Baner eko soft 2023 bdo

NOWE KPO I EWIDENCJA

Założony przez GOŚĆ 18 listopad 2014 o 11:04

GOŚĆ

27 kwiecień 2015 o 09:52

Pytanie:

Odbieramy odpady komunalne w kilku gminach (umowa poprzetargowa), odpady zmieszane dostarczamy do własnej RIPOK, natomiast inne odpady komunalne np. 150107, 200101, 200136 po chwilowym magazynowaniu i przygotowaniu do transportu przekazujemy podmiotom zajmującym się ich recyklingiem. Czy dla każdej gminy powinienem sporządzić osobną KPO zaznaczając w rubryce "miejsce prowadzenia działalności" nazwę gminy i województwo?

Z góry dziękuję za pomoc.

F4odpowiedz

Sonia

Liczba postów: 24

Od: 19.03.2017

04 maj 2015 o 13:49

Witam.

Dokładnie tak!

W miejsce prowadzenia działalności: wpisujemy województwo, gminę, nr działki oraz nr obrębu geodezyjnego.

W rubryce „posiadacz odpadów, któremu należy przekazać odpad” wprowadzamy wyżej wymienione dane plus nazwa firmy bądź imię i nazwisko właściciela gruntów

Pozdrawiam

F4odpowiedz

Sonia

Liczba postów: 24

Od: 19.03.2017

28 maj 2015 o 09:56

Powinniście mieć utworzone karty ewidencji odpadów (KEO) dla każdego kodu odpadu, który przyjmujecie i dla każdej gminy oddzielnie z której odbierane są odpady komunalne zgodnie z rozporządzeniem z dnia 12 grudnia 2014 w sprawie wzorów dokumentów stosowanych na potrzeby ewidencji odpadów (pkt 2 objaśnienia do wzoru karty ewidencji odpadów).    W poprzednich wzorach KEO od 2009-2014r także obowiązywała taka sama zasada prowadzenia ewidencji.

Pozdrawiam

F4odpowiedz

GOŚĆ

27 maj 2015 o 19:39

Witam,

proszę o pomoc w wypełnieniu nowego druku KEO, prowadzimy działalnośc w zakresie zagospodarowania odpadów jako RIPOK przyjmujemy odpady z różnych gmin i od róznych kontrahentów mam wątpliwości co do tego czy muszę sporządzać oddzielną KEO dla każdego kontrahenta i każdej gminy z której on odbiera odpady osobno, czy wogule sporządzać oddzielnie dla Gmin? czy wystarczy tylko dla danego kodu odpadu który przyjmujemy? Proszę również o informację jak to wyglądało w 2014 roku bo nie wiem czy w zeszłym roku sporzadzałam je poprawnie.

Dodam że nie zajmujemy sie odbieraniem odpadów od właścicieli nieruchomości.

Z  gory dziękuję za odpowiedź.

F4odpowiedz

GOŚĆ

28 lipiec 2015 o 13:28

Jak wypełnić KPO?

Mamy makulatute oddac do skupu.

Wieziemy własnym autem.

Mam wpisac moja firme jako "posiadczy" czy jako "transportujący"?

czy"transportujacy" wpisujemy dla tych z  pozwoleniami na transport?

Wpisujemy tylko jako "posiadacz odpadów" - czy tam gdzie  "posiadacz odpadów transportujący odpad".

Co wpisać jako "miejsce prowadzenia działalności" przy posiadaczu odpadów i przejmującym odpad? To nie jest adres?

Czym rózni się "posiadacz odpadów, który przejmujący odpad"   od "posiadacz odpadów, któremu należy przekazać odpad"?

F4odpowiedz

GOŚĆ

28 lipiec 2015 o 13:34

Swoje dane wpisujecie w takim razie jako posiadacz przekazujący odpad i posiadacz transportujący odpad. Jako posiadacza, ktory przejmuje odpad trzeba wpisac dane skupu. 

Miejsce prowadzaenia działalności jest po to, że jak firma ma siedzibę i oddziały to można wpisać dwa różne adresy. Jak prowadzi sie działalność w miejscu, gdzie firma jest zarejestrowana - w obydwie rubryki ("Posiadacz odpadów..." i "miesce prowadzenia dzialności") wpisuje się niestety dwa raz ten sam adres...

Czym rózni się "posiadacz odpadów, który przejmujący odpad"   od "posiadacz odpadów, któremu należy przekazać odpad"? - > generalnie niczym ;P wpisujesz dane skupu tu i tu ;] Taka bzdura mała ;D

F4odpowiedz

GOŚĆ

28 lipiec 2015 o 15:13

Jest taki zapis w legendzie do KEO "  pkt 14, " w przypadku przyjmowania odpadów z innego miejsca prowadzenia działalności danego posiadacza odpadów, należy wskazać to miejsce podając-nazwę województwa, nazwę miejscowości, ulicę, numer domu i lokalu ". Czy te dane wpisuje się w rubryce odpady przyjęte- nr karty KPO (klienta), wtedy kiedy odpady pochadzą z innego województwa ?

dzeni
F4odpowiedz

GOŚĆ

30 lipiec 2015 o 13:33

Wpisujemy w rubryce "nr KPO" województwo, miejscowośc itp gdy przyjmujemy odpad z innego miejsca działalności swojej firmy (reasumując gdy przesuwamy do innego oddziału naszej firmy odpady)

F4odpowiedz

GOŚĆ

30 lipiec 2015 o 14:29

W KEO jest do zakreślenia okienko "Działalność w zakresie " (W, Zb, Ok, Un). Czy zakreślamy to, którego dotyczy ta Karta Ewidencji konkretnego odpadu, czy całej działalności naszej firmy ?

F4odpowiedz

GOŚĆ

31 lipiec 2015 o 13:17

Generalnie podaje się działaność dotycząca tej karty, którą akurat wypełniamy np. jak wytwarzam tonery z drukarek to w karcie 16 02 16 zaznaczam "W", a jak zbieram meulaturę to w karcie 15 01 01 zaznaczam "Zb".

Chociaz słuchy chodzą, że niektórzy zaznaczaja we wszystkich kartach działalność firmy. Przepis żaden tego nie precyzuje, więc wolna amerykanka;] ja polecam moją podpowidx jeszcze mi sie nikt nie przyczepił;]

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter