GOŚĆ
16 kwiecień 2015 o 15:09
Witam,
Mam w firmie kilkadziesiąt monitorów CRT, które chciałbym zutylizować przekazując odpowiedniej firmie. Są to zużyte urządzenia zawierające elementy niebezpieczne,czy jestem w takim wypadku ograniczony jakimiś limitami? Czy dotyczy mnie Program Gospodarki Odpadami Niebezpiecznymi, który mamy zatwierdzony do 2018r. ?
Admin
17 kwiecień 2015 o 10:04
Program gospodarki odpadami niebezpiecznymi już nie obowiązuje od 23 stycznia 2013.
Teraz jest tylko pozwolenie na wytwarzanie odpadów, ale to nie dotyczy monitorów, tylko odpadów wytwarzanych z instalacji.
W związku z tym nie ma limitu i przekazać trzeba tylko uprawnionej firmie, która ma zezwolenie na zbieranie 16 02 13 i jest wpisana w rejestrze GIOŚ.
GOŚĆ
17 kwiecień 2015 o 12:37
Program Gospodarki Odpadami Niebezpiecznymizostał zniesiony wraz z wejściem w życie ustawy o odpadach z 2012 r. I tak jak napisał Zbinx nie obowiązuje was od 23 stycznia 2013 r. Jeżeli chcesz przekazać zużyte monitory to nie ma na to limitów bo te monitory nie pochodzą z instalacji. Można przekazać wszystkie, które się popsuły na raz. Ważne żeby mieć na to karty przekazania odpadów, wypełnić karty ewidencji odpadów i wpisać do zestawienia zbiorczego jako wytworzone ;]