyszymy, że wolą te tworzywa, papier i szkło sobie sprzedać i parę groszy z tego mieć niż nam dodatkowo płacić za odbiór ;) Kwestie sposobu obliczeń tych poziomów też dają wiele do życzenia, kiedy odbiera się odpady tylko z części podmiotów w gminie. Jak długo obowiązek uzyskiwania wymaganych poziomów będzie leżał po stronie przedsiębiorcy...czy ktoś słyszał, że są jakieś plany zmian w tym temacie ?
Gość
25 wrzesień 2019 o 13:25
Czy znowelizowana ustawa oupicwg z 2019 obliguje podmioty odbierające odpady do zmiany sposobów obliczeń w sprawozdaniach do gminy ?
Gość
25 wrzesień 2019 o 20:48
Do Gość:
Za rok 2020
Gość
26 wrzesień 2019 o 09:53
Gość napisał:
O jakie zmiany chodzi w kwestii uzyskiwania poziomów recyklingu przez podmioty odbierające odpady ?Do Gość:
Za rok 2020
Gość
08 styczeń 2020 o 18:00
Nie rozumiem obowiązku zapewnienia odzysku/recyklingu przez wprowadzającego produkty w opakowaniach. Jeżeli prowadzę restaurację i przekazuję w "styropianach", plastikowych pudełkach resztki jedzenia klientom, to w jaki sposób mam te poziomy uzyskać ?
Gość
13 lipiec 2020 o 14:40
Chcę obliczyć Mwpmts= Mo x Umpmts. Czy do Mo biorę pod uwagę wszystkie odebrane odpady, czyli 200301, cmentarze, targowiska, 200201 i selektywne (plastik, papier, szkło) ?
Gość
14 lipiec 2020 o 08:35
Gość napisał:
Tak, wszystkie odebrane oprócz odpadów z grupy 17Chcę obliczyć Mwpmts= Mo x Umpmts. Czy do Mo biorę pod uwagę wszystkie odebrane odpady, czyli 200301, cmentarze, targowiska, 200201 i selektywne (plastik, papier, szkło) ?
Gość
22 styczeń 2021 o 10:21
Gość napisał:
A jak obliczyć Umpmts? DODAM, że gmina miejsko- wiejska.Gość napisał:
Tak, wszystkie odebrane oprócz odpadów z grupy 17Chcę obliczyć Mwpmts= Mo x Umpmts. Czy do Mo biorę pod uwagę wszystkie odebrane odpady, czyli 200301, cmentarze, targowiska, 200201 i selektywne (plastik, papier, szkło) ?
Gość
26 styczeń 2021 o 15:55
Czy w Sprawozdaniu podmiotu odbierającego odpady komunalne od właścicieli nieruchomości należy ujmować kod odpadów 20 03 07 - odpady wielkogabarytowe? Gdy obowiązywała wersja papierowa i były wskazane dokładne kody odpadów, tego kodu nigdy się nie wykazywało. Zastanawia mnie, czy od kiedy sprawozdania składa się w systemie BDO zakres wykazywanych kodów zmienił się?
Gość
26 styczeń 2021 o 16:19
Gość napisał:
Czy w Sprawozdaniu podmiotu odbierającego odpady komunalne od właścicieli nieruchomości należy ujmować kod odpadów 20 03 07 - odpady wielkogabarytowe? Gdy obowiązywała wersja papierowa i były wskazane dokładne kody odpadów, tego kodu nigdy się nie wykazywało. Zastanawia mnie, czy od kiedy sprawozdania składa się w systemie BDO zakres wykazywanych kodów zmienił się?